Témázunk - avagy olvasmánylisták...

Mostani témánk nem más, mint az olvasmánylisták. Ki hol és hogyan tartja számon?

Eleinte nagyon tetszett a moly.hu oldalon, hogy lehet polcokat csinálni, és az oldal mindenféle statisztikákat adott az olvasóknak, mint hogy mennyi olvasott az ember egy évben.

Mivel romlott a moly.hu színvonala, ezért átpártoltam a Goodreads.com -ra, ahol nem csak arról kaptam statisztikát, hogy mennyit olvastam könyvekből darabra, hanem oldalszámokat is nézett az oldal és még sok minden mást. Például, ha egy adott évre csináltam célkitűzést, hogy mennyi könyvet olvasnék el, folyton piszkált/piszkál vele, hogy mennyire vagyok elmaradásban egy adott hónapban, vagy mennyire állok jól (ilyen még nem volt). Szóval elkezdett motiválni, hogy minél több könyv forduljon meg a kezem között. Csináltam listát arra, hogy mit szeretnék még elolvasni, vagy mi az, ami már megvan, de még nem álltam neki. 

Mivel elég sok könyvem van, muszáj voltam valahogy rendszerezni, hogy melyik könyvem hol van, olvastam vagy sem... Van egy Bookhunter nevű igen egyszerű programom, amin jelölhetem a könyveimet, hogy éppen olvasom, vagy olvastam, vagy kölcsön adtam, vagy kívánságlistán van. Ez a progi nagyjából olyan, mint a Goodreads csak annyi a különbség, hogy net nélkül is elérhető, bármikor csinálhatok listát a kölcsönadott könyvekről, a kívánságlistáról, az olvasottakról, az olvasatlanokról, vagy az egész könyvtáramról is, ha úgy tetszik... Ugyanúgy rakhatok fel borítót az egyes könyvekhez. Ha a könyv angolul van meg, akkor meg egy egyszerű scanneléssel máris kitölti helyettem az adatlapot. Csak megmutatom neki a könyv vonalkódját és kész...

Ezeken felül még egy dolgot szoktam csinálni. Mivel versenyzek magammal, hogy hány oldalt olvasok el egy évben, ezért csináltam egy csinos excelt is, ami számolja nekem. Nyilvántartja, hogyha egy adott könyvből már olvastam valamennyit a múlt hónapban, és egy csinos diagrammot készít folyamatosan arról, hogy melyik hónapban melyik évben olvasott oldalszámaimat múltam felül. 2017 és 2018 -as évi oldalszámadatok vannak benne, és a 2019-es évi oldalszámadatok jelenleg feltöltés alatt. Egyszerűen szeretnék minél többet olvasni, és próbálok mindenféle motivációs dolgokat bedobni. Jelen pillanatban ott tartok, hogy hamarosan elérem azt az oldalszámot, amit 2018-ban márciusban összehoztam. Ezután a cél a 2017-es elérése lesz majd. Túl sok jó könyv sorakozik még a polcomon ahhoz, hogy össze-vissza olvassak.

Régen, még a blog előtt volt egy füzetem, amibe elkezdtem vezetni, hogy melyik hónapban mennyit olvastam. Mindig próbáltam hónapról hónapra egyre többet olvasni. Akkoriban az volt a kihívásom, hogy a kis, A/5-ös vonalas füzetemben legyen legalább egy olyan hónap, amikor minden sorban szerepel egy-egy könyv. Ezt amíg ezzel játszottam egyszer majdnem sikerült elérnem... Azóta azonban sok minden változott... Például az, hogy az olvasmányaim listáját végig követhetitek ti is itt a blogomon. Évről-évre vannak felcímkézve, illetve vannak listáim is, ahol megnézhetitek, melyik hónapban melyik könyveket fejeztem be. Továbbá folyamatosan frissítem azt a listát, amit láthattok a blogon is (borítók formájában), hogy mik azok, amiket aktuálisan olvasok...

És ti? Hogyan tartjátok nyilván az olvasmányaitokat?Bloggerek, akik még írtak a témában:


Szerző: Mandi

Gyerekként nem szerettem olvasni, aztán egyszerűen beleszerettem. Főleg sci-fi és fantasy könyveket fogyasztok, de nem kerülöm a többi műfajt sem...

4 Comments:

PuPilla írta...

Ezt a Bookhuntert nem is ismertem! :) Vicces, hogy hogy tudunk versenyezni néha csak önmagunkkal is a több könyv, több oldal eléréséhez, pedig hát nem is a mennyiség az elsődleges. ;) Persze megértelek, nekem is mindig vannak ilyen jellegű célkitűzéseim. Egyébként régebben nyári szünetekben mindig az volt a célom, hogy naponta legalább 50 oldalt haladjak a könyvemmel. Ha ez sikerült, akkor jó napnak könyveltem el. :D

theodora írta...

A Bookhunter nekem is új, majd rákeresek :)
Én is erősen teljesítménymániás vagyok - tavaly pl. nagyon hajtottam hogy meglegyen az évi 200 könyv. Idén szeretnék belassítani, de többször elkap, hogy hát jaj elolvasom ezt is meg ezt is - a hónap végén meg kb alig emlékszem néhány könyvre.

Nikkincs írta...

Bookhunter nálam is teljesen ismeretlen, csekkolni fogom.
Tök jó, hogy ilyenekkel is tudod magad motiválni a minél több olvasásra.
Én meg inkább az excelben azt szoktam hasonlítgatni, hogy mennyivel több/kevesebb könyvet vettem, mint az előtte lévő években, mert nálam a cél mindig a kevesebb beszerzés :)

Mandi írta...


Egy ilyen szoftvereket elemző oldalon találkoztam én is a nevével. Ekkor ismerkedtem meg a Calibri-vel is többek között. :)