Responsive Advertisement

2013. augusztus 25.

Aurora White - A sötétség gyermeke (5. jegyzet)

Ma is hoztam egy adagot a jegyzeteimből, és mivel alapvetően hosszúak a bejegyzéseim, máris belevágnék a mai adag lecsóba...
3-adszor ugrom neki a  kötetnek 5 napon belül. Még nem volt olyan könyv, amit félbehagytam volna, és ennél már nagyon kevés hiányzott hozzá tegnap. Ma újult erővel ugrom neki a 18. fejezetnek.
A csaj besétált ugye egy kocsmába, leült egy pasihoz, és felvételét kéri a bandába. 1, Honnan tudja, melyik kocsmába kell bemennie, ahol bandát talál magának? 2, Honnan tudja, ki a pasi? A mentalista hajlamok előre törnek, all right... (megérzésekre hagyatkozik ő is, mint később kiderül, itt mindenkinek csak azok vannak? Egyszer egy ismerősöm azt mondta: A megérzés nem más, mint az IQ hiány palástolása. Ez itt pont helytálló.)
Gazsit sikerült kipéciznie a csajnak. Ő a bandafőnök, aki egy kis trükk után nem azt kérdi, hogy bakker, ki vagy te boszorkány, nem áll meg félni (pedig tudja már, hogy Viki könnyedén patkánnyá változtathatja, mint a demonstrációja bizonyítja - ugyanis azzá tette az egyik bandatagot), hanem rögtön beveszi a bandába... Ha a haveromat a szemem láttára patkánnyá változtatnák, közölném az illetővel, hogy köszi, akkor mi most megyünk is... - és kihátrálnék. Ahogy a Madagaszkár pingvinjei mondják: "Sose ússz egyedül!" - ergo: senkit sem hagyunk hátra/magára.
Igazi bűnözők veszik körbe a csajt...
Csak figyeld!
"- Már régóta vártam erre a pillanatra" - mondá Viki, aki megtudta, hogy felvették. TESSÉK??? Mégis milyen régóta? Kb. 2 másodperce ment be a kocsmába, és akadt rá Gazsiékra...Ez nem az érettségi vizsga, kislány, amire 4-5 évig vár az ember, hogy letudhassa...
Gazsi gondolatai akörül járnak, hogy gerincre vágná a csajt, de vajon mit szólnának hozzá a szülei? Te jó ég, csak nehogy összetűzésbe keveredjen velük. Eléggé gyenge bandita a gondolatai alapján. Kicsit papucs jellegű, azonnal gavallérosan felajánlja a lánynak, hogy hazakíséri... Ez most egy lovag, vagy egy bűnöző???
"- Tizenhat - mondta, ahogy már régebben eltervezte." - mikor? hogyan? mi van? Viki szájából származik a szám, és a gondolatsor is... de valahogy nem értem... Nincs nekem annyi iskolám, hogy megértsem Vikit.
Egy bűnözőbanda feje kontra Viki párbeszéd: (megj: a bűnöző kezdi)
- Hát akkor közel sem vagy még nagykorú...
- Ugyan kit érdekel?
- Nem szeretnék a rendőrségre mászkálni...
- Nem kell tartanod a szüleimtől.
- Rendben - adta be végül a derekát, majd átsétáltak a szemben levő szállóba."
Fordítás a szemszögemből:
- Nem vagy még nagykorú, nem akarlak megrontani.
- Kit érdekel? A többiek a koromban már rég amputáltatták a szűzhártyájukat... (dacos pofa)
- Nem szeretnék találkozni a rendőrséggel, mert nem vagyok én ám olyan rossz fiú, mint amilyennek mutatom magam...
- Ne tojjál már be! A szüleim nem harapnak, ketten vannak csak, ti meg egy egész bandával...
- Na jó, ha ennyire nem szeretnél tovább szűz maradni, hát legyen...

