Responsive Advertisement

2014. október 11.

Emily Rodda - A hallgatás erdeje (Deltora Quest 1.)

Régen egyszer már találkoztam ezzel a sorozattal, de akkor még nem gondoltam volna, hogy a Deltora Quest című anime ebből készült, vagy hogy egyáltalán van egymáshoz köze a két dolognak. Aztán kiderült, hogy mégis...

Fülszöveg

Deltora a szörnyek és a varázslat birodalma… 

Az Árnyak Ura megirigyelte az emberek boldogságát. Gonosz cselszövéssel akarja elfoglalni Deltora csodálatos földjét. A népre rabszolgaság vár. Csak Deltora varázslatos Öve állíthatja meg a gonoszt. A hét drágakő titokzatos és legyőzhetetlen hatalmat rejt. Sajnos, ezt az ellenség is pontosan tudja… 

Az éköveket ellopják, és szétszórják a királyság legszörnyűbb és legsötétebb tájain. Diadalmát ünnepli az Árnyak Ura, Deltora dicsősége pedig semmivé foszlik. A sötét korszakban csupán néhányan őrzik a reményt. Veszedelmes küldetés vár arra, aki vissza akarja szerezni a kincseket. Egy különös páros vág neki titokban, hogy megszabadítsák földjüket a zsarnok uralmától. Csupán egy kézzel rajzolt térkép útmutatására hagyatkozva indulnak el első céljuk felé- a Hallgatás Erdejébe. Ahonnan még senki sem tért vissza….


Maga a könyvecske meglehetősen vékony (140 oldal), és közben itt-ott rajzok tördelik meg. Például kétszer is találkozunk benne azzal a térképpel, mely alapján hőseink elindulnak a kalandra.
Három kalandort kapunk a sorozat folyamán. Az egyik Lief, Deltora egykori királyának legjobb barátjának fia, aki mondhatni megörökölte a küldetést apjától, aki sérülése okán nem indulhatott el, hogy megkeresse az ékköveket.
Barda, aki egykor a palotában szolgált a második kalandor, aki nemigazán szívlelte eleinte, hogy egy gyerekkel kell együtt utaznia.
A harmadik társ út közben csatlakozik hozzájuk Jázmin személyében. A lánynak elhurcolták a szüleit, mikor még fiatal volt, így neki teljesen mindegy, hogy megy vagy marad.

Mivel 7 ékkő van, 7 kalandra lehet számítani. Az első kő a Topáz, melyet a Hallgatás erdejéből kell megszerezniük, viszont különböző akadályok állják útjukat.

Az egész történet olyan, mintha tényleg egy animet nézne az ember, és mintha csak azért íródott volna a könyv, hogy később anime lehessen a történetéből. Ráadásul a borítók is kaptak egy 3D-s adalékot (az elsőn lehet adni egy ötöst a Liliomokat védő őrnek), ami jó ötlet - bár egyes köteteken pont ezért nem látszik a cím.

A csapat
Nem is ez a lényeg, hanem az, hogy kapunk néhány tipikus animés jellegű szereplőt, és animés történetvezetést (valaki csatlakozik a csapathoz a kaland során, valaki kiválik a csapatból, közben a törzse a csapatnak azért marad).
Csupa véletlenek sodorják őket, meg az "ösztöneik", de valami csoda folytán mindig sikerül kimászniuk a bajból, és mindenkiben, akiben van egy szikrányi jó, az oldalukra állítják.
Egyelőre az Árnyak Urával még nem sok összetűzése akadt a csapatnak, viszont elkezdjük felfedezni ezt a misztikus világot, ahol megült a gonoszság, és hőseink elkezdik felszabadítani a rossz elnyomása alól a jót. Erről a tipikus örök harcról szól lényegében a történet.

Inkább mese jellegű, nehezen nevezhető komoly fantasy történetnek, és meglehetősen gyorsan át lehet siklani egy-egy kalandon. Meglehetősen bájos a történet, amolyan tündérmese az egész, ahol mindenkinek van valami különleges képessége (nem feltétlenül jön elő rögtön, mi az), ami miatt a csapat részese lesz.

Összességében nézve elszórakoztatott és kikapcsolt még akkor is, ha semmi extrát nem adott. Lehet, hogy ez az animés benyomás teszi, de sikerült elérnie, hogy lekössön 1-2 órára. Nagyon könnyed történet, átlagon felülinek mutatott átlagos szereplőkkel és történettel, mégis elbűvölő, és noha nem rágtam le a körmömet tövig, amikor hőseink bajba kerültek, valahogy érezhetően nem is ez a cél, hanem annak bebizonyítása, hogy a jó és rossz harcában a jó mindig győz.

Hamarosan folyt. köv...



Az anime változat 1. openingje:

Nincsenek megjegyzések:

Ezeket olvastam legutóbb...

Baby Signs: How to Talk with Your Baby Before Your Baby Can Talk
A ​király esztelen
Red Herrings
Szupernagyi
One True King
Az ​én váram
Kerekerdő meséi II.
Kerekerdő ​meséi
Hideg ország varázslói
Brer Rabbit Again
Viking és tündér - Beteljesedik-e újra az átok?
How Babies Sleep: The Gentle, Science-Based Method to Help Your Baby Sleep Through the Night
Tabuk és dilemmák a gyermeknevelésben
A pénz nem a fákon nő
Segítség, ember!
A slag
Menjek ​vagy maradjak?  Hogyan éljük túl a párkapcsolatot egy narcisztikus mellett?
Vágyakozás
„Anyább” ​anyák
Időtlen

Archívum

Rendszeres olvasók

Postaláda

Név

E-mail *

Üzenet *