Responsive Advertisement

2012. december 9.

Benina - A boszorka városa (Bíborhajú 3.)


Az első két kötet meggyőzött róla, hogy Benina nagyszerű író, és a sorozat zárásáról sem maradhattam le ezek után. Nagyon tetszett a borító, amiről ezúttal sem hiányzik a tüzes momentum. Mivel ez egy trilógiazáró, jobban vártam, mint az eddigieket, és azt hiszem, nagyobb elvárásokkal is.

A páros szerelme ezúttal ismét próbára tétetik, ugyanis Clairenek el kell mennie a boszorkák városába, Moldomusba, mivel Regina babát vár, és ez nagy esemény. Csak egy a baj: a démonokat itt nem látják szívesen, így Kellannek más utat kell választania a bejutáshoz. Milan tehát átkot küld Kellanra, aki ezután arra kényszerül, hogy a Black Mermaidek családjához csatlakozzon, mint sellő, ami egyáltalán nem egyszerű, viszont csak így lehet megoldani, hogy bejuthasson a városba. Sajnos azonban az átokhoz tartozik egy meglehetősen negatív hatás is: méghozzá az, hogy nem lehet saját, normál alakjában, ha kimegy a szárazföldre. Ez egyáltalán nem tetszik Kellannek, aki azt hajtogatja, hogy nem a külsőségek zavarják, viszont érezhetően ez a helyzet. Persze Clairet nem foglalkoztatja a dolog, hogy Kellan Quasimodo ikertesója is lehetne - Kellan ezt szintén nehezen érti meg.

Claire és Kellan kapcsolata mellett láthatjuk a Catek Krónikáit is, ahol Vicky életét követhetjük nyomon (az ő szemszögéből mesélve) és felbukkan egy szerelmi szál. Később, mikor végre találkoznak Reginával és Milannal, meglepik Hannáht, a bölcset, ahol az írónő szintén behoz egy újabb romantikus idillt. Aztán mikor előjött Milan kis "problémája", ott már végérvényesen felkerült az "i"-re a pont.  Érthető, hogy minden szálat szeretett volna elvarrni, de ez kissé erőltetettre sikerült amiatt, hogy mindenkinek kötelező jelleggel kellett társat találni, és ezzel némileg háttérbe szorult a cselekmény.

Teljesen elrugaszkodunk a valóságtól, ahol vannak emberek, akik nem találnak maguknak párt. Az eddigi kötetekben tetszett, hogy finomkodó megoldásokkal volt kivitelezve a romantikus vonulat, és azzal, hogy átbillent a mérleg arra az oldalra, hogy jóformán minden csak erről szólt, valahogy hiányoztak az arányok. A jelzőkkel próbálta meg színesebbé tenni a leírásokat, de egy idő után az ismétlések sablonossá váltak.

Persze azért nem csak a szerelmi szálakból áll a könyv, akadnak akciódús részek is, mint például az, hogy bejutnak a boszorkák városába, ahol minden a feje tetejére áll. Regina gyermekének jövőjét Hannah már jóelőre elmondja, és azt is, hogy mi jár ezzel. A végzetet Clairenek kell teljesítenie, ami nem egyszerű feladat, és vonakodik is megtenni. Egy váratlan haláleset mellett még egy gyilkossággal is szembe kell nézniük, amelynek gyanúsítottja Kellan, azonban Claire nem tud kiállni mellette egy átok miatt.

Ezen kívül nyomon követhetjük Wenthworth életét is, aki - amint megtudja, hogy Clairet elátkozták - azonnal a lány segítségére siet, mert még mindig reménytelenül szereti. Magával visz egy "segítő társat" is, akiről Hannah már jóelőre megjósolta, hogy Clairenek nagy hasznára lesz. Meglepetésként ért, hogy volt Hannáhnak olyan jóslata, ami nem teljesült be...

Amiért mégis elmondható, hogy különleges darab, mert több szemszögből látjuk az eseményeket, és sokkal többet tudunk meg a múltbéli eseményekről, mint eddig valaha. Clairen kívül Kellan, Vicky és Wenthworth gondolataiba is betekinthetünk, illetve egy kicsit Milanét is.

Még jobban elmerülhetünk Benina varázsvilágában, ahol új lények bukkannak fel, és még több szabályt ismerhetünk meg. Mélyebben bepillantást nyerhetünk abba, hogyan néz ki a boszorkák városa, és világa.

Továbbra is Milan karaktere tetszett a legjobban, ezért is örülök, hogy - mint az a lezárásból kiderül - saját kötetben folytatódik a története.

Összességében nézve a trilógia legtöbb szála elvarrásra került, ami nem, arról meg sejthetjük, hogy egy másik könyvben még lezárásra kerül. Túl gyorsan záródnak le az események a könyvben, sok dolog kifejtetlen marad, viszont a kidolgozottabb jelenetek számomra még mindig azt tanúsítják, hogy remélhetőleg még sok kalandos, fantáziadús történetet kaphatunk az írónőtől a jövőben.

Nincsenek megjegyzések:

Ezeket olvastam legutóbb...

Baby Signs: How to Talk with Your Baby Before Your Baby Can Talk
A ​király esztelen
Red Herrings
Szupernagyi
One True King
Az ​én váram
Kerekerdő meséi II.
Kerekerdő ​meséi
Hideg ország varázslói
Brer Rabbit Again
Viking és tündér - Beteljesedik-e újra az átok?
How Babies Sleep: The Gentle, Science-Based Method to Help Your Baby Sleep Through the Night
Tabuk és dilemmák a gyermeknevelésben
A pénz nem a fákon nő
Segítség, ember!
A slag
Menjek ​vagy maradjak?  Hogyan éljük túl a párkapcsolatot egy narcisztikus mellett?
Vágyakozás
„Anyább” ​anyák
Időtlen

Archívum

Rendszeres olvasók

Postaláda

Név

E-mail *

Üzenet *