És már lépek is a 19. fejezetre. Nincs meg 1 teljes oldal. A két rendőr egy nővel beszélget, aki szól nekik, hogy Viki az árnyak tanítványa, minden gonoszsággal felvértezve, meg hasonlók, és meg kell találniuk egy bizonyos Krisztit, majd a nő kámforrá válik, a rendőrök meg csodálkoznak egy kört. (Azért arra rájönnek, hogy lehet, ez valami varázslat.) Semleges fejezet...
Elérkeztünk az 51. oldalon a 20. fejezethez, ahol ismét Kriszti szemein át nézzük az eseményeket.
Rögtön egy kis ellentmondás. Kriszti talál egy babát egy asztalon, meg mellette egy nőt (vélhetően betegek).
"jobban láthattam soványságát, és kidudorodó pocakját" - ha sovány vagyok, akkor a hasam inkább beesik... Vagy valami daganat támadta meg? Ez nem egyértelmű...
Kriszti annyira koncentrál, hogy percek, majd órák telnek el, és a kisbaba meggyógyul. Kézrátételes gyógyítás... Órákig egy helyben ácsorogni, és kézrátenni, majd arra eszmélni, hogy hopp, kifáradtam... Gyorsan le van rendezve az egész 3 tömény sorban. Nincs kifejtve, hogy mit érzett a lány, vagy hogy működött mindez...
A nő a fejezet elején az asztalra borulva aludt, úgy tűnt, hogy ő is beteg, erre most mégsem? Ez hogy is van?
Hova tűnt a fickó, aki bevitte a faluba? Csak úgy egy vadidegen besétál az ember házába, és azt sem kérdezi, ki fia-borja??? Nem akarják kihajítani, holott ráadásul pont a kicsi babát macerálja? Egyébként valahonnan odaterem később a fickó, és kiderül, hogy az ő családja, de be sem mutatja őket Krisztinek, hogy "Figy, ő a feleségem, ő meg a kicsikénk..."
Ismétlés a tudás atyja (tartja a mondás). "a faluban nagyon sok gyerek van megfertőződve." Ez inkább itt már szájbarágás, mert már korábban letisztáztuk, hogy a legtöbb beteg az gyerek, stb... stb...
Adtak elé rántottát, de már ráncigálják is el, hogy gyógyítson? Akkor most van idő reggelizni, vagy nincs?
Folytassuk a 21. fejezettel az olvasást. Rögtön az elejét nem értem a folytatásnak. Így hangzik:
"... vidám ordítozás követett, hogy teljes legyen a kép. Különös módon, mintha egy fiatal nő kiáltása is ordítozásba, ami igencsak érdekes jelenség volt." - Mert a nők nem ordítozhatnak...?
Mindenki fél, mindenki bujkál...
Ugye itt robbanásról van szó, meg jelzik később, hogy egy betörés van folyamatban. Hova törtek be úgy mégis? Ez helyből nem derül ki (sem nekifutásból). Abból ítélve, hogy választhat a csaj ékszert, talán valami zálogházról, vagy ékszerboltról lehet szó (a kérdés vitatott).
"...megtalálta a legdrágább darabot" - biztos ez?
"bólintott a férfi és egyből szeretője nyakába..." - ismerhetik egymást vagy 1-2 órája (nem több), és már a pasi szeretője... (valamiről lemaradtam?)
Betör egy ékszerboltba (tegyük fel, hogy az), és nem fél a zsaruktól, de ha a lány "megrontásáról" van szó, akkor szülőktől, rendőröktől, mindenkitől tart? Hogy működik ez, Gazsika?
Tudjátok, mibe gondoltam bele? Amikor anya és lánya elmentek vásárolni ruhát! nem derül ki, hova mennek. Falun annyira nem dúskálnak butikokban, ergo: a lányt otthagyták a városban a szülei. Namár most, ugye a szülőknek gazdasága van, tehát a lány, ha nem tömegközlekedik, vagy Gazsika nem viszi haza kocsival (vagy tökhintóban), akkor a lány kénytelen ki tudja mennyit gyalogolni, amennyiben haza akar menni...
De várjunk, az nem lehet, ugyanis a szülők gyalogolva indultak haza.
Verziók, az "ez hogyan lehetséges?" kérdésre:
A, Nincs autójuk, eddig is begyalogoltak a városba, vagy igénybe vették a tömegközlekedést.
B, Richard Dean. Anderson megtanította a szülőket a Csillagkapu használatára, hogy akárhova eljussanak, ahova szeretnének.
C, Hayden Christensen megtanította őket ugrani, és már a szülők is Hipervándorok (és valójában azért mennek ruhát venni, hogy álcázhassák magukat a rájuk támadóktól, akiknek a vezére Samuel L. Jackson...)
Na neeee... miről azonosítják most már Vikit: "fejlettebbnek tűnik a koránál..." Akkor honnan a mazsolából tudja egy vadidegen, hogy mennyi idős a lány? A szemtanú azt mondja, hogy kb. 20 éves lehet. Ha idősebbnek tűnik a koránál (amit 20-ra tett az illető), akkor mégis mennyi idősnek látszódhat ez csaj? Szerintem Viki nem örülhet neki, hogy ennyire öregítik... (én legalábbis nem örülnék, ha 16 évesen 30 éves satrafának néznének).
És amennyiben egy hajléktalan annyira reszket, előbb gondol arra, hogy az életét mentse, úgyhogy nem várja meg a rendőrök kiérkezését, szedi a sátorfáját (meg amije még van). Még egy átlag "hatodik járókelő" az utcán, ha látja a jelenetet, az is inkább arrébb vonul, aztán hívja a zsarukat...
(Megj.: Fontos momentum ez a rész a későbbiekre nézve! Ugyanis itt ki van jelentve, hogy az ékszerbolti rablásnál csak a sikátorokban vannak hajléktalanok, ugyanis a városiak annyira félnek, hogy nem mernek előbújni. A rendőrség akkor érkezik a helyszínre, mikor már nincsenek ott a rablók!)
Kiadták a körözést a Sárkányok ellen (eddig nem derült ki a banda nevei), úgyhogy vége a 21. fejezetnek...
"egy másik nyomozócsoport" - értsd: Richárd és Jenő... Eddig nem volt nyomozócsoportja ennek a brigádnak... 
Szóval, a páros elmegy, hogy felkeresse ugye a nőt, akihez délután 4-re! (mert délelőtt nem mehetnek ám, ha egész nap őket várja a titokzatos nő... biztos aludtak a biztosok...), és mit találnak a házban? "A lépcsőkön egy-egy elhanyagolt külsejű alak szívta megsárgult cigarettáját..." - ezek úgy ülnek egymás mögött, mint ahogy fecskék egymás mellett a villanydróton. Minden lépcsőfokon egy-egy ember... 
Ugye korábban említettem, hogy mi a legnépszerűbb befejezése egy-egy fejezetnek, ha valaki valahova belép, és ott van a snitt. Itt már nem a sablont kapjuk, hanem ugyanazt, extrákkal, valahogy így: "A látvány, ami a szemük elé tárult megdöbbentette és elborzasztotta mindkettőjüket."


