Responsive Advertisement

2015. március 9.

Tom Angleberger - Papír-Yoda különös esete (Papír-Yoda 1.)

Nem sokkal a kiadása után találtam rá erre a gyöngyszemre, és úgy látszott hülyeségnek, ahogy volt. Aztán elkezdtem olvasni, és a végéig meg sem áltam...

Papír-Yoda misztikus. Dwight hajtogat papírból egy Yodát, ami ezután ontja magából a jó tanácsokat. Aki csak kikéri a véleményét, annak jósol, vagy csak szimplán kihúzza a pácból egy jó tanáccsal.
Dwight egyébként nem egy észlény - látszólag -, úgyhogy a tanácsok biztosan Papír-Yodától kell, hogy származzanak.
Tommy arra tesz kísérletet, hogy egy akta segítségével feltárja Yoda titkát: tényleg egy misztikus lény, vagy csak kamu az egész.

A könyv felépítését tekintve úgy néz ki, hogy diákok mesélik el, és írják le az eseteiket. Milyen kérdést intéztek Yodához, és mi lett az eredménye annak, ha megfogadták a tanácsát. Elvétve látunk melléfogást Yoda tanácsainál, illetve Harvey minden eset végére odabiggyeszt egy-egy kommentet az esettel kapcsolatosan, hogy miért nem minősül Yoda misztikus, természetfelettinek. Tommy pedig igyekszik megcáfolni Harvey érvelését, és belemagyarázni valamit a történtekbe.
Persze a végéig adódik a kérdés: Yoda most akkor tényleg különleges, vagy csak egy sima origami, és Dwight (nem is olyan hülye, mint mutatja magát) adja a tanácsokat? 

Olvasás közben néhol olyan érzésem volt, mint az Egy Ropi naplója olvasásánál. 12 éves diákok között járunk (ezt nem szabad elfelejteni), ehhez mérten játékos, egyszerű, könnyed, méretét tekintve is kb 150 oldal. A szóban forgó korosztálynak tehát ideális olvasmány.

A rajzocskák eléggé torzak a könyvben, és nemigazán jött be a stílusa. A könyv végén viszont van Yoda-hajtogatási-útmutató, ami nagyon pofás. Ami még tetszett, hogy tényleg megvan ez a gyűrött lapos füzethatás a könyvben, és az a jelleg, mintha kézzel firkáltak volna a lapokra.

Összességében nézve egy nagy lököttség az egész, amiről nem is lehet komoly hangvételben írni. Nem is tudom, mi a lényege ennek a könyvnek. Dwight kinyílása társai felé? Tommy okoskodása, vagy Harvey magyarázatai? Talán az, hogy szimplán mindenki fogadja el a másikat, és tanuljon meg élni? A végkövetkeztetés valahol mindenkinek a sajátja. Egy biztos: egy újabb könyv, ami nem a korosztályomnak íródott - viszont legalább nem rabolt sok időt, és helyenként szórakoztató volt.


GR-ezők szerint:


A Fumiaki módszer, ami a könyvben is előkerül, avagy így hajtogass magadnak saját Yodát:

Nincsenek megjegyzések:

Ezeket olvastam legutóbb...

Baby Signs: How to Talk with Your Baby Before Your Baby Can Talk
A ​király esztelen
Red Herrings
Szupernagyi
One True King
Az ​én váram
Kerekerdő meséi II.
Kerekerdő ​meséi
Hideg ország varázslói
Brer Rabbit Again
Viking és tündér - Beteljesedik-e újra az átok?
How Babies Sleep: The Gentle, Science-Based Method to Help Your Baby Sleep Through the Night
Tabuk és dilemmák a gyermeknevelésben
A pénz nem a fákon nő
Segítség, ember!
A slag
Menjek ​vagy maradjak?  Hogyan éljük túl a párkapcsolatot egy narcisztikus mellett?
Vágyakozás
„Anyább” ​anyák
Időtlen

Archívum

Rendszeres olvasók

Postaláda

Név

E-mail *

Üzenet *