Az árnyékvilág peremén
Csillagfényszövők
Sea Monsters and Other Delicacies
The End of the World
Skulduggery Pleasant
The Last Ever After
Itt nincsenek hercegek
Az ördög köve
Wunderkind. Una lucida moneta d'argento
Stan és Pan

2016. május 17.

Ben Mezrich - 21 Las Vegas ostroma

Hol is kezdjem... nem is tudom. Talán ott, hogy ez a könyv azzal keltette fel a figyelmemet, hogy Las Vegast célozza meg. A borító szerint az olvasó igaz történetet tart a kezében, mely hat bostoni diákról szól, akik kifosztották Las Vegas kaszinóit.

A történet azonban korántsem ilyen egyszerű. MIT-s diákok egy csoportját egy volt tanár, Micky beszervezi egy blackjack csapatba. Kiképzi a tanulókat arra, hogyan számolják a lapokat blackjack játék esetén. Ebbe a körbe csatlakozik be Kevin Lewis is, akinek nem is megy rosszul a számolás, és a matek. Ezek mellett hamar megismertetik vele az egyedi, blackjacknél használt verbális és non-verbális jeleiket, illetve a rendszer részévé teszik.

A rendszerben vannak a figyelők, a gorillák és a nagymenők. Mindhárom típus más-más játékstílust, stratégiát képvisel, és a csapatmunka elengedhetetlen kelléke, hogy ezek összedolgozzanak. Mindenki megfigyelőként kezdi, aztán vagy továbblép, ha kiderül, hogy ügyesebb, vagy marad figyelő státuszban. Kevinnek sikerül kivívni a nagymenő szerepkörét.

A diákoknak ugyanakkor forgatókönyveket kell kidolgozni, folyamatosan figyelni társaikat, és vész esetén azonnal menekülésbe lendülni. De mint minden csapatban, ahol túl sokan vannak, felüti a fejét a viszály.

Miután sokáig jól megy a szekér, és egyre nagyobb összegekkel jönnek el a kaszinókból a magukat Robin Hoodnak tekintő csapattagok, annál inkább érzik, hogy Micky már csak egy "dinosszaurusz". Rövid úton tehát meg kell szabadulni tőle, viszont ez azzal jár, hogy a csapatnak eltűnnek a befektetői, akik a háttérből pénzelték őket, így tehát a saját tőkéjüket kell bedobni a buliba.

Valami azonban nem stimmel. 4-5 évvel a kezdés (1994) óta valami megváltozott. 1997-98 -ban újabb problémák ütik fel a fejüket, amik már sejtetni engedik: véget kell vetni a vegasi életmódnak. Képbe kerül az adóhatóság, egy sorozat kaszinóból való kitiltás, áruló bukkan fel valamelyik csapatban, újabb csapaton belüli viszályok generálódnak és még sorolhatnánk.

Számomra azért volt ez a könyv hihetetlen, mert nemcsak, hogy részletesen leírja, hogyan működnek a kártyaszámlálók, és a kaszinók világa, hanem végigvisz Amerika bizonyos részein. Szinte az olvasó is a csapat tagjává válik a kötet végére. Jelen vagyunk a szakításokkor, együtt aggódjuk végig hőseinkkel, hogy elkapják e őket, vagy megússzák e. Együtt izgulhatjuk végig azt is, hogy milyen lap jön elő legközelebb a pakliból, és hogy milyen kimenetele lesz a játszmának.

Egyszerűen annyira átjön ez a vegasi kaszinós hangulat, hogy az utolsó résznél szinte kiköpi az olvasót a történet, amikor lezárásnak bekerül Kevin egyik dolgozata.

Szereplők tekintetében persze minden típussal találkozhatunk, a hatalommániás diktátortól kezdve a félős melák srácig palettán mindenki megfordul. Micky, a tanár, akinek már neve van vegasban. Fisher, a nagypofájú bunkó. Kevin a csendes jó gyerek kettős élettel (és egyébként ő a főhősünk). Tay, a melák majrés óriás; Kianna, az elbűvölő leányzó, aki akkor foszt ki, mikor oda se nézel. Jill és Dylan, akik házasságukban ugyanúgy osztoznak, mint a blackjack iránti szeretetükben. Martinez, a zseni legenda, és csendes társ. Néha érthetetlen, hogy marad egyben a csapat, néha viszont nagyonis érthető: a játék hozza őket össze, a közös izgalmak, a kalandok, az extázis, a veszély és a közös titok.

Összességében nézve olvasmányos stílusban megírt kötet, ahol nagyon kell figyelni a lapjárásra. Látszik az utánajárás, és annak ellenére, hogy kártyajátékról van szó, nem lehet mellette unatkozni. A könyvből egyébként film is készült, melynek angol nyelvű előzetesét lentebb megnézhetitek. Még nem láttam, de azt hiszem, magamhoz veszek némi popcornt és meglesem, mit tud nyújtani képi formában...

A film előzetese (angol):

GR-ezők szerint:

Nincsenek megjegyzések:

Az elmúlt hét legnépszerűbbjei

Rendszeres olvasók

Feliratkozás