Responsive Advertisement

2024. február 29.

Leigh Bardugo - Hat varjú (Hat Varjú 1.)

 


Fülszöveg: 

Ketterdam: nyüzsgő nemzetközi kereskedelmi csomópont, ahol jó pénzért minden megkapható, és ezt senki nem tudja jobban, mint Kaz Brekker, a kivételes tehetségű bűnöző. Kaz veszélyes küldetésre kap megbízást, és cserébe olyan gazdagságot kínálnak neki, ami legvadabb álmait is felülmúlja. Egyedül viszont képtelen sikerre vinni a vállalkozást…
Egy bosszúszomjas elítélt.
Egy szerencsejáték-függő mesterlövész.
Egy különleges múltú szökevény.
Egy Kísértet néven ismert kém.
Egy varázserejét a nyomornegyedben kamatoztató szívtörő.
Egy tolvaj, aki a leglehetetlenebb helyzetekből is kiszabadul.
Hat veszélyes törvényenkívüli és egy lehetetlen vállalkozás. Kaz csapata az egyetlen, ami megmentheti a világot a pusztulástól – ha előbb ki nem nyírják egymást.

 

 A Shadow and Bone sorozatát nem olvastam, de láttam a tv sorozatot. Igazándiból az annyira megfogott, hogy úgy voltam vele, mikor megtaláltam ezt a könyvet, hogy azonnal ide vele. Aztán hányódott, húzódoztam, hogy olvassam, de végül nem bántam meg. 

Hány ember kell hozzá, hogy a világ egyik legbiztonságosabb, legjobban őrzött helyére betörjenek, és elraboljanak onnan egy embert? Kaz Brekkernek elég magán kívül még 5 pajtás. Piszkoskéz (Kaz) összeverbúvál egy csapatot, melynek tagja a mesterlövész Jesper, aki a puskáin kívül más trükköket is rejt, imádja a szerencsejátékot, és amúgy egy igazi vidéki gondolkodású félnótás tud lenni, ha ital kerül a kezébe. Mathias, akit rabszolgakereskedés vádjával lecsuknak, de bosszút esküszik a lány ellen, aki lecsukatta. A hajdani katona álmában már megannyi módon végzett ellenségével. Nyina, a lány, aki lecsukatta Matthiast, és amúgy szívtörőként dolgozik. Igazi grisha katona, aki cseppet sem úgy viselkedik... Egy kísértet, Inej, aki lopakodik, és olyan információk birtokosa, amiket senki nem szeretne rábízni.  Ugyanakkor félelmetes harcos, mert mire az ember észbe kap, hogy ott van, már halott is. Wylan, aki elhagyja családját, és a nyomornegyedben kezd új életet, amúgy robbantási szakértőként adja el magát.

A cél nem más, mint kiszabadítani Bo Jul-Bajort, aki feltalálta a jurdaparemet. Hogy mi ez? Egy olyan "drog", melytől a grisák a képességeik 100%-át ki tudják használni, és amitől borzasztó függőséget is szereznek a hatalom mellé... A tudóst viszont a Jégudvarban tartják lakat alatt, a világ legjobban őrzött börtöne...

Kaznak először is össze kell szednie a csapat tagjait, ami azért is kihívás, mert vannak ellentétes felek (Nyina és Matthias), illetve ezekből utóbbi éppen börtönben van, tehát még először őt is ki kell hozni valahogy.

Út közben mindenki múltját megismerjük, és így világossá válik mindenki indíttatása, miért áll be a csapatba. Ugyanis rengeteg pénz forog kockán, mellyel mindnyájan olyan életet élhetnének, amilyent akarnak, és kiszakadhatnának a nyomorból, hogy megvalósíthassák álmaikat. A célt azonban úgy néz ki, lehetetlen elérni. Ha a Jégudvar őrzöttségi szintje nem lenne elég, rivális csapatok is versenyben vannak a sok pénzért.

Igen jól megírt történet, ami megfog, magával ragad és az utolsó oldalig sodor. A szereplők és a fejlődésük egyetlen köteten belül is érzékelhető. A hátterek változatosak, a motivációk színesek, és valahogy nincs olyan a csapatban, akivel az ember ne tudna együttérezni. Mindenki megtalálja magát valamelyik főszereplőben, de nincs köztük olyan, akit az ember ne kedvelne meg részben vagy egészben. Eleinte nem tudtam elképzelni, hogy fog összeilleni ez a csapat, de Kaz Brekker ebben igazán mesteri. Ahogy tervezésben is.

A terv összerakása és kivitelezése, az akció jelenetek mind-mind precízen meg vannak komponálva, mint valami jó ritmusú dal. 

Összességében nézve ez egy olyan könyv, amiről rosszat nemigazán tudok mondani azon túl, hogy annyira beszippantja az embert, hogy alig bírja kiadni a kezéből, miközben a világot teljesen kizárja. Mindenkinek ajánlom, akit nem zavar az alvilági mocskos légkör, és aki szeretne egy jól kidolgozott, precíz fantasy világban mászkálni...

 

GR-ezők szerint:

Nincsenek megjegyzések:

Ezeket olvastam legutóbb...

Baby Signs: How to Talk with Your Baby Before Your Baby Can Talk
A ​király esztelen
Red Herrings
Szupernagyi
One True King
Az ​én váram
Kerekerdő meséi II.
Kerekerdő ​meséi
Hideg ország varázslói
Brer Rabbit Again
Viking és tündér - Beteljesedik-e újra az átok?
How Babies Sleep: The Gentle, Science-Based Method to Help Your Baby Sleep Through the Night
Tabuk és dilemmák a gyermeknevelésben
A pénz nem a fákon nő
Segítség, ember!
A slag
Menjek ​vagy maradjak?  Hogyan éljük túl a párkapcsolatot egy narcisztikus mellett?
Vágyakozás
„Anyább” ​anyák
Időtlen

Archívum

Rendszeres olvasók

Postaláda

Név

E-mail *

Üzenet *