Responsive Advertisement

2017. május 15.

Mikszáth Kálmán - A tót atyafiak, A jó palócok

Anno még iskolában kellett volna találkoznom ezzel a novelláskötettel. Maradjunk annyiban, hogy akkor még nem éreztem rá kéztetést, hogy ilyesmit olvassak...

Fülszöveg:

"Különleges helyet foglalnak el a mikszáthi életműben ezek a novellák. A nagyot, a szépet, a felemelőt a népi világban kereste és találta meg a „tót atyafiakat” és a „jó palócokat” ábrázoló író. Gyermekkorának kedves felvidéki tájait és embereit kelti életre ezekben az elbeszélésekben. A népdalokkal és népballadákkal rokon írásokból a nép jellegzetes típusai, jellemei bontakoznak ki. Ilyen Lapaj, a híres dudás, aki legféltettebb kincsétől is hajlandó megválni, hogy egy talált csecsemőt felnevelhessen, ilyen Bede Erzsi, aki elhalt testvére helyett vállalja a börtönbüntetést. Romantikus szerelmi történetek, életre szóló nagy elhatározások, a népi furfang gyönyörködtető elmésségei teszik ezeket az elbeszéléseket feledhetetlenné."

A kötet olvasása közben teljesen olyan érzetem volt, mintha Kálmán Mari egyik könyvét olvasnám. Örülök, hogy anno nem olvastam ezeket a novellákat, mert körülbelül annyit értettem volna belőle, mint amennyit a gyerekek a népdalokból... Az igazi értelmezése ott van a sorok között, miközben burkoltan leírja a vidéki, falusias élet szépségeit és bonyodalmait.

A novellák során jönnek a pletykák, azok a helyzetek, hogy mindenki mindenkiről mindent tud. A vidéki élet fontossága, hogy az ember "megőrizze az arcát", hogy úgy mondjam, tehát a tisztesség, a becsület fontos erény.

Nem szeretnék egy novellát sem kiemelni a kötetből, hiszen annak ellenére, hogy novelláskötet, a szereplők vissza-visszaköszönnek, úgyhogy inkább tűnik egy népi "sorozatnak".

Bájos, ahogy a maga furcsa nyelvezetével leírja a vidéki élet csínnyát-bínját. Akinek tetszik ez a néha kissé nyers stílus és a vidéki élet, annak mindenképpen jó olvasnivaló lesz.

Összességében nézve azt hiszem hiba, hogy ezt az iskolákban kötelező olvasmánnyá teszik. Egyszerűen egy fiatalnak néhol érthetetlen legtöbbször pedig unalmas pontosan azért, mert nem fogja fel a sorok mögötti tartalmat. Mikszáthot nem nevezném egyszerűnek irodalom terén, viszont annál zseniálisabb. Iskolásként vitatkoztam volna ezzel, de így komolyabb fejjel már értem, hogy miért szeretik, akik szeretik....

GR-ezők szerint:

Nincsenek megjegyzések:

Ezeket olvastam legutóbb...

Baby Signs: How to Talk with Your Baby Before Your Baby Can Talk
A ​király esztelen
Red Herrings
Szupernagyi
One True King
Az ​én váram
Kerekerdő meséi II.
Kerekerdő ​meséi
Hideg ország varázslói
Brer Rabbit Again
Viking és tündér - Beteljesedik-e újra az átok?
How Babies Sleep: The Gentle, Science-Based Method to Help Your Baby Sleep Through the Night
Tabuk és dilemmák a gyermeknevelésben
A pénz nem a fákon nő
Segítség, ember!
A slag
Menjek ​vagy maradjak?  Hogyan éljük túl a párkapcsolatot egy narcisztikus mellett?
Vágyakozás
„Anyább” ​anyák
Időtlen

Archívum

Rendszeres olvasók

Postaláda

Név

E-mail *

Üzenet *