Responsive Advertisement

2014. augusztus 17.

Katherine A. Applegate - Az üzenet (Animorfok 4.)

A negyedik kötet mondhatni lezárja a sorozatot, ugyanis több kötet nem jelent meg magyarul. Sajnálatos, pedig épp mostantól kezdene izgalmas lenni maga a történet...

Ezúttal a kiszemelt mesélő Cassie, a lány, akinek az apja állatorvos, akiknek van egy farmszerű létesítményük, ahol mindenféle állatokat tartanak. Cassie használja legtermészetesebben az alakváltozást, és mindent tud az állatokról, amire csak szükségük van.

Rögtön a történet elején Tobias majdnem felfalja a lányt, aki nem árulja el, hogy mókussá változott. Ismét kapunk tehát egy időhúzó hősködést, amihez az párosul, hogy kis híján lebukik az apja előtt... Gratulálunk, kislány!

Ezt követően elmeséli a többieknek, hogy álmot látott, valami hívja magához a tenger fenekén. Amikor Tobias közli, hogy vele is történt ilyen, annyira gyanúsnak tartják, hogy tudják, ki kell deríteniük, mi van lent. A fülszöveg azt írja, hogy gyanakszanak csapdára, valójában ilyesmiről szó sincs. Kimalmozzák ugyanis, hogy az átváltozó erőhöz lehet köze a dolognak, innen leszűrik, hogy csakis andalit hívhatja őket. Cassien nagy a nyomás, hiszen miatta mennek, váltig állítja, hogy érzett valamit. Megnyugszik, mikor a többiek mellé állnak, viszont ideges is, hiszen az ő ötlete volt az egész, és amikor balul sül el az első merülős akciójuk, a lányt gyötri a bűntudat. A második merülésnél viszont olyan találnak, amire nem számítanak...
Cassie a sorozatban

Egy tipikusan olyan sorozat, ahol a szereplőknek egyre kevesebb agyuk van... Cassie, akárcsak Rachel, a házifeladat megszállottja, úgyhogy még a kocsiban is matekleckét ír. Megtudjuk, hogy Jake kockáztatja a jó jegyeket az animorfos dologért, a lányokban ennyi áldozatkézség nincs. 

Cassie fejében lenni azért volt rossz, mert idegesítő lányka. Ha nem Jake után epekedik, akkor a lelkiismeretével vitatkozik, hogy ő nem akar döntést hozni, mert ha valami balul üt ki, az az ő hibája. Csillagom, ezt hívják következménynek!!! Jake-re akarja hárítani a döntést, hogy ne az ő vállát nyomja ez a teher. Annak ellenére, hogy Cassievel voltunk, nem tudtunk meg sokkal többet a lányról. Ő csak Cassie, az állatokat ismerő lány, aki a tudását ritkán csillogtatja.
Egyetlen mentő ötlete volt, amikor megmentette Marco életét, és ennyi. Végig csipogja a könyvet...

A legvégén van egy jelenet, amikor ismét bajba kerülnek. Egy újabb Visser Hárommal való összecsapást élnek túl (ez már nem is olyan nagy titok). Majd filmből lopott jelenet ékelődik be: a gyerekek fáradtak, hát visszaváltoznak, és egy bálna viszi őket a part felé a hátán! 
Mi van? Néhány pillanattal korábban még vízen ringó hajók, taxxxonok, repülő csészealjak voltak mindenütt, majd amint Visser Három elmenekült a vízbe, azok is utánasomfordáltak? Nem volt kíváncsi rá Visser Három, hogy merre mennek az andalitok, ha már tudja, hogy ott vannak az orra előtt? Nem küldött utánuk egy Bogarat (kisebb repülőgép, amit az idegenek használnak)? Már rég rájöhetett volna, hogy gyerekekkel van dolga.

Egy másik dolog, amit szintén nem értek, hogy ledobnak a víz fenekére egy szonárt, hogy feltérképezzék az idegenek, mi van odalent. Ekkor már a kis csapat delfinalakban úszkál. Korábban láttak a vízben egy delfincsapatot. Amikor jönnek az idegenek, azonnal nekik rontanak... Miért? Miért leplezik le magukat? Eljátszhatták volna, hogy ők csak spontán békésen úszkáló delfinek, erre nem, hanem felesleges harcot kezdeményeznek az idegenekkel... MIÉRT?

