Responsive Advertisement

2020. július 30.

Neil Gaiman, Michael Reaves - Köztesvilág (Köztesvilág 1)

Neil Gaiman neve nekem egyet jelent azzal, hogy valami jót, minőségit, szórakoztatót olvasni. Társszerzővel alkotott könyvet még nem olvastam tőle, de már több ízben láttam, kikkel dolgozott együtt.

A Köztesvilág úgy született, hogy mindkét szerző valami máson dolgozott. Aztán kitalálták ezt a történetet, el akarták adni a tv-nek, de valahogy senkit nem érdekelt. Így született meg a könyv változat.

Adott nekünk Joey, aki mindenhol eltéved. Egy nap például iskolába menet sikerül neki, és lát valami furcsát. Átsétál egy ködszerű izén, és valahol máshol bukkan ki. Eleinte nem veszi észre a különbséget, de amikor az anyukája nem ismeri fel, már kezd rájönni: valami nem stimmel...

Mikor az utcára érkezik, találkozik egy fickóval, aki állítása szerint segíteni akarja őt. Joey megtudja, hogy ő egy világok közti utazó. Rengeteg Föld van, és ezeken a Földeken Joey különböző alakokban található meg. Eleinte az a célja a tizenöt éves fiúnak, hogy hazataláljon. Aztán utána az, hogy részese legyen a Köztesvilágnak. Részt vesz a HEX (varázsvilág) és a Binárisok (technológiai világ) elleni küzdelemben, hogy fenntartsa az egyensúlyt ebben a kesze-kusza világban...

Fantasztikus alapötlet, amit már többen és több féle módon valósítottak meg. Például a Sliders című sorozatban is különböző dimenziók között utaztak az emberek és találkoztak a maguk különféle másával, és csak haza akartak menni.
Vagy hazai vonatkozásban nagyon hasonló László Zoltán Nagate című írása, ahol a fantasy és a sci-fi elemei keverednek egymással.

Itt ugyanez figyelhető meg. A világot próbálják a szerzők úgy bemutatni, hogy először a Köztesvilágból kapunk egy kis ízelítőt, némit az Altiverzumból, különös lényeket mutat be (mudléf). Aztán megtapasztaljuk, mire képes HEX, mit csinálnak, hogy működnek. Olyan ez a bevezető kötet, mintha arra ment volna rá, hogy ez a kötet inkább a Köztesvilág és a varázsvilág bemutatása legyen. A Binárisok meg vannak ugyan említve, de annyira nincs nagy szerepük. És valószínűleg a folytatásban majd a Binárisok nyomnak többet a latban, hogy ők is képviselve legyenek.

Egy ilyen egyensúly jó megoldás, hiszen akkor mind a három csapat szabályrendszerét, világát részletesen megismerhetjük.

Ugyanakkor különös gonosztevők is kerülnek a porondon. Nem olyan elvontak, mint amilyen egy átlat Gaiman-könyvben felbukkan. Itt egyszerűen jönnek a rosszak, letarolnak mindent, és hőseinknek tényleg sokat kell vergődni, hogy kikerüljenek a csapdából.

A kötet egyébként két részre van szedve. Az első rész inkább az ismerkedés, a világok és az utazás bemutatásáról szól. Hősünk belecsöppen ebbe az új világba. A második részben hirtelen átlöknek minket a "Joey-k" világába, ahol megkezdődik Joey kiképzése, láthatjuk a vizsgáit és egy nem teljesen átlagos akciót. Ugyanis Bázisvároson különböző Földekről származó Joeyk alkotnak sereget és lázadnak HEX és a Binárisok uralma ellen. Főhős (E/1-ben beszélő) Joeynk ehhez a csapathoz csatlakozik.
Megtanítják küzdeni, használni a képességeit. Tesztelik elméletben és gyakorlatban, hogy később hasznos legyen úgy, mint katona.

Összességében nézve kapunk egy szórakoztató és érdekes világot, ami sok más alkotásból már ismerős lehet. Ifjúsági könyvnek jelöltem, fiataloknak, akik ismerkednek a fantasy és a sci-fi világával szerintem remek indulást biztosít sok sci-fis magyarázattal.
Van benne pörgés, van benne akció, harc a jó és rosszak között. A stílusa is eléggé dinamikus és gördülékeny, úgyhogy mindenkinek ajánlom, aki vagy egyik, vagy másik vagy mindkét műfajt szereti. Mindenki megtalálja benne, amit szeret.


GR-ezők szerint:

Nincsenek megjegyzések:

Ezeket olvastam legutóbb...

Baby Signs: How to Talk with Your Baby Before Your Baby Can Talk
A ​király esztelen
Red Herrings
Szupernagyi
One True King
Az ​én váram
Kerekerdő meséi II.
Kerekerdő ​meséi
Hideg ország varázslói
Brer Rabbit Again
Viking és tündér - Beteljesedik-e újra az átok?
How Babies Sleep: The Gentle, Science-Based Method to Help Your Baby Sleep Through the Night
Tabuk és dilemmák a gyermeknevelésben
A pénz nem a fákon nő
Segítség, ember!
A slag
Menjek ​vagy maradjak?  Hogyan éljük túl a párkapcsolatot egy narcisztikus mellett?
Vágyakozás
„Anyább” ​anyák
Időtlen

Archívum

Rendszeres olvasók

Postaláda

Név

E-mail *

Üzenet *