Responsive Advertisement

2020. január 27.

Témázunk, avagy hallgatlak, ahogy olvasol


Mostani témánk a hangoskönyvek illetve a podcastok. Megmondom őszintén, mióta az új munkahelyem megengedi, hogy privátban hallgassunk rádiót, azóta rászoktam arra, hogy hangoskönyveket hallgatok. 

Mivel nincs olyan sok időm olvasni, mint amennyit szeretnék, így munka közben ezzel tudom magam lekötni. Most adódhat a kérdés, hogy mennyire lehet így figyelni minden dologra. Ha valahol a munkámra jobban kell figyelni, akkor azt a részt nemes egyszerűséggel újra meghallgatom. Ha már nagyon nem tudok rá figyelni, akkor kikapcsolom, és berakom hazafele a kocsiba, hogy folytassam. 

Ami feltűnt, hogy sok múlik a felolvasón. Találkoztam olyan hangoskönyvvel, amit azért kapcsoltam ki, mert borzasztó volt a felolvasás. Olyan monoton, hangsúlyozás nélküli szövegelés, amitől az ember előbb elalszik, mint egy csésze meleg kakaótól. Ezekkel a hangosokkal nemigazán tudok mit kezdeni, úgyhogy azok maradnak a papír alapú olvasáshoz.

Amiért nagyon szeretem a hangoskönyveket, hogy a hosszabb, magányos autóútjaimon is úgy érzem tőle, valaki beszél hozzám. Felolvas nekem egy történetet, ugyanakkor bármikor megszakíthatom, ha nem tetszik, amit vagy ahogyan mond/olvas. Észre se veszem, hogy repül az idő például a munkahelyen is, miközben a munkám is elvégzésre kerül, és egy újabb könyvet megismerhetek általuk. Házimunka közben is szívesen hallgatom őket, így az sem kidobott idő.

Úgy gondolom, ezek is teljes értékű könyvolvasásnak számítanak, függetlenül attól, hogy nem ugrál a szemünk sorról sorra, nem érezzük közben a könyv illatát. Ez valami hasonló élmény, mint mikor az anyuka felolvassa a könyvet a gyermekének. Ugyanakkor képzeljük el azt, hogy nem látunk mégis szeretnénk olvasni. Ez egy olyan lehetőség, ami szerintem nagy segítség azoknak az embereknek is, akik valamilyen okból nem látnak jól/egyáltalán nem látnak. 

Ezzel kapcsolatosan volt is egy kezdeményezés, hogy minél több könyvből szerettek volna hangoskönyvet csinálni. A Magyar Elektronikus Könyvtár oldalán rengeteg könyvet lehet találni hangos változattal is. Így valamennyi klasszikus alkotás már online is meghallgatható. A hangoskönyvek köre is egyre jobban bővül és teret nyer, amihez hozzásegít az is, hogy egyre több cég vállalja hangoskönyvek készítését egyre olcsóbban.

A podcastok számomra eléggé "idegen" műfaj tagjai. Nemigazán van időm arra, hogy dolgokat rendszeresen kövessek, így a podcastok is kimaradnak az életemből. Bármikor vissza lehet őket hallgatni, viszont nem találtam még olyan podcastost, akiért azt mondtam volna, hogy érdemes lenne minden bejelentkezéséért elindítanom a számítógépemet. Úgyhogy azt hiszem, ez most kimarad az életemből.

Vannak még a témával kapcsolatosan bloggerek, akik megosztanák gondolataikat:

5 megjegyzés:

reea írta...

A hangoskönyvekre jobban kell figyelnem, mint a podcastokra, így munka közben biztos nem tudnám hallgatni, de különben nagy rajongója vagyok a műfajnak, és igen, a rossz hang nagyon bosszantó, de azért, ha a téma érdekel meghallgatom, mert olvasni valószínűleg nem lenne rá időm.

Iszonyat mennyiségű podcast van, érdemes közülük szemezgetni, mert minden témában, de szinte mindegyikben van, ha nem is teljes csatorna, de több csatornán egy-egy rész. :)

PuPilla írta...

Ha most végignézed a posztokat, lehet, hogy mégis találsz esetleg érdekes podcastokat is, nagyon sokfélét felsoroltak a csajok. :))

Reea is írta, és tényleg így van, hogy a felolvasó sokat számít, egy monoton felolvasás nagyon kiábrándító. Sajnos az MVGYOSZ hangosok közt sok a silány minőségű. Vannak angolul is olyan ingyenesen elérhető hangosok, amiket önkéntesek olvasnak fel, hát nagggggyon változó minőség van, néha totálisan hallgathatalan, már egy ideje nem is keresem ezeket (el is felejtettem hol volt, mi volt a cím...)Sokszor eleve második nyelvük a felolvasóknak is az angol, és iszonyú erős akcentusuk van.

Mandi írta...

Köszönöm a tippeket! Mindenképpen olvasni fogom a többiek posztjait is, és szemezgetek a podcastosok közül. :)

theodora írta...

A hangoskönyvekre vissza szeretnék én is szokni, régen szerettem én is hallgatni :)
Podcastokat több telefonos app is tud kezelni, azzal talán kényelmesebben hallgatható. Nekem is vannak csatornák, akiktől csak egy-egy adást hallgattam meg, keveset követek rendszeresen.

zakkant írta...

Én munka közben nem tudok hangoskönyveket hallgatni, mert tuti, hogy annyira magával ragadnának, hogy csak néznének ki a fejemből és nem haladnék a dolgaimmal :D Főleg ha egy jó mesélő (színész, szinkronszínész) olvassa fel a történetet. Ahogy Pupi is írta a MVGYOSZ -nak vannak silány minőségű hangoskönyvei, de a MEK könyvtárat ilyen szempontból még sosem böngésztgettem, hogy ott keressek hallgatnivalót. Jó hogy említetted, rá is nézek. A podcasteket nem kell annyira követni, amikor van időd akkor meghallgatod a friss részeket, elég sok olyan podcast van, ami csak 2 hetente frissül, szerencsére ha nem hallgatok 1-2 hónapig őket akkor sem kell sokat bepótolni :) Tégy egy próbát velük!

Ezeket olvastam legutóbb...

Baby Signs: How to Talk with Your Baby Before Your Baby Can Talk
A ​király esztelen
Red Herrings
Szupernagyi
One True King
Az ​én váram
Kerekerdő meséi II.
Kerekerdő ​meséi
Hideg ország varázslói
Brer Rabbit Again
Viking és tündér - Beteljesedik-e újra az átok?
How Babies Sleep: The Gentle, Science-Based Method to Help Your Baby Sleep Through the Night
Tabuk és dilemmák a gyermeknevelésben
A pénz nem a fákon nő
Segítség, ember!
A slag
Menjek ​vagy maradjak?  Hogyan éljük túl a párkapcsolatot egy narcisztikus mellett?
Vágyakozás
„Anyább” ​anyák
Időtlen

Archívum

Rendszeres olvasók

Postaláda

Név

E-mail *

Üzenet *