Responsive Advertisement

2012. december 17.

Nick James - A gyöngyháború (Éghajó akadémia 1)

"A 2095. év
Syracuse, New York - Peremváros"

Innen indul a történet, és ez az az év és hely, ahol két fiú élete drasztikusan megváltozik. Ugyanis Jesse Fisher, az éghajós lemegy a felszínre, hogy két társával karöltve lebonyolítsanak egy üzletet a felszínen, mellyel hozzájuthatnak egy gyöngyhöz. Skandar - az egyik társ -, és Jesse elkalandoznak Evatól (harmadik társuk).
Ekkor akad rájuk Cassius Stevenson, a fiatal tizenéves "gyöngyvadász", aki meg akarja szerezni a kis csapat zsákmányát.
Cassius és Jesse egy tetőn magára marad, és valami történik. Egy kisebb "robbanás" szakítja el őket egymástól, és mind a két fiúban elindít valamit.
Innentől fogva ha Jesse oldalát látjuk, akkor a fiú E/1-ben mutatja be az eseményeket, amint Cassiushoz tévedünk, az elbeszélés E/3-ba vált.

Azok után, hogy az első fejezetbeli események kavarognak - mik azok a gyöngyök? miért annyira értékesek, hogy meghalni is érdemes értük? -, végre kiderül, milyen világba csöppenünk, és kapunk egy kis magyarázatot, mi történt valójában. Külön váltak az emberek, vannak akik az égben laknak, és vannak a földiek. A földiek is két csoportra osztódnak. Vannak, akik adót fizetnek, így beköltözhetnek az ellenőrzött körülményeket biztosító Kiválasztott Városok egyikébe, és vannak, akik nem hódolnak be a rendszernek, ők meg a peremlakók. A Föld teljesen megváltozik, a Kiválasztott Városokon túl mindenhol rekkenő hőség van, elsivatagosodás, a városok romhalmazok, az emberek büdösek és szakadtak.

De térjünk vissza kicsit a fiúkhoz. Jesse visszamegy az akadémiára, ahol Averyvel, egy nagyon jó barátjával (aki iránt többet is érez) kihallgat valamit, amit nem lenne szabad, és rájön, hogy szörnyű titok lappang a múltjában. Az árva fiú ugyanis nem átlagos, és ahhoz, hogy kiderítse, mitől nem az, el kell utaznia Seattlebe - a városba, ahol megtalálták. Ki kell derítenie, mi történt a múltjában, mitől vált olyanná, amilyen.

Eközben Cassius megbízatást (küldetést) kap Madametól (egy befolyásos földi). A nő - aki a nevelőanyja - azt kéri tőle, szivárogjon be az Éghajó Akadémiára, és rabolja el Jesse Fishert, akiről csak annyit mond, minden dolognak ő a kulcsa. Cassius ugyanis furcsán kezdi érezni magát a tetőn történt események után, többször felrobban, vagy lángba borítja a környezetét. Rögeszmésen kezdi követni Jesset, akiről azt feltételezi, tudja, mi folyik itt.

Így hát elkezdődik az üldözött-üldöző futama. Jesse menekül Cassius elől, közben a múltját próbálja felderíteni. Cassius azért, hogy kiderítse, hogy gyógyulhat meg betegségéből, hogy lehet olyan, mint amilyen régen volt, nekiállja üldözni Jesset, közben pedig küszködik, ugyanis nem szeretne senkit sem veszélybe sodorni azáltal, hogy felrobban, vagy felgyújt valamit.

Ami először lenyűgözött, az nem más, mint ez az új rendszer, a világ szabályai, és miértjei. A gyöngyök állnak a középpontban, mindenkinek arra fáj a foga, hiszen ezek látják el energiával mind az égben levő, mind a földi városokat. Ugyanakkor ott vannak az egyezmények (földi nem léphet égi területre és fordítva, stb.), melyek többször megsértésre kerülnek, és persze az összeütközések a két világ lakói között, mely miatt a feszültség az egész regényt fogságban tartja.

