z
2221, szigorúan szabados viszonyok
Stan es Pan
A nagy Gatsby

2017. február 6.

Jeff Kinney - A nagy kiruccanás (Egy Ropi naplója 9.)

Mindenki kedvenc ropija visszatér, és most többet kapunk a Heffley családból, mint valaha. Ugyanis kiderül, hogy utaznak és hogy nyaralnak Heffleyék...

Mennyire kiváltság hátul utazni, vagy jobb inkább elől? Milyen volt Manny előtt a világ, és milyen utána? Milyen is a bővebb Heffley familia, ki kit szeret és kinek milyen bogara van?

Vajon mit tesz a család, ha hozzájuk kerül egy hajó? De kiderül annak a titka is, hogyan lehet könnyen és gyorsan megtanulni spanyolul, illetve hogy mi Manny különleges képessége.

Az meg már csak hab a tortán, mikor egy disznó elszabadul a kocsiban, és megeszi az ennivalót.

Te is olvastad már az Alsónaci tolvajok valamelyik kötetét? Persze, hogy nem, hiszen ki van tiltv a suliból.

A lényeg az, hogy Gregnek és családjának egy szimpla utazás sem megy egyszerűen, és zökkenőmentesen.  Ebből a kötetből abszolút kipotyognak a haverok, barátok és egy az egyben a családé és a kirándulásé a főszerep. No nem teljes mértékben, de főként igen.

Ennél abszurdabb szituációkat az író keresve sem találhatott volna. A kedvencem a malacos rész volt, amikor a családhoz kerül házikedvencként és Manny bosszút áll, amikor elhagyják. És az a mókás az egészben, hogy igen, vannak helyzetek, amelyek bármennyire is abszurdan festenek a lapokon, az élet tudja produkálni, amikor nem számít rá az ember. 

Valahogy tetszett, hogy meghittebb vonalra vitte az író a szálat, és bemutatta Greg családját. Az első kötetekben is anno az ragadott meg, hogy mennyire bogaras és szokatlan a család, és tetszett, hogy megint ők kerültek a középpontba. Az pedig, hogy megismerhettünk nagynéniket és nagybácsikat és ezek gyerekeit is, külön bónusz, hisz eddig az unokatestvérekről azt sem tudtuk, hogy léteznek.

Greg persze most is mesél arról, milyen balhékba keveredett régebben, viszont most csak picit egomán, nem annyira, mint általában szokott lenni. Persze a legfontosabb még mindig az,  hogy neki legyen a világon a legjobb, tehát az mit sem változott, hogy ő a világ közepe. Olvashatunk róla, hogy ő milyen volt Manny korában, és mennyit kaszált a rokonoknál a rajzokkal.

Az is elég abszurd, hogy Greget állatorvoshoz viszik, hogy minden rendben van e vele. Kicsit bepillanthatunk, hogy megy amerikaiaknál az állategészségügy (tapasztalat, hogy tényleg így).

Összességében nézve tetszett a családias hangulat, hogy kicsit az olvasó is Greggel és családjával utazik a könyvön át. Egyszerűen nem lehet kibírni mosolygás nélkül ezt a sok hihetetlen, abszurd, és bogaras bolondságot... (és gratis még a rajzok is igen szórakoztatóak)

GR-ezők szerint:

Oszd meg a bejegyzést! :

0 megjegyzés:

 

Mandi Könyvtára Copyright © 2013 Minima Template
Designed by BTDesigner Published..Blogger Templates · Powered by Blogger