Responsive Advertisement

2017. június 22.

Kapa Mátyás, Marcinkovics Sára - A történelem legbizarrabb halálesetei (Kuriózum sorozat 1.)

A könyvhét egyik hozománya ez a kötet.

Fülszöveg:
A ​történelem megannyi különleges: érdekes, bizarr, gyakran mókás momentumot rejt. A Kuriózum című sorozat ezeket igyekszik tematikus formában, könnyed stílusban kötetekbe rendezni úgy, hogy az olvasó számára remek szórakozást nyújtson.A Kuriózum című sorozat első darabja ötven bizarr halálesetet mutat be kronológiai sorrendben az emberiség elmúlt két és fél évezredéből. Az itt felsorakoztatott történelmi személyek némelyike – a maga korában – akár a mai Darwin-díjra is jó eséllyel pályázhatott volna. Találkozhatunk itt csónakázás közben a Hold tükörképét megölelni szándékozó kínai költővel, magát édességgel halálra tömő svéd királlyal, saját jóslatának bekövetkezése érdekében önmagát megölő olasz tudóssal, sportrendezvényre igyekvő, de a homlokát egy ajtó szemöldökfájába beverő francia uralkodóval, vagy felesége által egy hideg estén a saját házából kizárt és halálra fagyott zeneszerzővel.Persze valakinek a halála, még ha az évszázadokkal korábban is következett be, mindig tragikus. Szeretnénk rögzíteni, hogy ezzel mi magunk is tisztában vagyunk, és a kötet összeállításával semmiképpen nem akartuk senkinek az érzékenységét megsérteni. Ugyanakkor az összegyűjtött és most közzétett esetek történelmünk részét képezik, és – bár a leírtak néha erősen a morbid humor terrénumára tévednek – gyakran hasznos információkat tartalmaznak, sőt nyomokban még tanulságot is hordoznak.Könyvünkkel arra is kívánjuk bíztatni a Kedves Olvasót, hogy élje életét óvatosan, nehogy néhány évszázad múlva egy hasonló kötet lapjain találja saját történetét. Ezt alapvetően kétféleképpen kerülheti el: egyrészt bölcsen óvja meg magát a bizarr haláleset lehetőségétől, másrészt ne váljon híres államférfivé, művésszé, tudóssá, akinek élete vagy halála szélesebb közösséget is érdekelhet.

Őszintén szólva aki szereti a történelmet, az nemigazán nyúlhat mellé ezzel a kötettel. Valahogy olyan érzete van az egésznek, mintha a történelmet és a bulvármagazinokat összeöntötték volna. Elég érdekes a házasítása, de így tudnám legjobban leírni. Először mindig kapunk a történelmi alanyról egy kis bemutatkozást, hogy el tudjuk helyezni a történelemben. A fontosabb cselekedetei, vagy életének fontos eseményei kerülnek bemutatásra, majd a végén jön, hogyan is halt meg, vagy éppen mi vezetett a halálához.

Több igen érdekeset is találtam, de csak párat emelnék ki:
- Tragikomédai egy felvonásban (Aiszkhülos halála)
- Kockázatok és mellékhatások (II. Károly halála)

50 történet van benne, melyek mind a történelem nagy alakjaihoz fűződnek (királyokhoz, pápához, tudósokhoz, drámaírókhoz, zeneszerzőkhöz).

Épp már csak az a fickó hiányzott a sor végéről, akibe hétszer belevágott a villám, majd öngyilkos lett.

Összességében igen érdekes, és tanulságos könyv. Néha a véletlenek okozzák az ember halálát, néha éppen egy másik ember. Mindig légy résen.

A sorozatban egyébként vannak focivereségek, és más érdekesnek ígérkező olvasmányok, úgyhogy valószínűleg nem először találkoztatok a sorozattal a blogon...

GR-ezők szerint: 

Nincsenek megjegyzések:

Ezeket olvastam legutóbb...

Baby Signs: How to Talk with Your Baby Before Your Baby Can Talk
A ​király esztelen
Red Herrings
Szupernagyi
One True King
Az ​én váram
Kerekerdő meséi II.
Kerekerdő ​meséi
Hideg ország varázslói
Brer Rabbit Again
Viking és tündér - Beteljesedik-e újra az átok?
How Babies Sleep: The Gentle, Science-Based Method to Help Your Baby Sleep Through the Night
Tabuk és dilemmák a gyermeknevelésben
A pénz nem a fákon nő
Segítség, ember!
A slag
Menjek ​vagy maradjak?  Hogyan éljük túl a párkapcsolatot egy narcisztikus mellett?
Vágyakozás
„Anyább” ​anyák
Időtlen

Archívum

Rendszeres olvasók

Postaláda

Név

E-mail *

Üzenet *