Responsive Advertisement

2023. november 30.

Gaura Ágnes - Attila koporsója (Borbíró Borbála sorozat 5.)

Közeleg a karácsony, hát mivel is várhatná jobban az ember, mint egy Borbíró Borbála kötettel, amelyből úton útfélen karácsonyi hangulat illata árad...
 
A történet 3 hónappal később folytatódik, mint ahol az előző kötet lezárult. 
Attila kómában fekszik a MedSeal kórházban. A helyére kineveztek egy új főnököt Bori feje fölé, aki nem ismer könyörületet, ha a szabályokról van szó. A "kocka" felfogású nő ugyanis figyelmeztetéseket ad, és embereket rúg ki büntetés gyanánt a kihágásokért.
 
Bori feje felett is rezeg a léc, ugyanis nincs papírja a pszichológustól, hogy minden rendben van vele az utolsó kalandja óta. 

Így hát nyomás hatására kénytelen felkeresni egy pszichológust, akivel a beszélgetés nem sül el túl jól, sőt, éppen ellenkezőleg... És ez a probléma csak egy a sok dologból, ami Bori listáján van.

Ugyanis az ő számlájára írható, hogy megbomlott a mágikus egyensúly, melynek következményeként a legegyszerűbb varázslatok is könnyedén a visszájukra fordulnak. Ezze ugyan nyert időt, hogy ne rohanja le a Keleti Boszorkányszövetség, de csak ideit óráig. Az egyensúly ugyanis hamarosan visszaáll.

Emellett ott van Attila kómája is a lista élén. Minden nap meglátogatja a férfit és azon dolgozik, hogy hozhatná ki a kómából, de ez valahogy nem egyszerű mutatvány. 

Ha ez nem lenne elég, Borit Eszter ismét "csőbe húzza", és olyan felelősséget ró a médium a lány nyakába, amitől még égetőbbé válik, hogy Attilát visszahozza a kómából.

Bori listáján tehát végtelen teendő szerepel, és egyre több nem kívánt alkuba kénytelen belemenni, hogy elérje a célját. Ebben Eric Bowman is segítségére lesz. A tudós férfi ugyanis Bori mellé állva igyekszik mindent megtenni, hogy mindenben a rendelkezésére álljon. 

Először is hadd jegyezzem meg, olyan szívesen bokán rúgnám néha (sokszor) Borit, hogy már nem tudna járni. Nem veszi észre, hogy Attila is és Eric is szereti/tetszik nekik. Egyszerűen képtelen vagyok feldolgozni, hogy ennyire naiv ebben a témában. És ha már így is van, legalább hallgatta volna meg, mit akar neki mondani Eric. Elvégre egy pasi nem fog egy nőnek csak úgy olyan jellegű szívességeket tenni, mint Eric Borinak, ha nem akarna tőle semmi komolyabbat. Ettől függetlenül Borinak nem esik le a 20 filléres...

Maga a történet amúgy tetszik, hogy továbbra is meglehetősen precízen kidolgozott, átgondolt és minden illeszkedik a Boriverzum világába. A lendületes stílus, az olvasmányos történet továbbra is rengeteg izgalmat tartogat, és olyan mintha a balszerencse áradata folytatódna tovább. 

Ismét egy nagyon izgalmas kalandba keveredünk, ahol újabb lényekkel (ezúttal a tündérekkel) ismerkedhetünk meg. Ami némileg negatív volt számomra a történetben, hogy a nagy expozíció után a lezárásnál kapunk egy egy-két oldalas "vége csata" jelenetet, és mindenki megy a maga dolgára. Aztán Attila ébredése is ripsz ropsz le van rendezve, meg a karácsonyi jelenet is. Az egész vége onnantól, hogy "meglátogatja" a delegáció a tündért, mintha száguldana. Egy jelenet itt, egy jelenet ott, és már azon kapja magát az ember, hogy vége. És sajnos ez nem annak köszönhető csak, hogy falja az ember, hanem annak is, hogy minden esemény onnantól fogva nyulfarknyi sort kap.

Összességében nézve a kötet jól illeszkedik a Boriverzumba, sajnáltam a szerelmi sokszöget, hogy Bori még mindig nem látja az igazságot. Örültem, hogy jöttek az új lények, az Attila legenda egy új megközelítést kap, ami szintén remek húzás. A kidolgozás egyszerűen tökéltes és precíz. Megismerhetünk egy települést, ami híres a pálinkájáról (Borinak Paradicsom) és a hely történetének fontosabb részeit (némileg fantáziával átitatva persze).
A jó hír, hogy a karácsonyfa alá odakerülhet immáron a Borbíró Borbála sorozat 6. kötete is, amiben remélem végre Bori és Attila / Bori és Eric végre beszélgetnek arról, hogy milyen lenne párkapcsolatot létesíteni a másikkal...
 

GR-ezők szerint:

Nincsenek megjegyzések:

Ezeket olvastam legutóbb...

Baby Signs: How to Talk with Your Baby Before Your Baby Can Talk
A ​király esztelen
Red Herrings
Szupernagyi
One True King
Az ​én váram
Kerekerdő meséi II.
Kerekerdő ​meséi
Hideg ország varázslói
Brer Rabbit Again
Viking és tündér - Beteljesedik-e újra az átok?
How Babies Sleep: The Gentle, Science-Based Method to Help Your Baby Sleep Through the Night
Tabuk és dilemmák a gyermeknevelésben
A pénz nem a fákon nő
Segítség, ember!
A slag
Menjek ​vagy maradjak?  Hogyan éljük túl a párkapcsolatot egy narcisztikus mellett?
Vágyakozás
„Anyább” ​anyák
Időtlen

Archívum

Rendszeres olvasók

Postaláda

Név

E-mail *

Üzenet *