Responsive Advertisement

2023. március 31.

Linda Acredolo, Douglas Abrams, Susan Goodwyn - Babajelek

A könyv azt az alcímet kapta, "Hogyan beszélj a gyerekeddel, mielőtt beszélni tudna". Hogy lehetséges ez, és mik a Babajelek?

Kicsit visszább mennék a történetben. Néhány napja láttam egy előadást a babajelekről, ami tulajdonképpen egy jelbeszéd babáknak. Mióta elkezdtem belevetni magamat a baba témába, nagyon sok érdekesnek induló webináriumra sikerült már feliratkoznom és eljunom. Az egyik ilyen a babaaltatással kapcsolatos webináriumok sora, amik igazság szerint semmi újat nem mondtak, és ráadásul mindegyik a végén csak egy sima "gyere el a tréningemre, és találunk megoldást a babaaltatásodra". De a babaaltatás blogokat írók mind ugyanazt a megoldást harsogják, mint a blogon már korábban bemutatott kötet (Mitől alszik jól a baba?). 

Engedjetek meg ehhez néhány gondolatot. Mitől alszik jól a baba? Hát nem attól, amit a könyvekben írnak. Éjjel-nappal nyomhattuk a párásítást, a hőmérsékletet beállítottuk 21-22 fokra, ami elvileg az optimális, levettük teljesen a fényeket, a hangokat, nyugató altatási módot találtunk ki, ami a babának is jó volt. Kezdettől van napi és esti rutinja is, mégse aludt jól a gyerek... Mókoltunk ruhával, kapott éjszaka peluscserét stb. mégis hónapokig keltünk úgy, hogy a legtöbb, amit egybe aludt a gyerek az max 1 óra volt. Adtunk neki a végén fényt, a hőmérsékletet feljebb nyomtuk, a kemény fekhelyet puhára varázsoltuk, még nagyobb dózisba párásítottunk és tessék: a gyerek alszik éjszaka... Ennyit a nagyokos tudósokról, meg a megoldom a babád alvását dologról... Elég volt csak megfigyelni, mit szeret és mit nem.

No de jöjjenek a babajelek. Szintén egy webináriumon találkoztam vele, de hadd ne mondjam, egy újabb tréning hirdetés egy órában: azért gyere a tréningre, mert megtanítjuk használni a babajeleket, és közösségbe lehetsz. Potom 23.000 forintért elvégezheted az alap jelek tanfolyamot. 

Megvettem ezt a kötetet kevesebb, mint 2000 forintért, és majdnem szó szerint elmondták a webináriumon, ami benne volt a babajelekről. Legalábbis az általános részét. Kicsit úgy éreztem, mintha az általános tudásrészt ebből a könyvből olvasták volna fel.

Igazság szerint mindent megtudtam, amit el lehet mondani arról, hogy: mik a babajelek? Mire jók? Megtanul attól még a gyerek beszélni, hogy megtanítom jelelni? Milyen jelekkel kezdjem? Hogyan tanítsam meg rá? Mikortól számítsak rá, hogy esetleg vissza is jelel?

Tehát minden kérdésre kétezer forintért választ kaptam, és 1-2 órán belül már kezdtem is a jelelést a babának. És igen, benne vannak alap jelek és haladó jelek is, szóval az egész tréning ott van feketén-fehéren, részletesen. Még a kérdéseket se kell feltenni, mert a szerző(k) felteszi(k) helyettünk. Kibővítik azzal, milyen tapasztalataik voltak a kutatások során, és előre mutatóan 8 évesekről is beszélnek, akiket megtanítottak jelelni babakorukban, és nyomon követték, mi lett velük.

A könyv maga informatív, nem túl hosszú, pár óra alatt mindent belever az ember fejébe, amit tudnia kell a jelelésről. Azt ígéri, nincs több hiszti, és ha elég türelmesek vagyunk és figyelünk a gyerekre, akkor tudunk vele beszélgetni azelőtt, hogy megtanulna szavakat használni. Magasabb pontszámot értek el a jelelő babák az IQ teszteken, nagyobb szókincset használtak és előbb tanultak meg beszélni. 

Számomra ez érdekes kutatási téma és terület, ezért is gondoltam kipróbálni ezt is a gyereken (akárcsak az altatásos könyvet). Egyelőre választ nem kapok, de a gyereknek nagyon tetszik, hogy mutogatok, és látom, hogy érti, amit mondok, mert megy és csinálja a dolgokat, figyeli a kezemet, a számat. Remélem, egyszer összerakja, mit akarok, és visszaválaszol, hogy "Anya, még"

Összességében nézve nagyon jól felépített könyv rengeteg példával arra, hogyan működnek a babajelek akcióban. Kapunk fotókat is gyerekekről, akik éppen jelelnek, és rengeteg kutatási eredményt, tippeket, és egy komplett jelszótárat. Ha ez nem lenne elég, a végén vannak mondókák és versek, amiket eljelelhetünk a gyerekeknek. Eddig tetszik a könyv, de kíváncsi leszek, beválik e a gyakorlatba. Még pár hónap és kiderül....

 

GR-ezők szerint:

Nincsenek megjegyzések:

Ezeket olvastam legutóbb...

Baby Signs: How to Talk with Your Baby Before Your Baby Can Talk
A ​király esztelen
Red Herrings
Szupernagyi
One True King
Az ​én váram
Kerekerdő meséi II.
Kerekerdő ​meséi
Hideg ország varázslói
Brer Rabbit Again
Viking és tündér - Beteljesedik-e újra az átok?
How Babies Sleep: The Gentle, Science-Based Method to Help Your Baby Sleep Through the Night
Tabuk és dilemmák a gyermeknevelésben
A pénz nem a fákon nő
Segítség, ember!
A slag
Menjek ​vagy maradjak?  Hogyan éljük túl a párkapcsolatot egy narcisztikus mellett?
Vágyakozás
„Anyább” ​anyák
Időtlen

Archívum

Rendszeres olvasók

Postaláda

Név

E-mail *

Üzenet *