Responsive Advertisement

2023. november 30.

Adele Faber, Elaine Mazlish - Testvérek féltékenység nélkül

Egy barátnőm és egy gyerekes csoportba ajánlották ezt a könyvet, amely testvérekkel foglalkozik.

A szerző remekül összefoglalja a különböző problémákat és a rájuk adható legjobb válaszokat. Segít, hogy felnőttként megértsük, hogy milyen a gyerekek észjárása, mely sokszor nélkülözi a racionalitást és meglehetősen abszurdnak tűnő gondokkal küzdenek, mely egy felnőttnek "semmiség" kategória, de a gyereknek igenis nagy gond. Ugyanis akkor találkozik először a helyzettel, vagy ha már többedszer is, nem biztos, hogy tudja, hogy lehet megoldani, vagy mi a megoldása.

Meglehetősen gyakorlatiasan mutatja be, hogyan szedjük le a címkéket a gyerekeinkről, vagy inkább ne is ragasszunk rájuk címkéket, ne kényszerítsük szerepekbe. Segítséget nyújt, hogy a különböző fokú viták (legyen az apró szóváltás, vagy már tettlegességig fajult balhé) hogyan oldhatóak fel, és hogyan tehetőek cinkos társsá a testvérek a riválisok helyett. Felhívja a figyelmet, hogy a gyerekeket sokszor csak meg kell hallgatni, és próbáljuk megérteni az ő gondolat- és érzelemvilágukat.

Ehhez néha rajzokat, képregényeket használ szemléletetési eszköznek. Rengeteg történetet olvashatunk különböző problémás helyzetekről, ad hozzá megoldást is, majd újabb történetek jönnek, hogy a gyűléseken résztvevő szülőknek hogy sikerült alkalmazni a módszereket, melyeket a kurzuson tanultak. 

A legnagyobb tanulság hogy hallgassuk meg a gyereket, értsük meg a gyereket és úgy kezeljük, hogy a az adott gyerek individum, ő az aki. Minden gyerek egyedi bánásmódot érdemel, és arra van szükségük, nem pedig arra, hogy "ugyanúgy szeretlek, mint a tesvéredet", "ugyanazt vettem neked is, mint a testvérednek". Nincs szükségük összehasonlításra, szerepekre, címkékre, mint például: "már nagy fiú/lány vagy" stb.

Összességében nézve olyan, mint a Sok Gyerekes Szülők Bibliája. Tematikusan meg lehet benne keresni, éppen milyen problémába ütköztünk a gyerekneveléssel kapcsolatosan, így gyorsabban megtalálható, hogy éppen milyen tanáccsal lát el minket a szerző azt illetően, hogy oldható fel a kérdéses dolog. Még nem tudom, hogy a módszerek mennyire hatásosak, és megértem a szülőket is, akikkel a könyvben találkozhatunk. Elvégre egy gyereknél is sokszor nehéz megőrizni az önuralmat, no de kettőnél...

Mindenkinek ajánlom, akinek több gyerkőce van, és már azt érzi, a gyerekek és az egymással levő problémáik már túlnőttek minden határon...

GR-ezők szerint:

Nincsenek megjegyzések:

Ezeket olvastam legutóbb...

Baby Signs: How to Talk with Your Baby Before Your Baby Can Talk
A ​király esztelen
Red Herrings
Szupernagyi
One True King
Az ​én váram
Kerekerdő meséi II.
Kerekerdő ​meséi
Hideg ország varázslói
Brer Rabbit Again
Viking és tündér - Beteljesedik-e újra az átok?
How Babies Sleep: The Gentle, Science-Based Method to Help Your Baby Sleep Through the Night
Tabuk és dilemmák a gyermeknevelésben
A pénz nem a fákon nő
Segítség, ember!
A slag
Menjek ​vagy maradjak?  Hogyan éljük túl a párkapcsolatot egy narcisztikus mellett?
Vágyakozás
„Anyább” ​anyák
Időtlen

Archívum

Rendszeres olvasók

Postaláda

Név

E-mail *

Üzenet *