Responsive Advertisement

2017. december 13.

Karinthy Frigyes - Tanúr úr kérem

Nagyon régen, még szakközépiskolában egyszer előadtunk egy színdarabot, melynek az volt a címe, hogy "A rossz diák felel".

Így van, Karinthy ezen novelláskötetéből szedték, melyet évekig kerestem antikváriumokban, de sehol nem találtam. Aztán egy véletlen szerencse folytán hozzám került egy darab.

Karinthy mesterien bánik a szavakkal, írja le egy kis diák minden nyűgjét-baját. A félelmeit, a gondolkodását, a csínyeket ugyanúgy meg lehet találni, mint ahogy az a mindennapi életünkben a diákok életének a része. 15 rövidke, képekkel tűzdelt novellán keresztül láthatjuk, "hogyan lett író Karinthyból".

Van némi szarkazmus a sorok között, ahogy narrálja egy diák életét. Néha csipkelődik, néha komolyra fordítja a szót, majd ismét elengedi szabadjára a gyeplőt. Egy gyermek életének minden jellegzetes rezdülését bemutatja. Konfliktust másokkal, a lányok "falkában járásától" való idegenkedést, diákcsínyeket a teremben, mikor fékezhetetlen az osztály... De előfordul, hogy a kisdiák eladja a könyveit, látunk dolgozatokat Petőfi líraiságáról, illetve a jó és a rossz diák felelete között is megtanulunk különbséget tenni.

Annyira élet-szagú, amennyire csak lehet. Néhol mosolyogtató, néhol pedig annyira magunkra ismerhetünk, hogy csak kacagunk az egészen.

Igazság szerint meglehetősen nosztalgikus hangulatot varázsol, picit mindenki megtalálja benne diákkori önmagát. Aki szeretne visszautazni az időben, annak mindenképpen ajánlom. 


GR-ezők szerint:

2 megjegyzés:

reea írta...

A fülembe cseng Latinovits előadásában A jó tanuló felel. Imádom. :) Ha nem hallottad még, érdemes: https://www.youtube.com/watch?v=6JTdCdQ3YBA
És köszönöm, hogy eszembe juttattad, évekig kerestem, aztán megfeledkeztem róla, eddig! :)

Mandi írta...

@Reea:
Nem, még nem láttam eddig. Ez tényleg nagyon jó, köszönöm a linket :)

Ezeket olvastam legutóbb...

Baby Signs: How to Talk with Your Baby Before Your Baby Can Talk
A ​király esztelen
Red Herrings
Szupernagyi
One True King
Az ​én váram
Kerekerdő meséi II.
Kerekerdő ​meséi
Hideg ország varázslói
Brer Rabbit Again
Viking és tündér - Beteljesedik-e újra az átok?
How Babies Sleep: The Gentle, Science-Based Method to Help Your Baby Sleep Through the Night
Tabuk és dilemmák a gyermeknevelésben
A pénz nem a fákon nő
Segítség, ember!
A slag
Menjek ​vagy maradjak?  Hogyan éljük túl a párkapcsolatot egy narcisztikus mellett?
Vágyakozás
„Anyább” ​anyák
Időtlen

Archívum

Rendszeres olvasók

Postaláda

Név

E-mail *

Üzenet *