Responsive Advertisement

2012. február 2.

Jim Butcher - Pusztító vihar (Dresden akták 1)

Harry Dresden varázsló. A nevét bárki megtalálhatja a telefonkönyvben a "Varázsló" címszó alatt. Szakterülete a dolgok felkutatása, de olykor-olykor besegít a rendőrség munkájába is, ahol feltételezhető a mágia. Noha ő azt vallja, hogy varázsló, ezt rajta kívül kevesen hiszik el róla. Ő az egyetlen, aki nyíltan vállalja, hogy része a varázs világnak.
Ezért is keveredik gyanúba, mikor valaki furcsa módon kezd embereket ölni: kirobbantja a testükből a szívüket. Minden jel arra utal, hogy varázslattal csinálták, viszont Harryn kívül nincs más ismert varázsló a városban.
Ezen felül felbukkan egy titokzatos nő, aki szeretné megkerestetni a férjét, így felbérli Harryt, miközben a varázslóra rászáll még egy nehéz fickó, John Marcone, aki nem finomkodik. Dresden magára haragít egy vámpírt is, többször megfenyegetik, megkísérlik megölni, mivel valakinek az útjában áll.
Harrynek viszont fogytán van az ideje. Mire a vihar elvonul, arra Harry Dresden halott lesz, úgyhogy sietnie kell...

Ez a könyv számomra több tekintetben is újdonság volt. Egy író élete első regényéről beszélünk, és nem is tudom, volt-e már olyan, hogy a "kedvenc" kategóriába helyeztem ilyen könyvet. Bevallóm, nem tudtam arról sem, hogy tv sorozat készült belőle és nem emlékszem, hogy találkoztam volna DMC Dantehoz hasonló szereplővel könyv változatban, de Harry Dresden és története engem végig arra a sorozatra emlékeztetett.

Az, hogy Dantét láttam viszont Dresdenben sokaknak elárulhat ezt-azt már így előre is. Jim Butcher nem mindennapi szereplőket alkotott, és sikerült elérnie, hogy a könyvében megkedveljem a főhőst - ami nálam nagyon ritka.
Harry Dresden magas, szálkás alak, aki laza, olykor szarkasztikus. Az írónak sikerült elérnie, hogy valóságos legyen, ne pedig csak egy ócska marionett: érez, mint bárki, néha fél, néha felad, folyamatosan küzd, célokat keres, amiket aztán elérhet, és halad a maga útján. Néha hibázik, nem is keveset, de mindig a jó ösvényen próbál maradni, amihez meglehetősen szokatlan eszközök párosulnak imitt-amott.
A szereplők zöme ilyen: a gyermekét féltő anya; Murphy, a kemény nyomozó nő, aki nem szereti, ha valamilyen információ nincs a birtokában; Marcone, a maffia főnöknek beillő rossz fiú, vagy éppen Morgan, a Fehér Tanács küldötte, aki figyeli Harry minden rezdülését. Ide sorolhatnám még a legnagyobb rossz fiúját is a történetnek, aki szintén nem egy lelketlen karakter, ezt be is bizonyítja.
A történetet tekintve elmondható, hogy noha nincs új a nap alatt (kiszámítható, pár fejezet után már tudni lehet, ki a gyilkos) azonban az író a stílusával, és egy-két csavarral gördülékennyé és egyszersmind letehetetlenné tette. Egy-egy akciójelenet között van egy lélegzet vételnyi szünet, megteremtve a harmóniát, az egyensúlyt.

Jim Butcher olyant mutat és úgy, ahogy csak kevesektől láthattunk: egy precízen felépített varázs világot, amiben egy valódi varázsló vezet minket körbe, itt-ott megállva a túrán, és varázslattal szemléltetve az elmondottakat. Rengeteget megtudunk a varázslatról, a lényekről, arról, hogy működik a "hierarchia" a varázslók között, és a fehér oldal ügyeibe is némileg beleshetünk.
Találkozunk ezúttal is egy újabb vámpír típussal, de jönnek itt démonok, szellemek, és még megannyi érdekesség. Mire jó a varázs pálca? Miért kell egy varázslónak bot? Hogy készülnek a bűbájok és a főzetek? Tényleg a varázs könyvekben rejtőzik a tudás? Mit kell beszerezned, ha létre akarsz hozni egy gyilkos varázslatot? Vagy, csak arra vagy kíváncsi, melyik amulett mire jó?
A stílusra jellemző a részletes bemutatás, de nem veszik el a legapróbb részletekben, csak ha annak később még jelentősége lesz. Beszippantja az olvasót - majdnem Pestig utaztam miatta, annyira belemerültem az olvasásába, mikor nekiálltam a vonaton - és az utolsó előtti fejezetig nem is engedi el.

Hogy mi van az utolsó fejezetben? Egy olyasmi áttekintő, mint ami a filmek lezárásánál szokott lenni: "és ez történt ezekkel a szereplőkkel ezután..." jellegű összefoglalóval tesz pontot a kötet végére.

Jim Butcher könyvére esett a Wizard-Books választása, akik az AD-Librummal karöltve eddig magyarul még meg nem jelent fantasy könyveket kezdtek kiadni. Eléggé sok kötetből áll a sorozat, és az első kötet utána azt mondtam, hogy "kérek még", úgyhogy bízom benne, hogy a folytatásokat is majd a polcomra pakolhatom. Hogy Wee -t idézzem: "Remélem a folytatásokat is kiadják.

Szerintem a Dresden akták teli találatos könyv, mert van benne egy adag felderítésre váró rejtély, egy olykor humoros, olykor veszedelmes szituációkba keveredő főhős, aki szarkazmusával bárkit kihoz a sodrából csak azért, hogy a közönsége továbbra se unatkozzon - és ezt mindig sikerül elérnie.

A könyvet köszönöm a Wizard-Booksnak!

Nincsenek megjegyzések:

Ezeket olvastam legutóbb...

Baby Signs: How to Talk with Your Baby Before Your Baby Can Talk
A ​király esztelen
Red Herrings
Szupernagyi
One True King
Az ​én váram
Kerekerdő meséi II.
Kerekerdő ​meséi
Hideg ország varázslói
Brer Rabbit Again
Viking és tündér - Beteljesedik-e újra az átok?
How Babies Sleep: The Gentle, Science-Based Method to Help Your Baby Sleep Through the Night
Tabuk és dilemmák a gyermeknevelésben
A pénz nem a fákon nő
Segítség, ember!
A slag
Menjek ​vagy maradjak?  Hogyan éljük túl a párkapcsolatot egy narcisztikus mellett?
Vágyakozás
„Anyább” ​anyák
Időtlen

Archívum

Rendszeres olvasók

Postaláda

Név

E-mail *

Üzenet *