Responsive Advertisement

2021. március 29.

Témázunk, avagy mutasd a polcod, megmondom ki vagy...

Mostanában a könyveim nyilvántartása olyannyira problémákba ütközik, hogy rendre találkozom egyes könyvekkel akár két helyen is. Bizony, nem osztódnak út közben, hanem már annyi van belőlük, hogy fogalmam sincs, mik vannak meg. 

Mi az oka? Egyszerű: hiába van róluk nyilvántartásom, amit nem olvastam, ritkán írom fel a listámra, plusz: soklaki életet élnek a könyveim velem együtt.

No de lássuk: 

- Van rengeteg könyvem kölcsönbe az ország különböző pontjain. Na, ők nyilván vannak tartva, szeretem tudni, merre járnak, és kitől kell kölcsön kérnem, ha vissza szeretném kapni.

- Van polcon több, mint 500 kötetem, amiket olvastam, és a szüleim vigyáznak rájuk.

- Van egy csomó dobozom, könyvekkel, és nem tudom, hány darab és mik vannak bennük, pedig valamikor én dobozoltam őket, mert nem fértek fel az olvasott polcra. (Szóval azért halvány elképzelésem van)

Illusztrálva a káosz egy része:







 Hol is folytassam? Oh, igen...

- Van két darab dobozom, amiben csak olyan darabok vannak, amiket nem olvastam még, de jól el vannak különítve a többiektől (nem szeretem a keveredést).

- Van két piciny polcom, amit muszáj voltam tehermentesíteni, mert csöppet megrogytak. Ők olvasatlanok.

A nyuszitól balra van egy doboz, meg a nyuszi alatt.

És hogy még bonyolítsam az életemet, van még egy giga nagy doboznyi könyvem ott is, ahol lakom, és páromtól már kaptam 3 rekesznyi könyvespolcot, amire nem fér sok :( 

Nálam rögeszmés, hogy a könyveknek milyen sorban kell lenniük. Eleinte volt olyan, hogy a gerincmagasság szerint.... Aztán jött, hogy gerincek szín szerint voltak rendezve. Aztán az évek során elkezdett egyre több könyvem lenni, és a 300-400. darab körül mikor teljesen át kellett mozgatni a könyvtáramat egy új átrendezéskor, mindig leraktam őket a földre (gerinccel fölfele). Igen jól nézett ki, mintha lett volna egy könyvszőnyegem a padlón a szoba felébe. 

Aztán rájöttem, hogy a legpraktikusabb az lenne, hogyha az írók szerinti ABC sorrendet választanám. Sok ideig működött is a rendszer. Aztán megtörtén.... Elkezdtek eltünedezni a polcaimról a könyveim, és hiába írtam listát, hogy ne legyen duplikálás, egyszerűen a könyveim eltünedeztek... Jelenleg 3 kötetemről fogalmam sincs, hova tűnhetett, pedig biztosra vettem, hogy ott vannak a polcon, ahova valók...

Manapság úgy, tessék-lássék módon vannak a polcaimon, viszont egy program szerint tudom, mit hol keressek. A programba rögzítés még folyik, mert sok a kötet, amit regisztrálni kell (jelenleg 552 van a katalógusomba, és ebbe még a dobozolt kötetek és a teljes olvasatlan állomány hiányzik).

Ami szempont, hogy egy polcra kerüljenek a sorozatok. Nem szeretném, hogy az 1. polcon van mondjuk az eleje az 5. polcon meg a vége... 

Oh, és lemaradtak a fotókról a manga és manhwa gyöngyszemeim, akiket nagyon szeretek, de mivel az más műfaj, ők szintén külön vannak válogatva. Akik haloványan látszanak az olvasott polcaim alatt, ők pedig a tudományos kötetek (tankönyvek, szótárak, enciklopédiák). Mivel nekik nem feltétlen a szórakoztatás a dolguk, a gyorsabb megtalálás érdekében külön polcot kaptak. 

Rájöttem az évek során, minél több darab van valamiből az ember gyűjteményébe, annál nagyobb a káosz a rendezésnél. Aztán lehet, hogy ott tűnik el egy-két fontosabb darab. "Családok" (sorozatok) szakadnak el egymástól... 

