Responsive Advertisement

2021. október 31.

James Dashner - Halálos hajsza (Halandóság elv trilógia 1.)

Fülszöveg:
Az ​Útvesztő szerzőjének új sorozata.
Michael szinte minden idejét a VirtNetben tölti, élete kalandok és izgalmas hackertámadások sorozata. Egyre magasabb szintekre jut a számítógépes játékvilágban, a szabályokkal mit sem törődik – miért is törődne, hiszen mind totál értelmetlennek tűnik. Ám egyes szabályoknak nagyon is jó oka van: bizonyos műszaki fejlesztések illetéktelen kezekben rendkívül veszélyesek lehetnek. És a veszély valóra is válik.
Michael egy napon sokkoló esemény szemtanúja lesz, melynek élményétől nem tud szabadulni. Egyedül van, a szülei elutaztak, a barátai pedig csak a virtuális térben elérhetők. Ekkor a történet még meglepőbb fordulatot vesz: egy szervezet rákényszeríti Michaelt, hogy barátaival együtt kutassa fel Kaine-t, azt a titokzatos hackert, aki nemcsak az egyre szaporodó halálesetekért felelős, hanem a VirtNet fölött is át akarja venni az uralmat. Senki sem tudja, hogy a virtuális világ melyik zugában rejtőzik, és mire képes. Michael, Bryson és Sarah elindul az Ösvényen, amely talán elvezet Kaine-hez. Szörnyű és brutális próbák, lávafolyamok, kozmikus földrengések és öldöklő háborúk között vezet az útjuk. Ezer halál vár rájuk, de csak a virtuális álomban – vagy talán mégsem csupán ott? Ahogy a játék és a valóság határai egyre inkább elmosódnak, úgy lesz a virtuális álomból igazi rémálom…

Mostanában egyre-másra kezdenek elszaporodni az ehhez hasonló regények. Mindenkit foglalkoztat, hogy az emberek bemehessenek egy virtuális világba, aztán ott különböző kalandokba keveredjenek. Ilyen volt korábban a Ready Player One (könyv+film). Hasonló elvet dolgoztak ki a Gamer című filmben, ahol az emberek az életük zömét már csak virtuálisan élik, igazi emberek bőrébe bújva, akik ezzel pénzt keresnek. Megannyi példával lehet még találkozni ezeken kívül is.

Michal átlagos gyerek, aki remek hacker, akárcsak a két barátja Bryson és Sarah. Egy nap felkeresi őket a VBSZ és megzsarolják őket, hogy segítsenek elkapni Kainet, a VirtNet legnagyobb rossz fiúját, aki miatt játékosok írják ki magukat a rendszerből. A trió elkezdi a nyomozást, hiszen azt sem tudják, hogy ki az a Kaine, vagy hol lehet megtalálni. Egyre mélyebbre ásnak a dolgokba és egyre nagyobb veszélybe kerülnek, ami akár azt is jelentheti: ha meghalnak a játékban, meghalnak a valóságban is.

Maga a világ felépítése nagyon érdekes és izgalmas. Különböző játékok vannak, amikben különböző küldetésekkel pontokat kell gyűjteni, hogy az ember elérje az abszolút csúcsot. A valós emberek mellett programozott karakterek is vegyülnek a világba, akiket tangenseknek hívnak. Valós emberek és tangensek állják útját hőseinknek, akik meg akarják találni az Ösvényt és el akarnak jutni Kainehez. Felfedeznek régi, legendás játékosokat, és megtapasztalják, milyen többször meghalni egy háborús játékban. Kapnak érdekes találós kérdéseket, míg a végén elérik a célt. 

Michael olyan titkokra  bukkan, amiről nem is álmodhat. Megtudja, mi történt a szüleivel, és rájön, hogy kicsoda Kaine valójában.

A titok azonban nem is olyan nagy, mint hinnénk, hisz a könyv első harmadában már tudni lehet, hogy kicsoda Michael és kicsoda Kaine. Ahogy megismerjük a világot, hamar összerakható a kép. Noha egy idő után begyorsulnak az események, és kaland hátán kaland van, akadnak lassú, ám unalmas epizódok is. Ilyen az a jelenet, mikor mozgást észlelő lények között próbálják átverekedni magukat. Bryson itt teljesen értelmetlenül viselkedik, és nem tudom hova tenni, miért csinálta amit csinált, mert semmi értelme nem volt.

Több ilyen momentum is akad a könyv során, amikor érthetetlen miért úgy viselkednek a karakterek, ahogy. Persze a végén bele lehet magyarázni, hogy bizonyára... ez történt, de ez nem lehet mindenre mentség.

Összességében nézve lassan haladtam vele, annyira nem kötött le, mint vártam. Ugyanakkor a stílusa olyan, mint amit az Útvesztő -nél már megtapasztaltunk. Ugyanúgy fiatal gyerekek a főhősök, akik érthetetlen, hogy lehetnek tapasztaltabbak a hackerségben, mint bárki más...
Fiatalabb koromban bizonyára tetszett volna, és kalandosnak találom, de felnőttebb fejjel többnyire azt látom, amit az ilyen könyvekben általában: a felnőttek szerepének hiányát, és a "béna felnőttek" effektet.
Ettől függetlenül várom a folytatást, hogy mit lehet még ebből kihozni. Eléggé érdekes ponton szakad meg a történet...

 

GR-ezők szerint:

Nincsenek megjegyzések:

Ezeket olvastam legutóbb...

Baby Signs: How to Talk with Your Baby Before Your Baby Can Talk
A ​király esztelen
Red Herrings
Szupernagyi
One True King
Az ​én váram
Kerekerdő meséi II.
Kerekerdő ​meséi
Hideg ország varázslói
Brer Rabbit Again
Viking és tündér - Beteljesedik-e újra az átok?
How Babies Sleep: The Gentle, Science-Based Method to Help Your Baby Sleep Through the Night
Tabuk és dilemmák a gyermeknevelésben
A pénz nem a fákon nő
Segítség, ember!
A slag
Menjek ​vagy maradjak?  Hogyan éljük túl a párkapcsolatot egy narcisztikus mellett?
Vágyakozás
„Anyább” ​anyák
Időtlen

Archívum

Rendszeres olvasók

Postaláda

Név

E-mail *

Üzenet *