*****

Őszintén? Engem meg már elborzasztott, amit eddig olvastam... Egyedül az ígéret szép szó, ha betartják, úgy jó miatt olvastam végig a könyvet. Ha valakinek megígérek valamit, azt igyekszem lehetőségeimhez mérten betartani... És most megígérem, hogy holnap újabb jegyzetet olvashattok, amit erről a könyvről készítettem...

Nincsenek megjegyzések:

Ezeket olvastam legutóbb...

Baby Signs: How to Talk with Your Baby Before Your Baby Can Talk
A ​király esztelen
Red Herrings
Szupernagyi
One True King
Az ​én váram
Kerekerdő meséi II.
Kerekerdő ​meséi
Hideg ország varázslói
Brer Rabbit Again
Viking és tündér - Beteljesedik-e újra az átok?
How Babies Sleep: The Gentle, Science-Based Method to Help Your Baby Sleep Through the Night
Tabuk és dilemmák a gyermeknevelésben
A pénz nem a fákon nő
Segítség, ember!
A slag
Menjek ​vagy maradjak?  Hogyan éljük túl a párkapcsolatot egy narcisztikus mellett?
Vágyakozás
„Anyább” ​anyák
Időtlen

Archívum

Rendszeres olvasók

Postaláda

Név

E-mail *

Üzenet *