Responsive Advertisement

2023. április 29.

Filmszemle: Virágot Algernonnak (2000)


Természetesen ha egy könyvet elolvastam, és pláne, ha tetszett, mindenképpen megnézem a belőle készült filmet. Nem mindig szoktam írni róluk, de igyekszem a jövőben erre is hangsúlyt fektetni.

Kezdjük is egy olyan könyv adaptációjával, aminek az élménye még friss, akárcsak a filmé.

A történet röviden ugye annyi, hogy van egy egér, Algernon, akin elvégeztek egy beavatkozást, amivel megnövelték az intelligenciáját. Ugyanezt az eljárást elvégzik egy Charlie Gordon nevű emberen is, aki szellemileg visszamaradott. Charlie ezután lángész lesz, viszont Algernon elkezd furcsán viselkedni, és a férfi látja, hogy milyen jövő vár rá is...

Több adaptációja is van a könyvnek, most első körben ezzel ismerkedtem meg abban bízva, hogy olyan jó lesz, mint az új Jane Eyre. Nyilván nem tudok elvonatkoztatni a könyvtől, ami sokkal részletesebb, átláthatóbb, és Charlie narrációja miatt meglehetősen megérintő, és látványos a karakterfejlődés.

A filmben ennek töredékét sem adták vissza. Borzasztó ez az adaptáció, kezdve a főhőssel (Charlie Gordon karakterét életre kelti: Matthew Modine)... Ahogy elkezdődik a film, semmi nem utal arra, hogy Charlienak bármi baja is lenne. Kicsit hebrencs, de ennyi. A színészi alakítás egy nagy nulla. Látunk egy teljesen ép férfit, akinek annyi baja van, hogy kissé rendetlen környezetben él. Rengeteg filmben látunk olyant, hogy emberek dobozból isznak gyümölcslevet, tejet, bármit. Ettől nem lesznek értelmileg alulteljesítőek. Ráadásul a pékségben levő szivatás is eléggé gyenge, és nem bizonyítja, hogy Charlienak baja lenne.

Amikor látjuk Ms. Kinian osztályát, a többi szereplőről valóban elhisszük, hogy problémájuk van, Charlie kilóg közülük... Nem úgy beszél, nem úgy viselkedik és ezzel meg is halt a film egy nagyon lényegi pontja. És még több meghal, amikor bejön a képbe Fay, vagy amikor Charlie meglátogatja rég nem látott anyját. A könyvben ezek máshogy voltak felépítve, és megvolt az értelmük, de a filmben mindkét lényeges szál okafogyott és gyenge... Különösen az anyás rész ütött szíven, hogy azt miért nem adaptálták könyvhűen, mikor a film hosszán nemigazán változtatott volna, ugyanakkor értékből sokat adott volna hozzá. Hiszen Charlie itt döbbenti rá Normát (a testvérét), hogy miért nem nőhettek fel együtt, és Norma feloldozást kap tulajdonképpen a rémtettei alól, amiket Charlie ellen követett el gyerekként. De így ez teljesen elmarad. Ráadásul az anya "büntetése" (a karma visszavágása) is elmarad, míg a könyvben ez remek ábrázolást kap, hiszen az anya lesz a gyenge elme, és Charlie az okos. A könyvben ez a szembeállítás lényegi pont, hisz az anya azért mond le Charlieról a végén, mert nem tartja normálisnak, Charlie ugyanakkor nem mond le az anyja támogatásáról csak azért, mert annak problémája van az agyával.

Ez a film tehát nagy csalódás volt részemről, többet vártam. Nyúlfarknyi hosszúságú, így persze kapkodás is van benne bőven. A fő kérdést, amely az erkölcsösséget boncolgatja, megtartották a készítők (legalább ezt!), míg a mellékszálakban felvetett problémák valahogy elsikkadnak. 

Egy narráció ráfért volna a filmre. Továbbá hiányoztak Charlie jelentései is, amik a kutatás szempontjából lényegesek voltak a könyvben, hiszen Charlie ezeket visszaolvashatta (a naplója volt). Megkönnyítette volna a dolgok kifejtését, hisz a filmben ez sosem könnyű. Így a filmnek van egy fő mondanivalója, a mellékes mondanivalókat eldugdossa, rejtegeti, ugyanakkor a leglényegibb elemeket bele se adaptálja a könyvből, így néhány jelenet felesleges vagy zagyvaság. Ezek a filmet néhol logikátlanná teszik, egy-két momentum érthetetlenné válik, hogy miért is van ez így...

Összességében nézve 10/5 nálam ez a film. Eléggé gyenge adaptáció, és nem azért, mert nem követi minden ponton a könyvet, hanem a részletek kidolgozása és a főhős karaktere miatt nem állja meg a helyét...


Nincsenek megjegyzések:

Ezeket olvastam legutóbb...

Baby Signs: How to Talk with Your Baby Before Your Baby Can Talk
A ​király esztelen
Red Herrings
Szupernagyi
One True King
Az ​én váram
Kerekerdő meséi II.
Kerekerdő ​meséi
Hideg ország varázslói
Brer Rabbit Again
Viking és tündér - Beteljesedik-e újra az átok?
How Babies Sleep: The Gentle, Science-Based Method to Help Your Baby Sleep Through the Night
Tabuk és dilemmák a gyermeknevelésben
A pénz nem a fákon nő
Segítség, ember!
A slag
Menjek ​vagy maradjak?  Hogyan éljük túl a párkapcsolatot egy narcisztikus mellett?
Vágyakozás
„Anyább” ​anyák
Időtlen

Archívum

Rendszeres olvasók

Postaláda

Név

E-mail *

Üzenet *