Responsive Advertisement

2013. március 30.

Karen Marie Moning - Rossz hold kelt fel (Tündérkrónikák 4.)

Mikor elkezdtem a sorozatot, eszembe sem jutott, hogy nem fogják kiadni minden részét magyarul. Egy szenzációs történet, szenzációs írásmóddal nem csordogálhat le a lefolyón csak úgy. Aztán a kiadó bejelentette, hogy nem fogják kiadni a folytatásokat bizonyos okokból kiindulva. Nagyon vártam, hogy olvashassam végre a folytatást, mire megkapta az olvasói világ, hogy angol nyelvleckére van szüksége, nem pedig erre a sorozatra...
Végül a Cor Leonis kiadó karolta fel a sorozat záró köteteit. Amikor végre kiadták magyarul a folytatást, hamar hozzám került a maradék két rész, viszont valaki figyelmeztetett, ha elolvasom a négyest, nem fogok tudni leállni, szükségem lesz az ötösre is, azonnal folytatni akarom majd.
Az első három kötet után valóban folytatásokat követeltem, kíváncsi voltam rá mégis, mi az, amit Moning még ki tud hozni magából...

Az előző kötetekre nézve SPOILER-t tartalmaz!

A történet nagyjából ott folytatódik, ahol ezelőtt megszakadt: MacKayla Lanet megerőszakolja a három+egy(?) tündérherceg, amitől Pry-jává változik. Hihetetlen módon senkit sem képes elérni. Barrons valahol Skóciában reked, V'lane neve pedig nem működik.
A semmiből tör elő Dani, a fiatal, ám fürge sidhe-látó kislány, aki megmenti az életét, és mégis komoly veszélynek teszi ki Macet. Átadja ugyanis az Úrnőnek, Rowenának, aki börtönbe veti az önkívületi állapottól szenvedő lányt. Mint mindig, ezúttal is Barrons megy, hogy megmentse Mac életét. Miután a lány többé-kevésbé jobban lesz, a sarkára áll, és beleveti magát a háborúba.
Dublint ugyanis elpusztították az Unseeliek és az Árnyak, és a világ minden részén ez a helyzet. Megszűnt az áram- és a telefonszolgáltatás, és az embereknek fogalmuk sincs, hogyan védjék meg magukat, vagy hogy egyáltalán mivel állnak szembe.
Ismét felbukkannak a régi ismerősök, mint Jayne felügyelő, aki egy maréknyi rendőrrel karöltve rájön egy fontos dologra. Később Mac ezt a tudást is felhasználva sok más mellett megpróbálja megdönteni Rowena hatalmát.
A dolgok azonban egyáltalán nem működnek egyszerűen, hisz a Könyv még mindig szabadon van, Rowena nem könnyíti meg Mac helyzetét, Barrons folyamatosan emlékezteti rá a lányt, hogyan mentette meg, közben pedig ott van még Dani is, aki nem akarja magára hagyni a lányt.

A kötet meglehetősen szokatlanul indul. Jószerével Mac nem is tud magáról, de leírja a folyamatot, hogyan lábal ki abból a helyzetből, hogy megerőszakolták. Meglehetősen szokatlan megoldás egy meglehetősen szokatlan történethez.
Aztán Mac visszatér, és ismét fejlődésen megy át. Méginkább kezdi levedleni az egykori Barbie-t. Megváltoztatja a lelki "ruhatárát" is a külseje mellett, és noha még mindig a bosszú vezérli, más céljai is vannak. Még mindig ki akarja nyomozni, hogy kicsoda vagy micsoda ő, illetve Barrons mit titkol.
Az események beindulnak, ahogy kiszabadul a börtöneiből (fizikailag, és mentálisan is), és ismét beleveti magát a dublini (immáron más szabályokkal rendelkező) életbe.

Moning könyvét ezúttal is átszövi a rejtélyesség. Kicsoda Barrons? Mire képes Mac? Miről szól a jóslat? Még milliónyi ezekhez hasonló kérdést vet fel a könyv, és az írónőnek mégis nagyszerűen sikerül a sötétben tartania az olvasót azt a képet mutatva, hogy a mindent lezáró 5.kötetre is van még valami trükk a tarsolyában, úgyhogy már nagyon várom, hogy olvashassam.

A szereplőgárda annyiban változott, hogy ezúttal jobban megismerhetjük Danit, illetőleg azt, hogy nem volt egyszerű "gyerekkora". Barronsról is megtudunk pár dolgot, illetve végre kiderül, kit takar a Ryodan név.
Mac találkozik továbbá valakivel, aki bepillantást enged a múltjába (és olyan dolgokat mond, amikből az olvasó azonnal összerakja a képet), így Mac végre jó úton halad, hogy mindent megtudjon az anyjáról, Alináról, és egy bizonyos jóslatról.
Mindezek mellett ott van még a Nagyúr, Darroc, aki cseppet sem egyszerű eset. Minden eddiginél drasztikusabb eszközökkel vadászik a lányra és arra, amit Mac tud adni neki.

Hogy ezúttal se maradjunk hihetetlen helyszínek nélkül, a rengeteg tükröt összekötő Terembe is eljuttat minket az írónő, ahonnan Macnek ki kell szabadulnia, mielőtt végérvényesen elvesztené a józan eszét.Még több kifejtést kapunk a tündérek mítoszaiból, legendáiból is.

Ami a leginkább tetszett, az a Mac kontra Sinsar Dubh jelenet volt. Mac még mindig vadászik a könyvre, mert úgy gondolja, az mindennek a kulcsa. Valamiért úgy tűnik neki, hogy a könyv akar tőle valamit. Mikor már azt hiszi, sikerül bekerítenie Barronsszal karöltve, a könyv bepillantást enged a lapjai közé...

Mit mondhatnék még? Karen Marie Moning könyvei meglehetősen különösek és különlegesek. A maga precízen kidolgozott szabályaival, a remek történetvezetésével, a titokzatos karaktereivel olyannyira sodró könyvet adott ki ezúttal is a kezéből, hogy sikerült úgy utaznom a lapok között, mintha egyik Ezüstből a másikba ugráltam volna....

2 megjegyzés:

bella99 írta...

Szia eltudnád küldeni nekem a 4. és 5. részét a könyvnek. Email cimem: trinfa.izabella@gmail.hu Előre is köszönöm.

Mandi írta...

Szia! Nem. Minden könyvet így vagy úgy, de papír alapon olvasok (kölcsönkérés, könyvtár, megvétel).

Ezeket olvastam legutóbb...

Baby Signs: How to Talk with Your Baby Before Your Baby Can Talk
A ​király esztelen
Red Herrings
Szupernagyi
One True King
Az ​én váram
Kerekerdő meséi II.
Kerekerdő ​meséi
Hideg ország varázslói
Brer Rabbit Again
Viking és tündér - Beteljesedik-e újra az átok?
How Babies Sleep: The Gentle, Science-Based Method to Help Your Baby Sleep Through the Night
Tabuk és dilemmák a gyermeknevelésben
A pénz nem a fákon nő
Segítség, ember!
A slag
Menjek ​vagy maradjak?  Hogyan éljük túl a párkapcsolatot egy narcisztikus mellett?
Vágyakozás
„Anyább” ​anyák
Időtlen

Archívum

Rendszeres olvasók

Postaláda

Név

E-mail *

Üzenet *