Jimmy Burns - Maradona

Maradona számomra egy kakukktojás. Láttam olyan meccset, ahol az ő általa edzett csapat lépett pályára.  Ismertem a botrányait, amik az alkoholhoz és a droghoz kötődtek. 

A könyvtől azt vártam, hogy meg fogom kedvelni Maradonát, hogy látni fogok egy olyan embert, aki jobb a felszín alatt, mint fölötte, meg mint ami a híradásokból jött.

Maradona egy szegény sorból származó focista, aki aztán elfelejti, honnan érkezett. Egyedül mentalitásában fedezhető fel. Folyamatosan élteti magát, mindenben tökéletesnek gondolja magát, egy öntelt hólyag, aki nem rest tönkretenni mások életét sem. Úgy dobja el régi barátait, mint más a lyukas zokniját. Letagadja gyermekeit, drogozik, iszik, és nincs nő, akit ne csalna meg. 

Emellett üzleteket bonyolít le, saját márkát épít, lepaktál a maffiával és még attól sem riad vissza, hogy újságírókra lövöldözzön puskával, csak mert olyanja van. Emellett Argentín sportnagykövetté lesz.

Rengeteg botrány, pereskedés (drogügyletek és apasági perek) kíséri életét, miután kikerül a nyomorból. Az emberek eleinte imádják, szinte Istenként tisztelik, bálványozzák. Akadnak viszont helyek, ahova vissza se térhet, mert annyi ellenséget szerzett.

Aljasul bánik a nővel, akit elvileg szeretett, gyereket csinált neki, majd félredobta, és letagadta, hogy övé lenne a gyermek. Nem tud veszíteni, és olyankor olyan, mint egy kiskölyök: tagad, és akkor is neki van igaza, és ő csinál mindent jól és tökéletesen. Ugyanaz az öntelt hólyag a könyv alapján is, akinek eddig is képzeltem. Lehet, hogy a sportban tehetséges volt, ettől függetlenül nem mentesíteni a cselekedetei alól. Egyszerűen nem vállalta a felelősséget kb. semmiért, amit elkövetett. Pedig, mint példakép, példát kellett volna mutatnia, és felelősséggel tartozott nem csak magáért, hanem azokért a rajongókért is, akik bálványozták... Nárcisztikus jellem, istenkomplexussal.

 A könyv összetétele egyébként igényes, rendkívül informatív, és a közepére még néhány fotó is bekerült a kicsi, a nagyobb és a még nagyobb korú Maradonáról. 

Összességében nézve nem tudott a könyv megcáfolni, és nem tüntette fel jobb színbe Maradonát. Nem tudom arra fogni a dolgokat, hogy mert szegény sorból származott, attól még öntelt volt és arrogáns, aki hamar elfelejtette, honnan érkezett. Nem tisztelt és becsült senkit és semmit, csak magát.
A könyv igényes, magyar kiadását a Partvonal kiadónak köszönhetjük.

GR-ezők szerint:

Szerző: Mandi

Gyerekként nem szerettem olvasni, aztán egyszerűen beleszerettem. Főleg sci-fi és fantasy könyveket fogyasztok, de nem kerülöm a többi műfajt sem...

0 Comments: