Responsive Advertisement

2012. október 13.

Robert Arthur - A kísértet kastély

Egy újabb lutri könyvnek indult, mivel azért happoltam, mert "nem volt más". Fülszöveg alapján megítélve egy izgalmas krimire számítottam, de ami a borító alatt fogadott...

A történet onnan kezdődik, hogy megismerhetjük Robertet, vagy Bobot - a körülmények még tisztázatlanok, ugyanis az anyja Robertnek hívja, de végig Bobnak nevezik. Mégis hogy lehet Bobnak becézni egy Robot?

Tehát Bob találkozik egy főhadiszálláson két barátjával, Petetel és Jupiterrel, aki meglehetősen fura fiú - és ahogy a könyv utolsó 20-30 oldalán hangsúlyozzák: "zömök".
Igaz, hogy a leírások személyeknél valahogy nem mindig működnek pontosan, viszont a helyszínek könnyen elképzelhetőek, mint például az, hogyan lehet bejutni a főhadiszállásra, ahol is A Három Nyomozó székel, jelük pedig három darab kérdőjel (???)

A trió nem rostokol sokáig, máris találnak maguknak egy ügyet, amit elintézhetnek. Mr. Clarke ugyanis kísértetek lakta kastélyt keres legújabb filmje forgatási helyszínének, és miután Jupiter behúzza a férfit a csőbe, máris megkezdik a nyomozást, hogy felderítsék a Kísértetkastély nevű hely titkát.

A kastély egykoron egy híres színész, Stephen Terrilé volt, aki egy autóbaleset során halálozott el. A némafilmek mesteri alakja ugyanis öngyilkos lett, miután bejöttek a hangos filmek, és hangja, illetőleg selypítése miatt kinevették a nézők. A férfi elkeseredettségében választotta ki ezt az utat, és úgy tartották, hogy szelleme a falak között rekedt.

A fiúk tehát elkezdenek nyomozni és a kastély körül szaglászni. Még az a titokzatos telefonhívás sem tereli le őket az útról, ami figyelmezteti őket, hagyják abba a kutatást. Majd egy idős cigány asszony vet nekik kártyát, és figyelmezteti őket, hogy nagy veszélyben vannak, de a fiúk makacsok, és nem tágítanak, míg fel nem göngyölítik az ügyet.

Noha mindössze 130 oldal, meglepően kidolgozott könyvecskéről van szó. Az első 10-20 oldala rendkívül unalmas, ami abból fakad, hogy megismerkedünk a szereplőkkel, az alapszituációval, az alapinformációkkal, miből kiindulnak a fiúk, majd következnek az izgalmasabb mozzanatok, ahogy lépésről lépésre hámozzák ki a félelmetes ködből a kastély titkát. Közben meglehetősen sok, hátborzongató dolog történik, amiket a fiúk annak köszönhetően vészelnek át, hogy Jupiternek mindenre van valami elképzelése, valami ötlete.

Kitérnék kicsit az "ifjú Sherlockra", Jupiterre, aki meglehetősen különös jellem. Valamiért mindig Conan, a detektív jutott róla eszembe, mert akárcsak Conan, Jupiter is határozottan törtet előre, hisz a meggyőződéseiben, és mindig talál magyarázatot az elméleteire, amik még akkor is vannak, ha nem is osztja meg velünk.
Bob (Rob?) a szürke könyvtáras gyerek, aki néha dolgozik, és java részében sehol sincs a történetben. Nem tölt be igazándiból szinte semmilyen funkciót a trióban. Egyszer megy el bevetésre is, de talán csak azért, hogy ő is csináljon valami "látványosabbat" a sztori folyamán.
Pete egy alamuszi nyúl, akinek szintén nem veszi sok hasznát Jupiter, mindig pánikol, és mivel Jupiter az ész, Bob a félénk, neki kéne a fizikai erőnek lennie, de igazándiból ő sem tölt be kiemelkedőbb szerepet. Ennek ellenére nem érezni úgy, hogy Pete és Bob feleslegesek lennének a történetben, és tényleg hű barátként csörtetnek Jupiter után, eleget téve a fiú igényeinek.

Maga a történet egyszerű, és remek, illetőleg a kivitelezésnél is csak a stílussal nem tudtam itt-ott megbarátkozni. Maga a könyv élvezhető, a történet annak ellenére kerek egész, hogy 130 oldalról van szó. Nem adtam volna neki sok esélyt, hogy így lesz, de mégis sikerült élvezetessé varázsolnia azt a pár órát, amit együtt töltöttem vele, és elérte, hogy ne akarjam letenni. A vége, és a lezárás is eléri a célját, és a nyomozás végén a szálak is remekül vannak elvarrva.

Összességében nézve egy pozitív csalódást okozó ifjúsági regényről van szó, ami szórakoztató, és tényleg eléri a célját: izgalomban tartja az olvasót.

Nincsenek megjegyzések:

Ezeket olvastam legutóbb...

Baby Signs: How to Talk with Your Baby Before Your Baby Can Talk
A ​király esztelen
Red Herrings
Szupernagyi
One True King
Az ​én váram
Kerekerdő meséi II.
Kerekerdő ​meséi
Hideg ország varázslói
Brer Rabbit Again
Viking és tündér - Beteljesedik-e újra az átok?
How Babies Sleep: The Gentle, Science-Based Method to Help Your Baby Sleep Through the Night
Tabuk és dilemmák a gyermeknevelésben
A pénz nem a fákon nő
Segítség, ember!
A slag
Menjek ​vagy maradjak?  Hogyan éljük túl a párkapcsolatot egy narcisztikus mellett?
Vágyakozás
„Anyább” ​anyák
Időtlen

Archívum

Rendszeres olvasók

Postaláda

Név

E-mail *

Üzenet *