Responsive Advertisement

2018. október 6.

Imre Viktória Anna - A bosszúszomjas doktor (Elveszett napok 1.)


Imre Viktória Anna egy igen tehetséges, fiatal írópalánta...

Volt mondjuk úgy az első regénye végéig. Akkor még csak ezt mondhatták rá, holott már akkor is úgy írt, mint egy több regényes profi.

A bosszúszomjas doktor című kötetére sokan vártak és hosszú ideig, de úgy gondolom, megérte. Az Elveszett napok sorozat első kötete, mely mellé már megjelent egy rövidebb lélegzetvételű novella is. 

Történetünkben Londonba kerülünk, ahol a felleg sötét, a Nap csak egy kreálmány és ahol a hétköznapi emberek világát átszövi az alkimisták, a boszorkányok és a mágusok világa. A három okkultista ágat senki sem művelheti egyszerre, ezt mondják a törvények, úgyhogy mindenki eldöntheti (már aki nem boszorkánynak született), hogy hova tartozik. 

Ebben a világban dolgozik Leonard Spencer, egykori utcakölyök, aki orvossá vált, és az arisztokrácia köreiben végzi gyógyító tevékenységét... és mást is, ha az illető arisztokrata nőneműnek született. 

A férfi munkaadóját egy bál alkalmával elég véres módon megöli valaki, aki az okkultizmus képviselője. Ekkor keveredik bele Leonard a kalandokba, melyek fenekestül felborítják az életét. Részese lesz egy összeesküvésnek, mely egy jóslat köré épül. A jóslatról senki sem tudja, hogy igaz, avagy sem, de minden azért van, hogy elűzzék London fölül a sötétséget, mely mindent megront - "bontja" az épületeket, az embereket stb...

A dolgok viszont nem várt fordulatot vesznek, mikor felbukkan egy titokzatos páros, akiknek megint más célja van, de aztán Leonard célja az ő céljukká is válik, úgyhogy mindent félretesznek, hogy szövetségre lépve új küldetést teljesítsenek.

A kötet remek nyitánya a sorozatnak. Kapunk egy érdekes világot eléggé egyedi szabályokkal, törvényekkel. Mindenki akar valamit, elindul mindenki ugyanazon az úton, hogy aztán az utolsó pillanatban mindenki letérjen a saját útjáról, és valaki más útjára lépjen. Ezzel azt akarom mondani, hogy maga a történetszövés zseniális. Nem tudni a végén, hogy ki kivel van, mindenkinek megváltozik a motivációja, a célja(i).

A történet elején kissé nehezen indul el mind a történet, mind a szereplők, de később több karakter is látványos változásokon megy át, ami még érdekesebbé teszi az egészet, hiszen az új jellemek, tulajdonságok új utakat eredményeznek az egyes szereplőknek. Mindenki átalakul, akár a Setét által emésztett épületek.

Rengeteg kérdést kapunk a könyv kb. feléig, amiből rengeteg a végéig megválaszolatlan marad. Ez nem is zavarna, ha tudnám, hogy akár már holnaptól kezembe foghatnám a folytatást.

A helyszínek annyira pontosan és precízen vannak ábrázolva, hogy magába szippant a könyv, mintha az olvasó is ott kajtatna a szereplőkkel. Megvan a harmónia a mozgalmas és az áthidaló jelenetek között is... Az a baj, hogy csak dicsérni tudom az egész könyvet a szereplők, a leírások, a történetvezetés stb. miatt. A precíz kidolgozása a világnak grátisz.

Mire végre beindulnak az események arra viszont elérünk a regény végéhez és a lezáráshoz.

Összességében nézve a legnagyobb baja, hogy nincs még meg a folytatás....


GR-ezők szerint:

Nincsenek megjegyzések:

Ezeket olvastam legutóbb...

Baby Signs: How to Talk with Your Baby Before Your Baby Can Talk
A ​király esztelen
Red Herrings
Szupernagyi
One True King
Az ​én váram
Kerekerdő meséi II.
Kerekerdő ​meséi
Hideg ország varázslói
Brer Rabbit Again
Viking és tündér - Beteljesedik-e újra az átok?
How Babies Sleep: The Gentle, Science-Based Method to Help Your Baby Sleep Through the Night
Tabuk és dilemmák a gyermeknevelésben
A pénz nem a fákon nő
Segítség, ember!
A slag
Menjek ​vagy maradjak?  Hogyan éljük túl a párkapcsolatot egy narcisztikus mellett?
Vágyakozás
„Anyább” ​anyák
Időtlen

Archívum

Rendszeres olvasók

Postaláda

Név

E-mail *

Üzenet *