Responsive Advertisement

2016. február 1.

Jeff Kinney - Kutya egy idő (Egy Ropi naplója 4.)

Az Egy Ropi naplója sorozat régóta mozgatta a fantáziámat, és mivel úgy gondoltam, hogy kiestem az angolozásból, kellett egy kis nyelvi frissítés. Mivel a széria angolul van meg, ezért így kezdtem el folytatni is a történetet.

Greggel ugyanis mindig történik valami. Ezúttal beüt a nyáriszünet, úgyhogy Greg nyári élményeivel találkozhatunk a napló lapjain. Már rögtön a nyáriszünet elején összekap Rowleyval, aki elvileg a legjobb barátja.

Áh, csak a szokásos kalamajka amiatt, hogy Greg kitalál valami őrültséget. Mivel a fiúk tartoznak némi pénzzel Rowley apjának, vállalkozásba kezdenek. Az első projektjük egy fűnyírós munka, mely során a fiúknak sikerül összekapni. Greg elveszti a barátját, ráadásul a munkáját sem fizetik ki.

Ha ez nem lenne elég, a szülinapi tortája felét felfalja egy kutya, ami nem is az övé... viszont neki is kell egy. Szülinapjára ezzel ellentétben egy katica mobilt kap, amivel segélyhívást és otthonra tárcsázást tud csak kezdeményezni, így nincs kisegítve vele.

Problémák adódnak az uszodai zuhanyzóban; bonyodalmak Holly Hills nővérével, Heather Hillsszel,  aki észre sem akarja venni Greget. Ráadásul kap egy kutyát, amitől fél, és senki sem tud kibékülni vele a családból...

Rowley és apja kapcsolatának okán Greg anyja úgy gondolja, Gregnek és az apjának is össze kellene kicsit melegedni, így a közös programok elengedhetetlenné válnak...

Hogy miért szeretem a sorozatot? Őszintén szólva fogalmam sincs. Annyira zaza és agyament, hogy egyszerűen kikapcsol és elszórakoztat. Itt van nekünk Greg, akinek igazándiból minden gondja abból fakad, hogy ráerőlteti másokra az akaratát. A legjobb barátja egy lütyő, aki már akkor is fél egy horrorfilmbeli leszakadt kéztől, hogy Greg csak mesél neki róla - még a filmet sem kellett végignéznie hozzá. 
Greg és Rowley kapcsolata azon alapul, hogy valami blődségen mindig összebalhéznak, majd Greg csinál valamit, ami miatt Rowley szülei el is tiltják a fiúkat tőle.

A Heffley familiában is vannak gondok. A generációk étkezése, a kutyához való hozzáállás, Greg és a testvérei viszonya mind-mind olyan, amivel egy szokványos családban találkozni lehet. Anyuka erőlteti az uszodát, ami ellen Gregnek sok ellenérve lenne... de nem hagyják. Persze Greg szerint mindenki gáz, de hát ezt már megszokhattuk...

Annak ellenére, hogy Kinney jóformán semmi új dolgot nem visz bele a dologba, a recept mindig ugyanaz, mégis szórakoztató. Hogy csinálja? Azt hiszem, a titok ott lappang a lapokon: teljesen hétköznapi emberek teljesen hétköznapi momentumainak próbálja megragadni a szarkasztikus oldalát, és humort fabrikálni belőle. Például egy olyan apróságból, hogy idétlen képregényrajzok hoznak közelebb egymáshoz apát és fiát, és hogy a közös apa-fia programok mindig kudarcra vannak ítélve. A testvéri kitolás szeretet bárhol ott rejtőzhet, legyen szó arról, hogy egy öcsikét megszívassunk azzal, hogy a legrosszabb hely lehet övé a kocsiban... Egyszerű ötlet, remek kivitelben...

Összességében nézve ez egy olyan sorozat, amit még mindig élménnyel olvasok annak ellenére, hogy nem nekem íródott. Ennél a kötetnél nem volt nehéz annyit csalnom, hogy előbb láttam a filmet, mint ahogy a könyvet olvastam volna, úgyhogy sok újdonság nem volt a történetben, valamennyi azért mégis.

Könyv előzetes:



A film előzetese (angol):



GR-ezők szerint:

Nincsenek megjegyzések:

Ezeket olvastam legutóbb...

Baby Signs: How to Talk with Your Baby Before Your Baby Can Talk
A ​király esztelen
Red Herrings
Szupernagyi
One True King
Az ​én váram
Kerekerdő meséi II.
Kerekerdő ​meséi
Hideg ország varázslói
Brer Rabbit Again
Viking és tündér - Beteljesedik-e újra az átok?
How Babies Sleep: The Gentle, Science-Based Method to Help Your Baby Sleep Through the Night
Tabuk és dilemmák a gyermeknevelésben
A pénz nem a fákon nő
Segítség, ember!
A slag
Menjek ​vagy maradjak?  Hogyan éljük túl a párkapcsolatot egy narcisztikus mellett?
Vágyakozás
„Anyább” ​anyák
Időtlen

Archívum

Rendszeres olvasók

Postaláda

Név

E-mail *

Üzenet *