Responsive Advertisement

2022. július 31.

Sofia Axelrod - Mitől alszik jól a baba?

Ettől a könyvtől sokan a világmegváltást várják, mármint akik kisgyerekesek. Hogyan szoktassuk hozzá a gyereket, hogy átaludja az éjszakát? Mit tegyünk meg annak érdekében, hogy az alvás minősége jó legyen? 

Sofia Axelrod alváskutató, a téma szakértője. Muslicákkal kísérletezik, amelyeket különböző fényhatásoknak tesz ki, különböző időzónákat állít be nekik, hogyan hat a szervezetükre. Ezt ültette át a gyerekeivel történő gyakorlatba, és az alábbi megállapításokat tette:

1, Ne igény szerint szoptassunk, csináljunk napirendet a gyereknek!

2, A vörös fény azt jelzi a szervezetnek, ideje aludni. Rakjunk vörös fényt a gyerek szobájába, ha altatjuk! Ne használjunk kék/fehér fényt a hajnali ébredéseknél/pelenkázásnál/szoptatásnál!

3, Legyen egy lefekvési és felkelési rutin!

4, Ne hagyjuk a gyereket, hogy nap közben túl sokat aludjon, különben nehéz lesz az altatás este!

5, Vonjunk el minden ingert, amikor altatni próbáljuk a gyereket (így a fényt, a hangot stb.), csökkentsük minimálisra ezeket!

Valójában eléggé triviális dolgokat fogalmaz meg a könyv, aminek a zömére józan paraszti ésszel is rájön az ember. Elvégre, ha van egy napi rutin, akkor van mihez igazodnia az embernek. Olyan ez, mint iskolában az órarend: a gyerek tudja, melyik nap melyik óra után mi következik. A vörös fény számomra újdonság volt, de aki tanult pszichológiát, annak bizonyára ez sem okoz meglepetést, hiszen a nap fényei napnyugtakor vörösek (vagyis inkább a piros árnyalatai dominálnak). 

A napirenddel viszont nem értek egyet, illetve azzal a kijelentéssel se feltétlen, hogy ne igény szerint szoptassuk a gyereket. Egy 1-2 hónapos gyereknek nemigazán fogja tudni megmondani az ember, hogy "figyelj, most azért nem szopizhatsz, mert a napirend szerint van még fél óra addig". A gyerek az első 1-2-3 hónapban azon túl, hogy átesik a születés traumáján, először találkozik olyan dolgokkal, mint éhesnek lenni... Neki minden azonnal kell, és addig fog bőgni, míg meg nem kapja, nincs más vigasz. Ráadásul vannak növekedési ugrások adott szakaszokban, utána jön a fogzás stb. Majd megpróbálom megmagyarázni a gyereknek, hogy "hiába fogzol, nincs kaja, mert a napirend szerint még 1,5 órát bírnod kell". Viszont a szerző elvárná, hogy 2-3 hónapos gyereknek is már legyen napirendje. 

Azzal egyetértek, hogy kell egy felkelési és egy lefekvési rutin. Ezzel tudunk segíteni a gyerkőcnek, hogy most nappal van, most éjszaka. Azzal is egyetértek, hogy az ember próbáljon nap közben úgy altatni, hogy a gyerek ne kösse étkezéshez az alvást, maximum csak este, hogy "fürdés, vacsi, alvás" (nyilván most kivettem az egyéb altatási elemeket, mint az éneklés, olvasás, ringatás stb...)

Nem vagyok egy rutinos szülő-típus, de az még számomra is világos, hogy a gyereknek kell kialakítani szokásokat, de nem lehet maximálisan ráerőltetni merev dolgokat - főleg nem az első időben. Ami pláne nem fog működni, amit a szerző szeretne: ha bölcsis/ovis lesz a gyereked, beszélj az intézmény dolgozóival, hogy a te gyerekednek milyen a rutinja, és azt tartsák. Magyarországon? Az óvodákban és a bölcsikben szerintem örülnek, ha azt a rutint tudják tartani, ami az intézmény előírása... Ha most minden szülő külön bejelentené, hogy "az én gyerekem arra van állítva, hogy 12:00-kor alszik", "az én gyerekem 13:00-tól alszik" stb. hány fős személyzetet kellene alkalmaznia az intézménynek? Itt sajnos a gyereknek kell megtanulnia alkalmazkodni az új helyzethez. Ha az intézmény napirendje az, hogy 14:00-kor van alvás, akkor a szülőnek kell valahogy átállítani a gyereket. Szerintem az intézménytől nem várható el ekkora fokú figyelmesség az egyedi dolgok iránt. Nyilván más eset teszem azt egy ételallergia, amibe a gyerek bele is halhat, de ő ezt még ugye nem fogja fel... 

