Az árnyékvilág peremén
Csillagfényszövők
Sea Monsters and Other Delicacies
The End of the World
Skulduggery Pleasant
The Last Ever After
Itt nincsenek hercegek
Az ördög köve
Wunderkind. Una lucida moneta d'argento
Stan és Pan

2017. január 18.

Viola Judit - Sasok a viharban (Sasok a viharban 1.)

Akkor kezdtem el ezt a könyvet, amikor végeztem Izolde Johannsen Birodalmi kalóz című munkájával. Pontosabban szólva párhuzamban olvastam a kettőt, és szerettem volna egymás után írni róluk, csak a sors kissé közbeszólt.

Köszönet a könyvért az Athenaeum kiadónak!

Történetünk az 1270-es évek körüli Magyarországon játszódik. A tatárok éppen csak kivonultak hazánkból, és IV. Béla király elkezdte újraépíteni az országot. Meghozta rendeleteit, így a városok falakat kezdtek emelni, várakat építeni, és adott számú település összeállt egy-egy templom építésének erejéig. 

Ebben a magyarországi légkörben élnek az Aba nembéli ifjak, Finta, Péter és Amadé, a három testvér, akiknek őse Aba Sámuel. 

Mind a három ifjú Aba gyermeket más irányba veti apjuk által elrendelt sorsuk, így Amadé (legkisebb) egy kolostorba kerül, ahol megismerkedik egy lengyel fiúval, és jó barátságot kötnek. Miután a fiú némileg érettebb fejűvé válik, jó barátja lesz annak a László hercegnek, aki Béla király unokája.

Péter, a középső testvér szolgálatba áll, Aba Lőrinc fogadja maga mellé, aki ráhagyományozná vagyonát is. Finta, a legidősebb otthon marad, később Budán szívesen látják, és Béla herceg (IV. Béla Anna nevű lányának fia).

Amikor Béla királyunk meghal, elkezdődik a trónért folyó küzdelem, melyben részt vesz az egykori király fia IV. vagy V. István (a könyvbeli szereplők vitatják, hányadik e néven az Árpád-házi királyok sorában). A magyar nemesség (így az Abák, a Csákok stb.) megpróbálnak felsorakozni István király mögött, de ott van Ottokár, aki el akar orozni némi részt az országból. Anna (IV. Béla lánya) megszökik az udvari kincsekkel. Lászlót (IV / V. István fiát) a saját felesége, Erzsébet elraboltatja, és csak utána derül ki a nő számára az, mit tett férje a fiával a háta mögött.

Őszintén szólva ha így írnának meg minden történelemkönyvet, ilyen stílusban, ilyen történettel, és kiemelnék, melyek történtek meg valójában is, szerintem nem lenne gyerek, aki utálná a történelmet. Egyszerűen tényleg ott vannak azok a szituációk, amikről el tudom képzelni, hogy valóban megtörténtek. Ehhez egy olyan stílust mellékel az írónő, ami egyszerűen olvastatja magát. Ehhez jön hozzá a régies nyelvezeti elemek, amik még jobban átadják az akkori kort.
Igaz, hogy a három fiú közül Amadéról hallunk legtöbbet, így azt hihetnénk, hogy megborul az egyensúly, mégis a háttérben ott érezzük Pétert és Fintát, akiknek szintén fontos szerep jut.

A királyok és a nemesek életébe való betekintés valahogy közelebb hozza a történelmi eseményeket. Láthatunk rá példát, milyen egy trónért folytatott csatározás, milyen a nemesek közti vita. Mit eredményez a politikai hovatartozás (ki melyik királyt támogatja a trónon). 

Aki szereti a történelmet (és aki nem), azoknak ezt a könyvet mindenképpen ajánlom. Van benne történelmi hűség, és látszik, mely részek kitalációk, mégsem zavaró. Annyira gyönyörű és részletes leírások találhatóak a könyvben, hogy teljesen bele tudjuk magunkat élni az adott kor helyszínein az eseményekbe. Látjuk, hogy valósul meg a földadományozás, miért fontos mindez, hogyan építik a templomokat, hogy betartsák a törvényt. 

Bepillanthatunk a kolostorok életébe, hogyan dolgoznak, élnek, imádkoznak, vagy éppen önsanyargatják magukat a bűneik bocsánatáért. Amadé ifjú szeme néhány dolgot képtelen felfogni, melyet aztán később elmagyaráznak neki. Ez azért fontos momentum, mert nem csak az idősebbek értik, mikor mi történik, hanem a fiatalabb korosztály számára is érthetővé válnak a történések. 

Összességében annyit tudnék elmondani, hogy vegyétek, vigyétek és olvassátok. Kortól és nemtől függetlenül beleolvadhattok a magyar történelmi múlt egy kis szeletébe. Az olvasók részesei lehetnek az akkori életnek, és egyáltalán nem nehéz beleolvadni abba a környezetbe. Mindenkinek jó időutazást kívánok 1270 -be!

GR-ezők szerint:

Nincsenek megjegyzések:

Az elmúlt hét legnépszerűbbjei

Rendszeres olvasók

Feliratkozás