Responsive Advertisement

2023. július 2.

Satoshi Yagisawa - A Moriszaki könyvesbolt

 Fülszöveg: 

A huszonéves Takako élete fenekestül felfordul, amikor csalódik a szerelmében, ráadásul a munkahelyén is felmond. Segítségére rég nem látott nagybátyja, Szatoru siet: felajánlja, hogy költözzön be a családjuk által működtetett antikvárium, a Moriszaki Könyvesbolt emeleti szobájába. Takako vonakodva ugyan, de elfogadja a meghívást, és átköltözik Tokió Dzsinbócsó negyedébe, az „antikvárium-csodaországba”, ahol egymást érik a könyvesboltok és a könyvkiadók. 

Takako számára a környék kétszeresen is idegen, egyrészt azért, mert még soha nem járt arra, másrészt pedig azért, mert nem szokott olvasni. Lassanként mégis megszereti a városrészt, barátokat szerez, az olvasás pedig a szenvedélyévé válik. Amikor úgy érzi, az élete végre egyenesbe került, felbukkan egykori szerelme, Hideaki... 

A Moriszaki Könyvesbolt üde és derűs japán regény, amelyből film is készült 2010-ben. Egy jelenet erejéig maga az író, Jagiszava is szerepel benne a Moriszaki Könyvesbolt egyik vásárlójaként.

 Meglehetősen meglepődtem a regény olvasatán, ugyanis nem egy tipikus Japán regényről van szó. Helyenként persze kibukik benne némi mangás/animés beütés (pl. arccsipkedés és gyömöszölés), illetve egy ponton némi hentai jelleg, de ezen kívül ha nem tudnám, nem érezném a japán hátteret.

A történetet Takako E/1-ben meséli el, hogyan is ültette fel egy fiú, majd segített rajta Szatoru nagybátyja. Momota, a felesége elhagyta, azóta is a könyvesboltot irányítja a férfi, és most maga mellé vette az unokahúgát. Takako nagy utat jár be onnan, hogy behúzódik egy csigaházba, és eljut odáig, hogy szembe tud nézni azzal, mit okozott neki egy csaló férfi, aki csak játszott vele. Majd újra megtanulja megnyitni a szívét.

Két romantikus szálon futnak az események, és meglehetősen kemény témát húz elő a szerző. Vajon hogyan lehet egyik -másik sorscsapás után felállni és mivé válik az ember egy-egy ilyen esemény után. Mit tud tenni az ember azért, hogy jobb legyen a lelkének, ha például elveszít egy gyermeket, vagy egy nagyon szeretett személyt (pl. a feleségét/férjét).

Érdekes volt olvasni, hogy a könyvek és az olvasás hogy tudja összehozni az embereket (ezt már személyesen is tapasztaltam, de jó, hogy a világ más táján is létezik ez a jelenség, megerősít benne, hogy az olvasással barátokra, szerelemre és mindenre rá lehet találni, ami boldogságot okoz az embernek). 

A könyv maga gyorsan olvasható, olvasmányos, könnyed stílusa van, úgyhogy pár órás kikapcsolódást nyújt. Elkisérjük Takakot egy hosszabb túrára is, ahol rengeteg felismerés várja, és szebbnél szebb tájakra kalauzol minket Japánban. Az olvasó maga is részesévé válik az eseményeknek, oldalról oldalra, és teszi mindezt úgy, hogy a könyv beszippant, majd váratlanul enged el.

Összességében nézve ha valaki egy könnyed, romantikus mégis némi drámával fűszerezett gyors olvasmányt szeretne, mindenképpen érdemes próbálkozni ezzel a kötettel. Nem szeretem a romantikus regényeket, de ez a könyv olvastatta magát. Rávilágít a mai fiatalság legnagyobb problémáira (elszigetelődés, bezárkózás stb.), ugyanakkor megmutatja, mi van akkor, ha... ha elveszted egy szerettedet, ha lemaradsz egy lehetőségről, ha elvesztesz egy fontos valamit/valakit. Csipetnyit japán, de nem viszi túlzásba, így akik nem szeretik a mangákat, vagy az alapvetően japános irodalmat, még ők is élvezni fogják...

Az olvasás lehetőségét köszönöm az Athenaeum kiadónak!

ui.: A filmhez nem találtam előzetest, ezért nem szerepel itt, viszont maga a film teljes hosszában megtalálható a youtube-on. A legnagyobb meglepetés, hogy egyelőre csak japán nyelven található meg mindenhol, és mellőz mindennemű európai nyelven olvasható feliratot. Ettől függetlenül megpróbálok majd írni a filmről is, amint érthetővé tudom varázsolni, mert a japán nyelvtudásom némileg hiányos :)

 

GR-ezők szerint:

Nincsenek megjegyzések:

Ezeket olvastam legutóbb...

Baby Signs: How to Talk with Your Baby Before Your Baby Can Talk
A ​király esztelen
Red Herrings
Szupernagyi
One True King
Az ​én váram
Kerekerdő meséi II.
Kerekerdő ​meséi
Hideg ország varázslói
Brer Rabbit Again
Viking és tündér - Beteljesedik-e újra az átok?
How Babies Sleep: The Gentle, Science-Based Method to Help Your Baby Sleep Through the Night
Tabuk és dilemmák a gyermeknevelésben
A pénz nem a fákon nő
Segítség, ember!
A slag
Menjek ​vagy maradjak?  Hogyan éljük túl a párkapcsolatot egy narcisztikus mellett?
Vágyakozás
„Anyább” ​anyák
Időtlen

Archívum

Rendszeres olvasók

Postaláda

Név

E-mail *

Üzenet *