Vannak tehát elrugaszkodott ötletek, amik papíron nagyon jól mutatnak, tankönyvi modellként jól hangzik, a valóságban azonban teljesen használhatatlan. Mert addig meg tudod valósítani a napirendet, amíg a gyerekkel otthon vagy, következetesen betarthatod. Viszont ha elmész kirándulni, vagy bárhova, akkor hogyan? Ha beállítod a gyereket, hogy 2 óránként szoptatás, de a körülmények nem úgy alakulnak, mert mindig jöhet egy váratlan esemény, akkor a legnagyobb gubanc közepén nem hiszem, hogy tejcsapra verik a babát, csak mert most van éppen a szopi ideje... Utána meg nem hiszem, hogy feltétlenül az altatás lesz a legnagyobb gondjuk, hanem a szituáció túlélése.

Ami viszont a legérdekesebb a kötetben, a módszert, ahogy a gyereket próbálja rászoktatni az éjszaka átalvására. Meglehetősen gyengéd módszer, kíváncsi lennék, hogy működik e. Ha már a gyerek elérte azt a kort és súlyt, amikor neki lehet állni, akkor a dolog légyene annyi, hogy csináld meg az esti rutint, és éjszaka ha felébred a gyerek, várj 1,5 percet, mielőtt bemennél hozzá, ha sír. Bemész, nem veszed ki a kiságyból, nem nézel a szemébe, szót se szólsz, próbálod megnyugtatni, nem veszed ki a kiságyból, ha nem muszáj! Ha megnyugodott, akkor kijössz. Ha újra rákezd, akkor kezd elölről ezt a metódust...  Úgyhogy jelezzen vissza, aki kipróbálta, hogy működik e. Elvileg 2-3 (max 5) éjszaka alatt elérhető vele, hogy a gyerek átaludja az éjszakát...

Összességében nézve vannak benne jó gondolatok, amik logikusan alá vannak támasztva, viszont van egy csomó olyan ötlet/megoldás, ami nemigazán életszerű hosszú távon, csak ideig-óráig működik. És nem, nem a kitartás miatt, hanem azért, mert az élet mindig hoz váratlan eseményt, így nem lehet óráról órára beosztani mindent. Lehet azt megvalósítani, hogy minden reggel pontban 7-kor ébresztünk, és minden este pontban 7-kor elkezdünk fürdetni, és csináljuk az esti rituálét... De hogy minden óra be legyen osztva, az némileg túlzás. Az ingermegvonással egyetértek, mert a piciknek a legkisebb fénysugár is elvonja a figyelmét, vagy egy apró pisszenés. A bölcsiktől/óvodáktól pedig ne várjunk lehetetlent... Érdekes tanulmány, rengeteg sikertörténetet oszt meg. Aki kipróbálja a módszert a gyerekén, amely lépésről lépésre le van vezetve a lapokon, az mesélje el a tapasztalatait, mert kíváncsi lennék, működött e ez a módszer a napirenddel és az altatással... és ha igen, hogy lehet kivitelezni minden pontot.

GR-ezők szerint:

Nincsenek megjegyzések:

Ezeket olvastam legutóbb...

Baby Signs: How to Talk with Your Baby Before Your Baby Can Talk
A ​király esztelen
Red Herrings
Szupernagyi
One True King
Az ​én váram
Kerekerdő meséi II.
Kerekerdő ​meséi
Hideg ország varázslói
Brer Rabbit Again
Viking és tündér - Beteljesedik-e újra az átok?
How Babies Sleep: The Gentle, Science-Based Method to Help Your Baby Sleep Through the Night
Tabuk és dilemmák a gyermeknevelésben
A pénz nem a fákon nő
Segítség, ember!
A slag
Menjek ​vagy maradjak?  Hogyan éljük túl a párkapcsolatot egy narcisztikus mellett?
Vágyakozás
„Anyább” ​anyák
Időtlen

Archívum

Rendszeres olvasók

Postaláda

Név

E-mail *

Üzenet *