Responsive Advertisement

2012. december 13.

Szeretett Shakespeare

A képen látható úriember nem más, mint William Shakespeare, a drámaíró, akinek több ismert műve is van. Megihlette egy régi történet, melynek hatására megírta a Romeo és Júlia című tragikus drámát. Évtizedekkel és századokkal később is fennmaradt a neve és több ezren (sőt, tízezren) olvassák műveit évente a mai napig is. Színházakban és filmvásznakon dolgozzák fel drámáit, és neve nem merül a feledés homályába.

Amiért azonban ez a poszt íródik, az egy teljesen új irányvonal, a zene miatt van. A napokban bármerre mentem, valamiért mindenhonnan felcsendült egy-két szám, ami imegidézi Shakespearet, vagy a Romeo és Júliát. Nem musicalekre és azok feldolgozásaira gondolok. Egészen egyszerűen pop, rock, hip-hop és egyéb műfajokba tartozó zenékre, ahol felmerülnek a nevek valamilyen kontextusban, vagy egy az egyben azokra helyezik a hangsúlyt. 

Elkezdtem hát kutakodni az ilyesfajta dalok után, és csokorba gyűjtve adnám át nektek, hogy hallgassátok őket ti is sok szeretettel.

Taylor Swift - Love story
Ez a szám valamelyest a Romeo és Júlia kapcsán kerülhet ide. Egy szerelmi sztoriról szól, melybe beleszövik a szerelmespár tragédiáját, ahogy elválaszthatja őket egymástól a család.

Susan Cagle - Shakespeare
Először a dalnak nem ezt a verzióját és ezt a szövegét hallottam, viszont ennek több értelmét látom így, mint amit majd a későbbiekben láthattok.



Miranda Crosgrove - Shakespeare
A szám címe Will vezetéknevét viseli. Egy újabb szerelmes szám, melyben van távozó fiú, vonatozás, és egy epekedő leány... Ami pedig kicsit furcsán hathat, ha meghallgattátok az előző számot: úgy tűnhet a kettő egy és ugyanaz. Elárulom, a szöveg néhol nem stimmel, de a többi... 



Lovegun - Romeo
Íme egy gúnyosabb "romantikus" dalocska, egy magyar együttestől. Egy mű-romeoról, aki olyan hősszerelmes, aki nem kell annak a bizonyos lánynak...


Zanzibár - Ilyen az élet
Egy újabb magyar nóta, melyben kap egy sort "Shakespeare Júliája" a refrén előtt.



Jaden Smith - Shakespeare
Bevallom, ezt a dalt nem tudom hova tenni. A legvégén tűnik fel benne egyszer Shakespeare neve, meg ugye a címben...


Silk E. Fyne - It's like Romeo and Juliet
Nem csak Jaden Smith dolgozott fel valamit hip-hop formában a munkájába Shakespearet.




Dire Straits - Romeo and Juliet
A cím és a dal is önmagáért beszél. Könnyed, lágy dallam egy kicsit régebbről...


The Killers - Romeo and Juliet
Ha már Miranda Crosgrove száma összekerült Susan Cagle dalával, íme még egy újabb feldolgozás. Ezúttal a Dire Straits számát dolgozta fel, méghozzá a The Killers.




A felsorolás biztos, hogy még vagy tucatnyi számmal folytatódhatna, melyben felbukkannak a névpárok, vagy Shakespeare megemlítve.
Talán azért van, mert szeretik Shakespearet, talán azért, mert ennyire maradandót alkotott műveivel. Neve viszont így vagy úgy fennmarad, ha máshonnan nem is (amit nem hiszek), akkor legalább néhány dal emlékeztet minket rá, hogy létezett, volt, és nagy műveket írt, amik még a mai napig is megihletnek, vagy rímre csalnak dalszerzőket...

Nincsenek megjegyzések:

Ezeket olvastam legutóbb...

Baby Signs: How to Talk with Your Baby Before Your Baby Can Talk
A ​király esztelen
Red Herrings
Szupernagyi
One True King
Az ​én váram
Kerekerdő meséi II.
Kerekerdő ​meséi
Hideg ország varázslói
Brer Rabbit Again
Viking és tündér - Beteljesedik-e újra az átok?
How Babies Sleep: The Gentle, Science-Based Method to Help Your Baby Sleep Through the Night
Tabuk és dilemmák a gyermeknevelésben
A pénz nem a fákon nő
Segítség, ember!
A slag
Menjek ​vagy maradjak?  Hogyan éljük túl a párkapcsolatot egy narcisztikus mellett?
Vágyakozás
„Anyább” ​anyák
Időtlen

Archívum

Rendszeres olvasók

Postaláda

Név

E-mail *

Üzenet *