Egy biztos: könyvek mindig utaznak velem, amiket elolvastam, azok mennek vagy dobozba vagy polcra, de utána azonnal rögzítésre kerül a katalógusba, hol is találom...


Akik még megmutatják a polcukat:

Zakkant, Anett, Dóri, Sister, Heloise, Zenka, Larawyn, Readinspo, PuPilla, Cloudbookatlas

5 megjegyzés:

theodora írta...

Hű itt aztán van feladat! Milyen katalogizálós programot használsz hozzá? :)
És tényleg így van - minél több könyve van az embernek, annál nagyobb káoszt tudnak okozni :D Én nemrég a molyon döbbentem le, hogy milyen könyveknél állítottam be korábban, hogy eladnám - többnél vissza kellett vonnom, hogy neeeem is, kellenek azok nekem!

Zenka írta...

A leírás alapján, és ahogy rendszerezel, és majd fogsz rendszerezni, neked tényleg lesz egy igazi klassz könyvtárad! Igazi Mandi könyvtára lesz. Szóval hahó, kitartást, tök jó lesz! Szurkolok, hogy mi hamarabb élvezd majd a látványát.

Mandi írta...

@theodora: Eleinte a bookhuntert használtam, és ki is szolgált, míg a program támogatása meg nem szűnt (ingyenes program, de mivel bugos és nem frissítik, így hiába viszem fel a könyveimet, ha kilépek, ő azt elfelejti). Szóval arra gondoltam, hogy írnék egy adatbázis programot (accessbe, vagy hasonlóba) addig meg marad az excel táblázat :)

@Zenka: köszönöm :) épp a hétvégén hiányoltam az egyik könyvemet, és kiderül, hogy anyukám azzal támasztott ki a ház tök más részében egy ablakot... majdnem kaptam egy infarktust :)

PuPilla írta...

Szegény dobozoltak, rekeszeltek! Remélem egyszer lehet helyük a polcokon!
Ha az embernek sok könyve van, bizony kell a rendszerezés. Néha én is elbizonytalanodom, mi van már meg, pl Maigret meg pszichológiai könyves vonalon, olyankor segítségül hívom az adatbázisaimat... Volt már, hogy antikváriumban is gyorsan csekkolgattam, nehogy duplázzak. ;)
De ha egyszer kialakul valami véglegesnek mondható rend, akkor már könnyebb.
Nekem is eltűnt valahogy pár könyvem, amiket nem találok, lehet, hogy én voltam a slendrián amikor eladtam és nem jegyeztem be, hogy eladtam, de az is lehet, hogy elő fognak még bukkanni valahonnan.
Jujj én azt nem bírnám elviselni, hogy a gerincek ne legyenek egy vonalban, illetve azt sem, hogy fejjel lefelé legyenek a címek, nekem ez nagy mániám, hogy egy irányba forgatom.

Mandi írta...

@Pupilla: én akkor tettem le az egy irányba forgatásról, mikor rájöttem, hogy egyes darabok fejjel lefele néznének a polcon :)
Mondjuk úgy, hogy a "polcot minden könyvnek" projekt folyamatban van, csak még egyelőre nem találtuk meg az ideális lakot hozzá :(

Ezeket olvastam legutóbb...

Baby Signs: How to Talk with Your Baby Before Your Baby Can Talk
A ​király esztelen
Red Herrings
Szupernagyi
One True King
Az ​én váram
Kerekerdő meséi II.
Kerekerdő ​meséi
Hideg ország varázslói
Brer Rabbit Again
Viking és tündér - Beteljesedik-e újra az átok?
How Babies Sleep: The Gentle, Science-Based Method to Help Your Baby Sleep Through the Night
Tabuk és dilemmák a gyermeknevelésben
A pénz nem a fákon nő
Segítség, ember!
A slag
Menjek ​vagy maradjak?  Hogyan éljük túl a párkapcsolatot egy narcisztikus mellett?
Vágyakozás
„Anyább” ​anyák
Időtlen

Archívum

Rendszeres olvasók

Postaláda

Név

E-mail *

Üzenet *