Responsive Advertisement

2013. január 9.

Jeff Kinney - Egy ropi naplója (Egy ropi naplója 1.)

Ez a kötet akkor keltette fel a figyelmemet, mikor végignéztem a belőle készült első filmet, majd a második filmet, végül a harmadikat is. Aztán láttam, hogy a sorozat kötetei egyre-másra látnak napvilágot magyar nyelven is, és egy könyvesboltban beleolvasva egészen megtetszett.

Sajnos magyarul nem tudtam beszerezni, úgyhogy angolul álltam neki, és olvastam végig az első kötetet, mely rögtön azzal kezdődik, hogy adott nekünk főhősünk, akinek az édesanyja a kezébe nyom egy kis könyvecskét, amire rá van nyomva a "Napló" felirat. Greg azonnal leszögezi, hogy nem fog olyan kezdéseket beleírni, hogy "Kedves Naplóm!" és hogy amit írni készül, az nem napló lesz. Ennek ellenére az egész iromány átláthatóan hónapokra, azokon belül pedig napokra van osztva.

Három részre tudnám tagolni az egész könyvet: az első részben megismerjük a szabályokat, a főbb szereplőket; a másodikban felmerülnek a kisebb-nagyobb problémák, majd végül lezárásnak minden megoldódik... ahogy megoldódik.

Az "első rész":
1. szabály: Soha ne érj a Sajthoz! Az iskolában van egy mítosz, mely a Cheese Touchhoz (a filmben a "sajtos tapi" elnevezést kapta, a könyvben nem tudom, hogyan fordították) kapcsolódik. Aki hozzáér a kosárpályán szinte már mászó sajthoz, az elől onnantól fogva menekülnek a diákok. Valaki régen elkapta a CT-t, majd utána nem sokkal eltűnt.

2. szabály: A népszerűség megszerzése nem utolsó dolog. Hogy vívhatod ki? Légy a suliújságban vicces képregényrajzoló. Próbáld meg elnyerni az osztály bohóca címet. Légy izmos, és akkor a csajok tapadnak majd rád! Hallgass rockzenét, amit lehetőleg a bátyádtól nyúlj le! Ha beraknak egy iskolai darabba, mint éneklő fát, válaszd a passzív ellenállást! Az sem árt, ha esetleg a műgyümölcseiddel megdobálod a darab többi szereplőjét. Tanítsd meg az öcsédet, hogyan tehet szert kevesebb ajándékra. Hozd ki a legtöbbet egy olyan karácsonyi meglepetésből, amire soha életedben nem vágytál! Ha az az élet triciklit ad, dobd le róla a legjobb barátodat. A törött kar szintén menővé teszi az embert, hisz a gipszre lehet írni részvét üzeneteket. De ha mindez kudarcot vallana, üldözz nálad kisebbeket gilisztával.

Gregnek azonban minden fordítva sül el, mint ahogy eltervezi. Így lehet az, hogy Manny (a kisöccse) sokkal több ajándékot kap, mint ő; tanárok kedvencének kiáltják ki a képregénye miatt; kamaszok veszik üldözőbe halloweenkor; Manny miatt folyton büntetésbe kerül, és Rodrick (a bátyja) egyfolytában szívatja a legkülönbözőbb praktikákat bevetve.

A "második rész":
Onnantól venném, hogy féltékeny lesz legjobb barátjára, Rowleyra. Rowley, az egyébként esetlen fiúcska, sokszor hozza kínos helyzetbe Greget, és mikor Gregnek minden a népszerűség elérésére tett kísérlete kudarcot vall, még egy dolgot elveszít grátiszba: Rowley barátságát.

Így hát következhet a "harmadik rész": ha már egyetlen barátja sincs, vissza kell szereznie azt az egyet, aki volt: Rowleyt.

A napló első kötete egy teljes tanévet ölel fel, így év végéig mutatja be, hogy vészeli át Greg, a ropi az iskola viszontagságait, amit kiegészítenek a családdal folytatott "harcok" is. Közben Greg rengeteg dologba belevág, amikből néhol meglehetősen humoros események adódnak, és az olvasónak ezáltal könnyed, mulattató pillanatokat szerez. Greg botlásaiból pedig levonható a tanulság, hogy néhány dolog nem éri meg a bele fektetett erőt, mert lehet, hogy általa elvesztünk valami fontosabbat, mint amit alapvetően el akarnánk érni.

S teszi mindezt úgy, hogy nem akar laza, mesterkélten agyonszlengezett szövegeket a szemünk elé erőltetni. Az egészhez olyan szereplők társulnak, akik valóban a történet részei, illenek bele.
Nem tudom, hogy a film miatt van-e, de Rodrick a maga taplóságával az a szereplő, aki ugyan nem szerepel túl sokat, de ahol feltűnik, ott a szemem nem maradt teljesen szárazon.

Összességében nézve nem bántam meg, hogy elolvastam a könyvet, melyben helyenként képregényekkel is találkozhatunk, amik illusztrációval támasztják alá az adott helyzetet, és még több színt, és poént visznek a történetbe. Remélem, hamarosan olvashatom a következő kötetet is.


ui.: "Zoo-Wee Mama!!!"

A film trailere (angol):

Nincsenek megjegyzések:

Ezeket olvastam legutóbb...

Baby Signs: How to Talk with Your Baby Before Your Baby Can Talk
A ​király esztelen
Red Herrings
Szupernagyi
One True King
Az ​én váram
Kerekerdő meséi II.
Kerekerdő ​meséi
Hideg ország varázslói
Brer Rabbit Again
Viking és tündér - Beteljesedik-e újra az átok?
How Babies Sleep: The Gentle, Science-Based Method to Help Your Baby Sleep Through the Night
Tabuk és dilemmák a gyermeknevelésben
A pénz nem a fákon nő
Segítség, ember!
A slag
Menjek ​vagy maradjak?  Hogyan éljük túl a párkapcsolatot egy narcisztikus mellett?
Vágyakozás
„Anyább” ​anyák
Időtlen

Archívum

Rendszeres olvasók

Postaláda

Név

E-mail *

Üzenet *