Responsive Advertisement

2014. november 29.

Vivien Holloway - Tolvajbecsület (Winie Langton történetek 2.)

Még szeptember magasságában írtam róla, hogy Vivien Holloway (Pokoli szolgálat sorozat) újabb sorozatba kezdett. Ezúttal nem fantasy, hanem steampunk vonalbeli, és jócskán rövidebb történeteket ad az olvasóknak.

Winie Langton 2. története hamarosan a boltokban, és a kiadó hirdetett rá egy 1+1-es akciót is december 1-ig. Használjátok ki, ha tehetitek.

Hozzám is eljutott ez a gyönyörű borítós könyv, amiben Winie egy újabb története tárul elénk.

Winie ezúttal is bajba keveredik. Nem elég, hogy Tony (egy arc a múltból) felbukkan és úton-útfélen keresztbe tesz neki, de ott van még az apja, aki rájön, hogy találkozgat valakivel. Winie nem vallhatja be, hogy a "kiválasztott" fiú Will, akitől ellopta a Mesterkulcsot. 

Will megkéri a lányt, hogy segítsen neki visszaszerezni anyja hagyatékát, Winie pedig valamiért úgy dönt, hogy ám legyen... Úgyhogy elkezdi kiképezni a fiút, hogy tolvaj legyen, viszont ez sem megy éppen zökkenőmentesen...

Ennyit mondanék el a történetről nagyvonalakban, mert minden más már durva spoiler lenne. Röviden úgy jellemezném a könyvet, hogy az, amit vársz, és a végén nem azt kapod... 
Az ember várja, mi lesz a következő oldalon, mégsincs benne nagy fordulat, nincs benne nagy izgalom, sem pedig akció jelenetek. Viszont végigolvasva nem is hiányzik belőle mindez. Egyszerűen csak olvastatja magát, és 1-2 órán át leköt, elszórakoztat, és már nyúlnánk is a következő kötetért. Ez a történet egyszerűen csak van. Olyan, mint egy esti mese: az ember elolvassa a nap végén, kicsit kikapcsolja az agyát, aztán elmegy aludni. Nem történt semmi...

Ami a technikát illeti... Őszintén szólva vártam, hogy lesz majd valami egyedi, valami olyan jelleg, ami beránt a könyv világába, de ez a katarzis nem jött el. Noha maga a színvonal nem romlik (a stílus csak úgy sodorja tovább az embert), mint általában a második köteteknél szokott, nem is emelkedik az első rész fölé. Vártam, hogy végre látunk valami egyedit a világból, ahol játszódik, de ez elmarad.
Megemlítés szintjén megvan, hogy volt már 3. világháború stb. de ennek ellenére a technikai fejlettség még mindig eléggé ellaposodott (pedig a történelmen végignézve elmondható, hogy a háborúk előhívták az emberekből a kreativitást - atombomba, Tigris tank, tengeralattjáró stb...). Egyedül a Mesterkulcs (amit jó volt "látni" működés közben) nyújtott néminemű olyan érzetet, hogy ez egy fejlettebb világ, egy misztikusabb tér, ahol lehet meglepetésekre bukkanni - viszont egyelőre meglehetősen kevés helyen.



Ami még kifejezetten tetszett, az Tony karaktere. Az egyetlen kiszámíthatatlan pont a könyvben, akiről nem tudjuk eldönteni, mikor bukkan fel, miért, és a következő pillanatban angyal lesz, vagy ördög. Nem lehet meghatározni, hogy provokáló, vagy éppen segítőkész kedvében van. Jön, felforgatja a világot, aztán eltűnik.
Szerettem a jeleneteket, amikben felbukkant, és bízom benne, hogy lesz még szerencsém találkozni vele.

Összességében nézve a tolvajok világa, és Winie családja még mindig hordoz magában érdekes dolgokat. Újabb idézeteket kapunk az apuka tanításából, újabb képeket a családi "fotóalbumból", és újabb módszereket, hogyan kell igazi tolvajnak lenni. Olyan volt ez a könyv, mint egy kikapcsológomb az agynak. Mintegy film, lepereg, és Winie utolsó mondata után az ember már várja a mielőbbi folytatást... 

Nincsenek megjegyzések:

Ezeket olvastam legutóbb...

Baby Signs: How to Talk with Your Baby Before Your Baby Can Talk
A ​király esztelen
Red Herrings
Szupernagyi
One True King
Az ​én váram
Kerekerdő meséi II.
Kerekerdő ​meséi
Hideg ország varázslói
Brer Rabbit Again
Viking és tündér - Beteljesedik-e újra az átok?
How Babies Sleep: The Gentle, Science-Based Method to Help Your Baby Sleep Through the Night
Tabuk és dilemmák a gyermeknevelésben
A pénz nem a fákon nő
Segítség, ember!
A slag
Menjek ​vagy maradjak?  Hogyan éljük túl a párkapcsolatot egy narcisztikus mellett?
Vágyakozás
„Anyább” ​anyák
Időtlen

Archívum

Rendszeres olvasók

Postaláda

Név

E-mail *

Üzenet *