Ez a két nagyon kirívó negatívum van a könyv ellen amellett, hogy Cassie... Valahogy a lányok el vannak varázsolva a sorozatban. Rachelnek ebben a kötetben jóformán két szava nincs, Tobias is kiljebb kerül a képből. Aki sokat van a porondon Marco, aki a mai napig nem bírt szimpatikusabbá válni (úgy duzzog, mint egy hisztis óvodás...), és Jake, akiért Cassie odáig van, meg vissza. 

Külföldön tényleg nagy népszerűségnek örvendett a sorozat - sokan drukkoltak a Cassie/Jake párosnak -, és érthetetlennek tartom, hogy a tévé sorozat (ami fellendíthette volna a könyvek iránti lelkesedést) miért maradt ki a magyar porondról (legalábbis sehol sem találtam még csak utalást sem arra vonatkozóan, hogy létezne a sorozatnak magyar változata).
Mindezek mellett ha a könyveket nézem, maga az alaptörténet az eddigi 4 könyvből összerakva kiadhatna simán egyet. Nem történik olyan sok, a fő szálhoz (világmegmentés jerkektől) lényegében kapcsolódó dolog, hogy ne lehetne ezen gyorsítani. Az a baj, hogy a gyerekek egyfolytában húzzák az időt állatmentő akciókkal, háziírással, házimunkával stb... Azt sem igazán értem, miért kellett kétszer lemerülniük a víz alá? Hisz első alkalommal nem volt a tengernél senki, erre megvárták, míg odamentek a jerkek, és akkor merülnek? 

Arról már nem is kell szót ejtenem, hogy az olvasót valami debil létformának tekintheti, ctrl+c ctrl+v kezdést kapunk megint, Cassie szó szerint ugyanazt mondja el a regény első oldalain, mint amit a többiek (nem lehetne már leszokni erről???), majd minden még egyszer a szánkba rág azokból a dolgokból, amit már az első kötettől fogva tudunk (hogy Tobias ölyv testben ragadt, stb...). És ilyen lappazarló ostobaságokkal van tele. Vagy elfogyott a sztorihoz a fantázia, de meg kell lenni az oldalszámnak, vagy nem tudom, miért kellenek bele ilyen felesleges momentumok, amik már az ember könyöke után jönnek ki a második, nemhogy a negyedik kötet után... 

Összességében nézve egy újabb apró momentum kerül hozzá az eddigiekhez, de lényegében nem kerültek hőseink sokkal közelebb a világ megmentéséhez. Még mindig finomkodnak egymással, nehogy megsértsék a kis lelki világát a barátaiknak... Miközben inkább írnak házi feladatot, és húzzák az időt, minthogy az egyes akciókat normálisan megtervezzék és kivitelezzék. 
Hiteltelen az egész, és egy jó alaptörténet van rettenetes köntösbe bugyolálva... 

Ezzel egyelőre befejezettnek tekintem a sorozatot... Talán majd egyszer folytatom angolul... De egyelőre most elég volt ez a 4 rész (még sok is).

Nincsenek megjegyzések:

Ezeket olvastam legutóbb...

Baby Signs: How to Talk with Your Baby Before Your Baby Can Talk
A ​király esztelen
Red Herrings
Szupernagyi
One True King
Az ​én váram
Kerekerdő meséi II.
Kerekerdő ​meséi
Hideg ország varázslói
Brer Rabbit Again
Viking és tündér - Beteljesedik-e újra az átok?
How Babies Sleep: The Gentle, Science-Based Method to Help Your Baby Sleep Through the Night
Tabuk és dilemmák a gyermeknevelésben
A pénz nem a fákon nő
Segítség, ember!
A slag
Menjek ​vagy maradjak?  Hogyan éljük túl a párkapcsolatot egy narcisztikus mellett?
Vágyakozás
„Anyább” ​anyák
Időtlen

Archívum

Rendszeres olvasók

Postaláda

Név

E-mail *

Üzenet *