Responsive Advertisement

2008. június 16.

Margit Sandemo – A titokzatos erdő (Varázsjelek 1)




A könyv és én, avagy a nagy találkozás:
Ez a könyv egy osztálykiránduláson került a kezembe. A blogon azért ő az első könyv, mert ez volt az, amitől kezdve figyeltem, hogy mit olvasok, és mennyit – mindezt hónapokra lebontva. Már a buszon hazafelé utazva nekiláttam az olvasásának, és akkor elkezdődött a mese...

A történetéről (spoiler is lehet benne):
Adott nekünk Iliána, aki egy kastélyban lakik, mint egy kamarásnak lánya. Kissé magányos, de milyen is lenne egy unalmas kastélyban? Hród uralkodója egy nagyravágyó herceg, akit majd idősebb fia követ a trónon. A fiú legalább annyira romlott és gonosz, mint az apja, de hát ez eddig sablon.
Az uralkodó kiküldi a katonáit vadászatra a szomszédos erdőbe egy különleges éjszakán. Négy embere tér vissza a sokból, és hoznak magukkal egy ládát is, amiben egy különleges lényt ejtettek csapdába, aki csak a különleges, ünnepi napokon látszik.
Iliánának felkelti a figyelmét, hogy mi lehet a dobozban, amit egy sötét helyre milliónyi lánccal (sok túlzással) lekötöztek. A kislány nem találja veszélyesnek, ezért ennivalót meg innivalót juttat a ládába, amiért a jutalma az, hogy a kis lény megszúrja, és próbálja átváltoztatni a lányt, amitől egyre tündéribbnek látszik a kis Iliána. Egyik alkalommal felfedezi a somfordálását Ravn, a herceg kisebbik fia, aki éppen hazajött útjáról. A srác utálja az apját – megvan rá a maga oka. Ezért nem esik nehezére, hogy a lány mellé álljon. Sőt, még a Farkasok népével is szövetséget kötnek, akik pedig ellenségei az uralkodónak. Sőt, még a palotába is bejuttatják őket, és Iliána, és Ravn nagy kalandja végre elkezdődik. A fiú megvédi a lányt a szüleitől, és végül elindulnak, hogy megmentsék a ládába zárt kis lényt, akiről fogalmuk sincs, hogy kicsoda...

Vélemény:

Néhány könyv olyan, ami megfogja az embert a fülszövegével, vagy a borítójával, vagy azzal, hogy az olvasó már tudja az író nevéből, hogy mire számíthat.
Mikor először összefutottam Margit Sandemo nevével egy soproni könyvesboltban, fogalmam sem volt róla, ki ő, de aztán utánanéztem a dolgoknak. Nem azzal fészkelte be magát ez a kötet az olvasólistámra, mert az írónőnek már volt egy nagyon is sikeres sorozata, mint inkább azzal, hogy a fülszöveg jónak tűnt, és a cím is tetszett.
A könyv gyermetegnek tűnik, és valóban mesés, de amolyan komoly formában mesés történettel, mégis érezni benne a mesék világát, a misztikumot, ami végig áthatja a kötetet. A történet önmagában egyszerű, a karakterek meg...
Ravn herceget kedveltem valamelyest, ő emelkedett ki a többi karakter közül, míg a többiek erőltetetten sablonosak, ő annyira nem. Persze ő sem sablonoktól mentes.
A főhősnő (fiatal kora ide vagy oda) nem győzött meg, őt annyira nem sikerült megkedvelnem, a rosszaktól pedig nem sikerült megijednem/félnem.
Ennek ellenére olvasható darabnak tartom, kezdő kötetnek egészen ígéretes, és kíváncsi leszek, mi lesz a folytatás...

Ha pontban fejezném ki: 5/4

Nincsenek megjegyzések:

Ezeket olvastam legutóbb...

Baby Signs: How to Talk with Your Baby Before Your Baby Can Talk
A ​király esztelen
Red Herrings
Szupernagyi
One True King
Az ​én váram
Kerekerdő meséi II.
Kerekerdő ​meséi
Hideg ország varázslói
Brer Rabbit Again
Viking és tündér - Beteljesedik-e újra az átok?
How Babies Sleep: The Gentle, Science-Based Method to Help Your Baby Sleep Through the Night
Tabuk és dilemmák a gyermeknevelésben
A pénz nem a fákon nő
Segítség, ember!
A slag
Menjek ​vagy maradjak?  Hogyan éljük túl a párkapcsolatot egy narcisztikus mellett?
Vágyakozás
„Anyább” ​anyák
Időtlen

Archívum

Rendszeres olvasók

Postaláda

Név

E-mail *

Üzenet *