Responsive Advertisement

2016. május 17.

Ben Mezrich - 21 Las Vegas ostroma

Hol is kezdjem... nem is tudom. Talán ott, hogy ez a könyv azzal keltette fel a figyelmemet, hogy Las Vegast célozza meg. A borító szerint az olvasó igaz történetet tart a kezében, mely hat bostoni diákról szól, akik kifosztották Las Vegas kaszinóit.

A történet azonban korántsem ilyen egyszerű. MIT-s diákok egy csoportját egy volt tanár, Micky beszervezi egy blackjack csapatba. Kiképzi a tanulókat arra, hogyan számolják a lapokat blackjack játék esetén. Ebbe a körbe csatlakozik be Kevin Lewis is, akinek nem is megy rosszul a számolás, és a matek. Ezek mellett hamar megismertetik vele az egyedi, blackjacknél használt verbális és non-verbális jeleiket, illetve a rendszer részévé teszik.

A rendszerben vannak a figyelők, a gorillák és a nagymenők. Mindhárom típus más-más játékstílust, stratégiát képvisel, és a csapatmunka elengedhetetlen kelléke, hogy ezek összedolgozzanak. Mindenki megfigyelőként kezdi, aztán vagy továbblép, ha kiderül, hogy ügyesebb, vagy marad figyelő státuszban. Kevinnek sikerül kivívni a nagymenő szerepkörét.

A diákoknak ugyanakkor forgatókönyveket kell kidolgozni, folyamatosan figyelni társaikat, és vész esetén azonnal menekülésbe lendülni. De mint minden csapatban, ahol túl sokan vannak, felüti a fejét a viszály.

Miután sokáig jól megy a szekér, és egyre nagyobb összegekkel jönnek el a kaszinókból a magukat Robin Hoodnak tekintő csapattagok, annál inkább érzik, hogy Micky már csak egy "dinosszaurusz". Rövid úton tehát meg kell szabadulni tőle, viszont ez azzal jár, hogy a csapatnak eltűnnek a befektetői, akik a háttérből pénzelték őket, így tehát a saját tőkéjüket kell bedobni a buliba.

Valami azonban nem stimmel. 4-5 évvel a kezdés (1994) óta valami megváltozott. 1997-98 -ban újabb problémák ütik fel a fejüket, amik már sejtetni engedik: véget kell vetni a vegasi életmódnak. Képbe kerül az adóhatóság, egy sorozat kaszinóból való kitiltás, áruló bukkan fel valamelyik csapatban, újabb csapaton belüli viszályok generálódnak és még sorolhatnánk.

Számomra azért volt ez a könyv hihetetlen, mert nemcsak, hogy részletesen leírja, hogyan működnek a kártyaszámlálók, és a kaszinók világa, hanem végigvisz Amerika bizonyos részein. Szinte az olvasó is a csapat tagjává válik a kötet végére. Jelen vagyunk a szakításokkor, együtt aggódjuk végig hőseinkkel, hogy elkapják e őket, vagy megússzák e. Együtt izgulhatjuk végig azt is, hogy milyen lap jön elő legközelebb a pakliból, és hogy milyen kimenetele lesz a játszmának.

Egyszerűen annyira átjön ez a vegasi kaszinós hangulat, hogy az utolsó résznél szinte kiköpi az olvasót a történet, amikor lezárásnak bekerül Kevin egyik dolgozata.

Szereplők tekintetében persze minden típussal találkozhatunk, a hatalommániás diktátortól kezdve a félős melák srácig palettán mindenki megfordul. Micky, a tanár, akinek már neve van vegasban. Fisher, a nagypofájú bunkó. Kevin a csendes jó gyerek kettős élettel (és egyébként ő a főhősünk). Tay, a melák majrés óriás; Kianna, az elbűvölő leányzó, aki akkor foszt ki, mikor oda se nézel. Jill és Dylan, akik házasságukban ugyanúgy osztoznak, mint a blackjack iránti szeretetükben. Martinez, a zseni legenda, és csendes társ. Néha érthetetlen, hogy marad egyben a csapat, néha viszont nagyonis érthető: a játék hozza őket össze, a közös izgalmak, a kalandok, az extázis, a veszély és a közös titok.

Összességében nézve olvasmányos stílusban megírt kötet, ahol nagyon kell figyelni a lapjárásra. Látszik az utánajárás, és annak ellenére, hogy kártyajátékról van szó, nem lehet mellette unatkozni. A könyvből egyébként film is készült, melynek angol nyelvű előzetesét lentebb megnézhetitek. Még nem láttam, de azt hiszem, magamhoz veszek némi popcornt és meglesem, mit tud nyújtani képi formában...

A film előzetese (angol):

GR-ezők szerint:

Nincsenek megjegyzések:

Ezeket olvastam legutóbb...

Baby Signs: How to Talk with Your Baby Before Your Baby Can Talk
A ​király esztelen
Red Herrings
Szupernagyi
One True King
Az ​én váram
Kerekerdő meséi II.
Kerekerdő ​meséi
Hideg ország varázslói
Brer Rabbit Again
Viking és tündér - Beteljesedik-e újra az átok?
How Babies Sleep: The Gentle, Science-Based Method to Help Your Baby Sleep Through the Night
Tabuk és dilemmák a gyermeknevelésben
A pénz nem a fákon nő
Segítség, ember!
A slag
Menjek ​vagy maradjak?  Hogyan éljük túl a párkapcsolatot egy narcisztikus mellett?
Vágyakozás
„Anyább” ​anyák
Időtlen

Archívum

Rendszeres olvasók

Postaláda

Név

E-mail *

Üzenet *