Karakterek szempontjából két főszereplőt kapunk: Jesset, és Cassiust, akik ugyanolyan jelentőséggel bírnak a regény folyamán. Jesse az egyik ok, amiért egy fél pontot levonok, mert egy esetlen szereplő, aki mary-sues. Mindig azt mutatja, hogy ő mennyire kis gyámoltalan, mindig jót akar cselekedni, rossz dolog embereket megtámadni, mégis több embert üt ki egymaga. Amikor meg megmentik, mesterkélten odanyomja, hogy "nem kellett volna, boldogultam, na nehogy már lányok mentsenek meg..." - ugyanis eleinte hol Eva, hogy Avery menti meg. Ez a fajta esetlenség sajnos nem sorolható a bájos kategóriába, inkább irritáló, ahogy a "nagyfiút" próbálja játszani, és pont ettől tűnik úgy néhány helyzetben, mint egy durcás kiskölyök.

Cassius volt az a karakter, akiért elejétől a végéig izgultam, hogy vajon mi lesz vele, sikerül-e rájönnie az igazságra. Talpraesett, nem kell fogni a kezét, hogy elintézzen bármit is. Kitartó, és találékony, többször használja a fejét is az ereje mellett. Hús-vér karakter, aki elismeri, ha hibázik - az mindegy, hogy önhibájából, vagy azon túl -, vállalja a következményeket, és kapott egy kis lelkiismeretet is. Szerettem a jeleneteket, amikbe bekerült, és sajnáltam, hogy nem ő kapta meg a lezárást azok után, hogy Jesse mesélte el a bevezetőt.

A mellékszereplők meglehetősen átlagosak: vannak árulók, fő-gonosz, kemény védelmező, jópofa laza csávó, meg persze "kihúzlak-a-csávákból-mert-esetlen-vagy" szereplő is. Tehát minden karakterkategória képviselteti magát. Ebből kifolyólag mindnyájan meglehetősen kiszámíthatóan viselkednek, és ezen mozdulatok miatt az egész regény könnyedén kitalálható úgy az első 30-40 oldal után. Mégsem mondható el róla, hogy unalmas lenne, vagy zavaró az, hogy ilyen könnyen megfejthető a vége. Az események ugyanis gyors egymásutánban pörögnek, hogy egy pillanatra sem hagyja lankadni a figyelmet.
Sajnos helyenként pontosan ez a "pörgés" az, ami rossz hatással van a műre, mivel néhány dolog megért volna még néhány sort/oldalt, hogy kifejtésre kerüljön - gördülékenyebbé, látvánosabbá téve vele bizonyos  jeleneteket.

Összességében azonban mégis az mondható el, hogy nagyszerű ifjúsági regény, sci-fi szálakkal átszőve, izgalommal megfűszerezve, akcióval dúsítva, és egy olyan világba behelyezve, ahol jómagam is szívesen tengetném a mindennapjaimat...



(A könyvet köszönöm a Főnix kiadónak!)

Nincsenek megjegyzések:

Ezeket olvastam legutóbb...

Baby Signs: How to Talk with Your Baby Before Your Baby Can Talk
A ​király esztelen
Red Herrings
Szupernagyi
One True King
Az ​én váram
Kerekerdő meséi II.
Kerekerdő ​meséi
Hideg ország varázslói
Brer Rabbit Again
Viking és tündér - Beteljesedik-e újra az átok?
How Babies Sleep: The Gentle, Science-Based Method to Help Your Baby Sleep Through the Night
Tabuk és dilemmák a gyermeknevelésben
A pénz nem a fákon nő
Segítség, ember!
A slag
Menjek ​vagy maradjak?  Hogyan éljük túl a párkapcsolatot egy narcisztikus mellett?
Vágyakozás
„Anyább” ​anyák
Időtlen

Archívum

Rendszeres olvasók

Postaláda

Név

E-mail *

Üzenet *