Responsive Advertisement

2009. április 29.

Rick Riordan - Villámtolvaj (Percy Jackson és az olimposziak 1)



A könyv és én, avagy a nagy találkozás:
Egy csomagban érkezett sok más könyv társaságában (nem mind az enyém). Neten láttam meg, és akkor még nem tudtam, hogy mi ez. Tetszetős borító, jól összedobott fülszöveg, és elérte, hogy elolvassam...

A történetéről (spoiler is lehet benne):
Percy Jackson, 12 éves. Apja elhagyta - ezért sohasem ismerte, és az anyja sem beszélt róla túl sokat - , anyja beszerzett egy mostohaapucit, aki büdös, folyton piál és kártyázik - szóval igazi álom apajelölt... Percy diszleksziában szenved, ezért nehezen olvas el dolgokat. A betűk mintha ugrálnának a szeme előtt. Legjobb barátja egy kicsit furcsa, folyton biceg.
Percy élete átlagos, unalmas, míg egy múzeumi kirándulás alkalmával két kísérő tanár körül az egyik szörnnyé nem változik, és a nő Percyre támad. De akkor jön a másik kísérő, egy kerekesszékes tanár, aki odadob Percynek egy tollat. Amint leveszi a toll kupakját, nyomban karddá válik, és Percynek sikerül legyőzni a nőt. Eztán akárkinek meséli a nagy kalandot, senki sem hisz neki. Még a kerekesszékes is azt mondja rá, hogy ilyen nevü nő nem létezett. Percy azonban nem hiszi, hogy becsavarodott, és egyszer véletlenül - vagy szándékosan? - kihallgatja tanára és legjobb barátja közös magánbeszélgetését...
A dolgok teljesen megváltoznak Percy életében, mikor anyja elviszi őt régi nyaralóhelyükre, és rájuk támad a Minotaurusz. Eztán Percy és legjobb barátja menekülnek, míg Percy anyját megöli a minotaurusz. A legjobb barátról kiderül bicegésének titka, és Percy megtudja, mi is ő valójában.
Zeusztól ellopják a mester villámot, és mindenki Poszeidont hibáztatja érte. A testvérek között hamarosan háború lesz, melynek előszelét már érezni lehet. Percy hát fölkerekedik legjobb barátjával, és egy lánnyal egyetemben, hogy megmentsék Poszeidont, és visszaszerezzék az ellopott villámot. Sok kalandon kell átvergődniük, közben Percy kitapasztalja hatalmas erejét. Azonban egy jóslat beárnyékolja utukat. Percynek azt jósolták, hogy egy barátja el fogja árulni. De vajon ki az áruló?

Vélemény:
Oké, tudom, hogy ez is mese. Mikor először elkezdtem olvasni, nekem a Harry Potter jutott eszembe. Köze nincs a kettőnek egymáshoz, de a főhős karakterek jelleme - mindig hősködő, magányos, csak magára akar hagyatkozni, feltűnési viszketegség, sanyarú sors stb... - hasonlít egymásra. De egyben nagyon különböznek, méghozzá az ész hiányában. Percynek nem jelentkezik az apja, mikor a táborba ér, nem ismeri el fiát, azonban rengeteg jelet kapunk arra vonatkozóan, hogy melyik istenség gyereke - még ha törvénytelen gyereke is, mert a második világháború után született... ez egy amolyan szabály az olimposzi istenek között. Aki elolvassa/elolvasta a könyvet, tudja miről rizsázok itt. Szóval Percy szemét kiböki a megoldás, hogy ki az apja, mégis az író csak húzza és húzza a dolgot, holott már az olvasó az első jeltől fogva levágja, mi a szitu. Percy ostobább, mint Harry...
A másik, amiért az, mert attól fogva lehet tudni, ki az áruló, mikor megkapja a jóslatot. De ez a csávó naiv, és vaksi, mint a denevér.
Oké, arra rájönnek, hogy ki a tolvaj, de szerintem ez a véletlen műve, mert senki sem fejlődik föl agyban egyik óráról a másikra.
Kedvenc karakter érthetetlen módon nem volt, így nem ez ösztönzött arra, hogy tovább olvassam. Nem is tudom, mi volt az. Érdekes, alternatív olimposzt teremt meg az író - ami mindig költözik XD. Ezen annyit nevettem. Mr. D. és az eperültetvényei tényleg nevetségesek. El tudja bárki képzelni, hogy Dionüszosz nem ihat több bort, holott ő a bor istene a görög mitológiában? Ez olyan, mint alkoholistának a detoxikáló XD. Szóval voltak benne ilyen-olyan humoros megmozdulások. Az akciójelenetekről inkább ne beszéljünk, mert mindegyikben meglátszik Percy naivitása és tudatlansága, ami néha már nagyon fájt... (hozzá képest Harry zseni volt még akkor is, ha volt egy Hermionéja)
De ne vessük össze a Harry Potterrel, mivel ez nem varázslókról szól, és egyébként a története igenis tetszett, mindegy milyen lebutított a főhős.
Később olvastam Meyer blogján, hogy az ő gyereke is olvsassa a sorozatot XD; 2010 -ben meg film lesz az első részből...
A második kötetet is el fogom olvasni, mert egy kis mese mindig kell, egyébként meg szeretem a görög mitológiát, és szeretnék még nevetni Percy IQ -ján XD.

Ha pontban fejezném ki: 5/4

Nincsenek megjegyzések:

Ezeket olvastam legutóbb...

Baby Signs: How to Talk with Your Baby Before Your Baby Can Talk
A ​király esztelen
Red Herrings
Szupernagyi
One True King
Az ​én váram
Kerekerdő meséi II.
Kerekerdő ​meséi
Hideg ország varázslói
Brer Rabbit Again
Viking és tündér - Beteljesedik-e újra az átok?
How Babies Sleep: The Gentle, Science-Based Method to Help Your Baby Sleep Through the Night
Tabuk és dilemmák a gyermeknevelésben
A pénz nem a fákon nő
Segítség, ember!
A slag
Menjek ​vagy maradjak?  Hogyan éljük túl a párkapcsolatot egy narcisztikus mellett?
Vágyakozás
„Anyább” ​anyák
Időtlen

Archívum

Rendszeres olvasók

Postaláda

Név

E-mail *

Üzenet *