Responsive Advertisement

2013. január 10.

Alex Flinn - A kiss in time (Csók, pont jókor)

Alex Flinntől a Beastly meglehetősen ötletes darab, amivel az írónő elérte, hogy a többi könyvét is a kezembe akarjam venni. Mikor megláttam, hogy kiadják A kiss in time -ot magyarul, és a fogadás a beszerzése útjába állt, kissé elkenődtem. Végül Greylupus példánya az én karmaim között kötött ki - átmenetileg.

Köszönöm a kölcsönadást Greylupusnak, és a türelmet Katának, akinek eredetileg érkezett a kötet.

Hol volt, hol nem volt, élt valahol a messzi Eufrázia birodalmában egy királylány, akit Taliának hívtak. Egy gonosz boszorka azonban átkot bocsátott rá, melynek értelmében a királykisasszony 16. születésnapja előtt megszúrja az ujját egy orsóval, és ettől meghal. Egy jóságos tündér azonban tompított az átkon, így elérve, ha a királylány megszúrja is az ujját, csupán álomra szenderül mindaddig, míg igaz szerelme csókja fel nem ébreszti.
A királylányt tehát a széltől is óvták, félvén az átok beteljesülésétől. Már azt hitték, hogy biztonságban vannak, mikor mégiscsak bekövetkezett a tragédia, és Eufrázia minden lakója mély álomra szenderült...

Jack mindennapi kamasz, akit a szülei befizetnek egy európai útra a sulival. A fiú azonban  elkalandozik egy barátjával a csoporttól, és rálelnek egy régi kastélyra, ahol mindenki alszik. Jack talál egy bűbájos szépségű leányt, és maga sem tudja miért, de megcsókolja.
Így találja magát Talia egy 300 évvel későbbi időpontban. Apja dühös rá engedetlenségéért, ezért menekülni kénytelen. Segítségre egyedül Jacktől számíthat, azonban a fiú meglehetősen kiszámíthatatlan.
Ennek ellenére mégiscsak eljutnak Amerikába, ahol meg kell küzdeniük a 21. század démonaival. Így az öltözködés és divat nyújtotta akadályokkal, a megélhetés nehézségével, és persze az aggodalmaskodó, gyerekük életébe beleszóló karrierista szülőkkel is.
Jack megmutatja Taliának a 21. századot, a fiatalok öltözködését, bulizási és étkezési szokásait, és persze belecsöppennek némi diplomáciával és beszélgetéssel elrendezhető kalamajkába.
A fiataloknak el kell fogadni egymás világát, minden furcsaságával és varázsával, miközben meg kell küzdeniük a mindennapok problémájával.

Maga az alapötlet, hogy vajon mit kezdene Csipkerózsika a 21. században meglehetősen frappáns, és ötletes, és a szituációk, amibe ez beleágyazódik szintén remekül vannak kitalálva. Ötletes az elején a menekülés, hisz Talia elkerül a királyságból, apja köröztetni kezdi, és közben rájönnek mindketten, hogy hibáztak - és itt felvetődik a kérdés, hogy vajon nincs-e túl késő a felismeréshez? Amikor pedig Jack megy vissza Eufráziába, akkor az ő tanulságával szembesülünk. Mind a két gyerek valamilyen szinten el van nyomva a szülei által, vagy van róla egyfajta elképzelésük, hogy a szüleik vajon miket gondolhatnak.

Talia eleinte elég komikus, ahogy kezdi megismerni a modern világot, később viszont látjuk, hogy valamelyest a saját világát is beleviszi a modern világi szabályok közé, és mind a két főhős (akik felváltva mesélik a történetet) elkezd fejlődni, kezdenek felnőni, szembesülnek azzal, hogy tetteiknek következményei vannak, és hogy néha bizony nekik is van választásuk.

Tetszett a könyv a maga humorával, a történetével, az összeütköztetett világaival, amik eleinte nagyon szétválnak, majd valahogy mégis összefonódnak. A kedvenc jelenetem az volt, mikor Jack elindult fel a hegyen, és Malvolia, a boszorkány "akadályokat" állított elé, mintegy próbára téve a fiút. Itt hangzanak el a könyv legnagyobb tanulságai, mégis olyan köntöst kapnak, amitől az ember nem azt érzi, hogy valamit a fejébe akarnak tuszkolni egy tölcséren át.

Előfordulnak természetesen a szokásos sablonok, mint például a partiban a fiú erőszakoskodik a lánnyal, vagy az, hogy a főhős fiú rájön, hogy a lány, akivel jár nem élete szerelme, és ejti a nagyközönség előtt. Ilyen, és ezekhez hasonló dolgok voltak azok, amiért levontam tőle egyetlen pontot. Ez a néhol megjelenő, túlzottan amerikaias megmozdulás belerondított az összképbe. Ilyen jelenet például az is, mikor Jack csak úgy elviszi Taliát egy ügynökséghez, hogy modell lehessen a lányból - mondván, hogy kell a megélhetés. Egyrészt, mintha más formája nem lehetne a megélhetésnek, csak a modellkedés. Másrészt ez azért sem illett a történetbe, mert a szüleinek azt hazudta, hogy csak pár napig marad Talia. És pár nap után hova teszi? A gardróbba? Aki dolgozik, annak azért be kell járnia, de alapvetően látszik, hogy nem lesz hosszútávú Talia berendezkedése. Egy másik dolog, hogy pár nap alatt nem hiszem, hogy szed össze annyi pénzt, hogy akárcsak egy hotelban is ellakhasson. Úgyhogy ezt kissé halott szálnak találtam, ami mintha csak azért íródott volna bele, hogy Meryl (Jack kishúga) is kapjon egy kis "reflektor fényt".

Összességében nézve humoros, tanulságos, és igazán meseszerű tündérekkel, boszorkányokkal, szerelmes hősökkel és persze sárkánnyal, amivel meg kell birkózni - nem csak főhősünknek...

Nincsenek megjegyzések:

Ezeket olvastam legutóbb...

Baby Signs: How to Talk with Your Baby Before Your Baby Can Talk
A ​király esztelen
Red Herrings
Szupernagyi
One True King
Az ​én váram
Kerekerdő meséi II.
Kerekerdő ​meséi
Hideg ország varázslói
Brer Rabbit Again
Viking és tündér - Beteljesedik-e újra az átok?
How Babies Sleep: The Gentle, Science-Based Method to Help Your Baby Sleep Through the Night
Tabuk és dilemmák a gyermeknevelésben
A pénz nem a fákon nő
Segítség, ember!
A slag
Menjek ​vagy maradjak?  Hogyan éljük túl a párkapcsolatot egy narcisztikus mellett?
Vágyakozás
„Anyább” ​anyák
Időtlen

Archívum

Rendszeres olvasók

Postaláda

Név

E-mail *

Üzenet *