Responsive Advertisement

2012. január 23.

Marcello D'Orta - Isten ingyér teremtett bennünket

 Marcello D'Orta művei kissé eltérnek attól, amit megszokhattunk, ugyanis ő maga nem kifejezetten író, inkább csak rendszerező, letisztázó. Tanárként gyerekek "cenzúrázatlan" gondolatait fűzi kötetekbe, különböző témák kapcsán, amiket a dolgozataikból állít össze.

Már a cím és a borító is sokat elárul arról, hogy bizony ezúttal a vallást célozta meg. Egyszerű kérdésekre kereste a választ, amit bizony a gyerekektől meg is kapott... de még hogy!

Első körben az Ótestamentumot kezdi el kivesézni. Rögtön a legelső kérdés, hogy "Miért teremtett bennünket Isten?"

Engedjétek meg, hogy pár választ kiidézzek:
"Isten teremtett bennünket, rábizonyult.
Ha Isten, ha más, valaki végül csak megteremtett bennünket...
Isten megteremtette az embert, aztán háziasította.
Isten azért teremtette az embert, hogy aztán forgalmazza.
Mikor a tanító úr a teremtést magyarázta, én hiányoztam."

Sokkal több válasz található a könyvben, ez csak pár ízelítő mondat a beltartalomból. Ezek után persze kapunk 4 féle elméletet arra vonatkozóan, hogy teremtődött meg a világ, megismerhetjük a bábeli zűrzavar eddig eltitkolt részleteit - vagy legalábbis azt a verziót, ami egy kisgyerek fejében él -, továbbá kitér Noéra, a bárkájára, és az állatokkal való viszonyára; megtudjuk, hogy Jónás valójában Pinocchio; Dávid és Góliát harca sem hiányozhat, akárcsak Izsák és fia (megmásíthatatlannak hitt) története, vagy hogy miért kellett elpusztulnia Szodomának és Gomorrának. A gyermeki kreativitás kiterjed még Salamon ítéletére is; arra, hogy milyen volt Jób, Sámson, Mózes hogy került a Fáraó lányához, illetve mi történt az egyiptomi tíz csapás alkalmával; mi az a tíz parancsolat.

Persze, az Újtestamentum sem maradhat ki, így Jézus csodatételei, születése, vagy az apostolok apostolokká válása. Találunk értelmezést Jézus néhány tanítására is, illetve néhány példabeszédére, és persze az árulók is felbukkannak, mint Júdás és Péter. Jézus halálára vonatkozóan is vannak teóriák, ki az a Poncius Pilátus, Barabás, illetve a "jobb lator".

Ha már áttárgyaltuk a Bibliát, akkor áttérhetünk az angyalokra és a szentekre is egy kicsit. Kérdések az ördögről, az őrangyalokról, az angyalokról, keresztényüldözésről, mártírokról, szentekről, papokról és a pápáról.

A szentségek és az ünnepek szintén fontos részei a vallásnak. Ilyenek a gyónás, oltáriszentség, keresztség, elsőáldozás, szentmise, házasság, karácsony, és még a húsvét is előkerül.
Egy kis történelmi áttekintővel folytatódik a vége előtt nem sokkal, így megtudhatjuk, ki volt Romolus és Remus, hogy látja egy gyermek a nők helyzetét, illetve, hogy mit gondol az igazságtalanságról.

Végül, de nem utolsó sorban teológiai és erkölcsi problémákat vet fel az író. Háromféle válasz arra a kérdésre, hogy kicsoda Isten és az ördög, vagy hogy miért fontos az imádkozás.

Újabb példáit kapjuk meg a gyermeki képzelőerő nagyságának, illetve a gyermeki igazmondásnak, naivságnak. Persze, akik ismerik a történetek - hogy úgy mondjam - "eredeti változatát", azok elmosolyodnak itt-ott, hogy a gyermeki elme hogyan írja át, fricskázza ki, másítja meg egyiket másikat. Néhány történet valóban olyan, mintha az eredeti karikatúrája lenne.

Tetszett, hogy végig ott volt a nyílt, gyermeki hit, hogy amit a dolgozatába ír, az úgy van, ahogy éppen lejegyezte, és a tanár úr majd elfogadja. Ugyanolyannak tetszett, mint mikor általános és középiskolában a mi tanáraink ahogy kiemelték a mi "aranyköpéseinket" az irományainkból. Ez is ilyen dolgozatoknak a jópofa gyűjteménye.

Ez a könyv viszont bebizonyított számomra valamit: szükségem lesz még több Marcello D'Orta könyvre!

Nincsenek megjegyzések:

Ezeket olvastam legutóbb...

Baby Signs: How to Talk with Your Baby Before Your Baby Can Talk
A ​király esztelen
Red Herrings
Szupernagyi
One True King
Az ​én váram
Kerekerdő meséi II.
Kerekerdő ​meséi
Hideg ország varázslói
Brer Rabbit Again
Viking és tündér - Beteljesedik-e újra az átok?
How Babies Sleep: The Gentle, Science-Based Method to Help Your Baby Sleep Through the Night
Tabuk és dilemmák a gyermeknevelésben
A pénz nem a fákon nő
Segítség, ember!
A slag
Menjek ​vagy maradjak?  Hogyan éljük túl a párkapcsolatot egy narcisztikus mellett?
Vágyakozás
„Anyább” ​anyák
Időtlen

Archívum

Rendszeres olvasók

Postaláda

Név

E-mail *

Üzenet *