Responsive Advertisement

2018. február 5.

Témázunk, avagy műfajok darabokban


Mostani témánk egyfajta tematikus ajánló (Muskovits Eszter - Évszázadok vámpírjai). Sokat gondolkoztam, hogy mit ajánlhatnék. Alapvetően a blog témája régebben a fantasykkal foglalkozott (Neil Gaiman - Óceán az út végén). Mivel régen zömében fantasyt olvastam úgy gondoltam, hogy fantasykről írnék nektek (C. S. Lewis - A varázsló unokaöccse).

A fantasykben valahogy mindig az tetszett, hogy kiszakítják az embert a világból (Jasper Fforde - Egy regény rabjai). Olyan lények szerepelnek bennük, amik nem hétköznapi tulajdonságokkal bírnak (J.R.R. Tolkien - A gyűrűk ura). 

Aztán felfedeztem az urban fantasyt, és jó volt eljátszani a gondolattal, hogy tényleg troll lakhat a híd alatt (Rob Thurman - Éjvilág). Ezen a fronton néhány éve jött egy kisebb divat hullám vámpírokkal (Stephenie Meyer - Alkonyat), amely felkapta ezt a műfajt. Kicsit elfeledtették az igazi vámpírokat (Bem Stroker - Drakula). Valahogy az sosem érdekelt, hogy ki az írója egyik-másik könyvnek, nem is olvastam a történetek után (Anne Rice - Interjú a vámpírral). Kiderült, hogy klasszikusok az alapjai a legtöbb ilyesfajta fantasy könyvnek (Jasper Fforde - A Jane Eyre eset). Beleraknak aztán mindenféle divatos lényeket, mint a vámpírokat, vagy az új divathullámot: a zombikat (J. Austen, S. Grahame-Smith - Büszkeség és balítélet meg a zombik). Aminek külön örültem, hogy sem a vámpíros szakaszban (Gaura Ágnes - Vámpírok múzsája) sem a zombis részben (Lengyel D., Kuba R. - A jóslat) nem maradtak el a magyar írók.

Mindenki találkozik a fantasy valamelyik műfajával az élete során (A. A Milne - Amikor kicsik voltunk). Elvégre, a mesék is egyfajta fantasyk (Anne Rice - A testtolvaj meséje), ahol rendkívüli dolgok történnek meg, és minden gyerek kicsit Harry Potternek érezheti magát, és eljátszhat a gondolattal, hogy tud varázsolni, hisz a fantázia határtalan erőt ad (Bosnyák Viktória - Tündérboszorkány). Az egyetlen, ami az ilyen könyvekben gátat szabhat a fantáziának, hogyha az író végérvényesen elszakítja az írót a világtól, például ha megöli azt a karaktert, akinek az olvasó szurkolt (Benina - Megsebzett szabadság). 

Sokat gondolkoztam rajta, hogy milyen képességet szeretnék, ha választani lehetne (P.C. + Kristin Cast - A kiválasztott). Anno láttam a Read or Die animét, amiben tetszett, hogy tudják irányítani a lányok a papírt, úgyhogy én is ezt a képességet választanám. (Charlie N. Holmberg - A papírmágus).

Azt kell mondjam, hogy a fantasy azóta is a kedven műfajom maradt, és vannak manapság is igen jó darabok, amik a kezembe akadnak (Gaura Ágnes - Embertelen jó). Viszont az ilyen jó könyvekkel egyetlen baj van, hogy az ember képtelen letenni őket (Csátvák Soma - Lélekcsapda). Egyetlen percig sem bánom, hogy mindez csupán kitaláció (Benyák Zoltán - A nagy illúzió), mert nem szeretnék ilyen lényekkel összefutni, hogy esetleg elragadjanak (Richelle Mead - A szukkubusz dala).  De hát, végülis mindegy, ha léteznének, biztos lenne ellenpólus is, aki megküzdene velük (Virág Emília - Boszorkányszelidítő). 

Azt hiszem az a tematika, amit ajánlanék nektek az nem más, mint az összes eddig megszületett fantasy könyv - függetlenül attól, hogy remekműről vagy fércműről van szó -, úgyhogy bátorság és merjetek adni a műfajnak egy esélyt (Lemony Snicket - A baljós kezdet). Azt hiszem, ezúttal csak ennyit szerettem volna (Terry Prechett - Vége a mesének). 


Akik még témáznak: 



7 megjegyzés:

Zenka írta...

Wow, Andi, ez aztán munka lehetett ilyen profin megírni ezt a posztot. Nagyon jó, ahogy a mondatokhoz illeszkednek a linkek, és több könyvet is felírtam a listámra!Tök jó volt , gratula.:-)

PuPilla írta...

De jó ez a közbeszúrkodós szerkezet, nagyon tetszik nekem is! :) És hűű, mennyi fantasyt olvastál, nem semmi! :)

reea írta...

Örülök a fantasy rajongóknak. :) Én spec a változatosságáért imádom a műfajt, hiszen anyni féle lehet, és persze van közte olyan, amit nem veszek a kezembe, de ettől szép, hogy lehet válogatni. :D

zakkant írta...

De jól összegyűjtött lista, és én is nagyon bírom a linkes odaszúrásokat!

Annyira irigylem azokat, akik sok fantasyt olvasnak, nekem néha annyira nincs hozzá hangulatom. Azt hiszem kicsit földhözragadt vagyok, vagy nem tudom mi a jó szó rá. Persze a Harry Potter elvarázsolt, és beszippantott, de például a Gyűrűk ura nem, és nem tudom megmondani, hogy miért nem. A vámpíros sztorik tetszenek, és a tündérek is (Moning óta legalábbis), de pl a Fekete tőr testvérisége vámpírjait nem bírtam. Persze próbálkozom azért a fantasyval, mert tök jó műfaj, és ha ennyi jó olvasmány van ebben a kategóriában, akkor rossz nem lehet.

PuPilla írta...

Anett, azért Moning tündérei kicsit mások. ;))

Zenka írta...

Olyan jó, hogy Anett Moning rajongó lett :). Most kicsit kedvet hozott nekem Moningra...

Bea írta...

Nahát, de érdekes ez a szerkesztés, és igazán ügyes! :) Mennyi mindent összeszedtél!

Nálam a fantasy most lecsengőben van (vámpírok, vérfarkasok kíméljenek!), de nem hiszem, hogy teljesen abbahagynám a fantasy olvasást még jó ideig. Jó elmerülni egy olyan világban, ahol bármi megtörténhet. :)

Vannak közös olvasmányaink, és néhányhoz most kedvet is kaptam tőled. :)

Ezeket olvastam legutóbb...

Baby Signs: How to Talk with Your Baby Before Your Baby Can Talk
A ​király esztelen
Red Herrings
Szupernagyi
One True King
Az ​én váram
Kerekerdő meséi II.
Kerekerdő ​meséi
Hideg ország varázslói
Brer Rabbit Again
Viking és tündér - Beteljesedik-e újra az átok?
How Babies Sleep: The Gentle, Science-Based Method to Help Your Baby Sleep Through the Night
Tabuk és dilemmák a gyermeknevelésben
A pénz nem a fákon nő
Segítség, ember!
A slag
Menjek ​vagy maradjak?  Hogyan éljük túl a párkapcsolatot egy narcisztikus mellett?
Vágyakozás
„Anyább” ​anyák
Időtlen

Archívum

Rendszeres olvasók

Postaláda

Név

E-mail *

Üzenet *