Responsive Advertisement

2016. november 18.

Krencz Nóra - Megszámlálhatatlan

Tudjátok, néha elgondolkozom, mikor ehhez hasonló könyveket olvasok, hogy igen, ilyen könyvet én is lazán, kisujjból meg tudnék írni. Nem az ilyen könyvek megírása a nagy kunszt.

Sokat gondolkoztam rajta, hogy jó ez a könyv? Más szemszögből kellene néznem? Tekintsem úgy, mint egy mesét? Az igazság az, hogy Gaiman tud felnőtteknek szóló mesét írni. Ezt a könyvet nem tudtam annak tekinteni...

A Megszámlálhatatlan, A hordozó című könyv az Ad Librum kiadó-nál látta meg a napvilágot, és azt ígéri, hogy egy sorozat nyitánya, hisz a lezárás ezt sugallja...

Ezúton köszönöm a könyvet a kiadónak!

Figyelmeztetés! Ne haragudjatok, de nem tudtam SPOILER mentesen értékelni, úgyhogy ehhez mérten olvassátok... Bizonyos dolgok fölött már nem lehet kiadott könyv esetében elsiklani... Ez egy SPOILERES!!! értékelés.

Valamiért úton-útfélen a tévében látható szappanoperák jutottak róla eszembe. Mindenkinek kell egy "fuck-friend", meg valami indok, hogy drámázhasson, attól érzi jól magát.

Az első 10 oldal tetszett. Kaptunk egy vagány női hőst, aki kihozza Fabyent a rácsok mögül, ahova a férfi nem tudja, hogyan került. Annyit tud, hogy a faluját felgyújtották, úgyhogy nincs hova mennie. 

Fabyenről több esetben eszembe jutott, hogy olyan nemiszerve van, amilyent Eric Cartman (South Park) rajzolt az arcára a 20. évadban. Fabyen egy makacs idióta főhős, aki E/1-ben meséli a történetét. Indokolatlan létforma, akit mindig mások mentenek meg. Egyébként egy gerinctelen kis féreg, aki nők érzelmeivel játszik.

Shina, Fabyen rabtársa, és különleges lány. Tulajdonképpen körülötte, és testvérei (Corinna és Flanna) körül forognak az események. Mind a három lány különleges képességekkel született meg, melyeket eleinte nem ismerhetünk meg teljes mértékben, viszont egyre közelebb kerülünk az igazsághoz. A lányok egyébként halhatatlanok... vagyis megölni meg lehet őket, de 9 hónap után visszatérnek a testükbe, feltámadnak és elölről kezdik a lelki fejlődést.

Shina a szabadulást követően elmegy barátjához és egyben szerelméhez, Gerhez, akinél ott lakik Corinna is. Fabyen végül levakarhatatlan kullancsként ráragad Shinára, akit imád, szeret, bálványoz és szívesen összejönne vele.

Shina Gertel jár, úgyhogy Fabyen megdönti Corinnát. Ezért egy Castor nevű barátjuk féltékeny Fabyenre. Szóval a szerelmi sokszög úgy néz ki, hogy Shina Gertel jár, szeretik egymást. Flanna szereti Gertet, ezért nem szereti Shinát. Corinna szerelmes Fabyenbe, de a férfi valójában csak fuck-friendnek használja, miközben azt lesi, hogy mikor lesz lehetősége Shinánál. Castor pedig szerelmes Corinnába, de a lányt nem érdekli, ezért a fickó utálja Fabyent.

Namár most, a sok féltékenység rengeteg árulást szül, minek hatására Corinna, Ger és Castor börtönbe kerül a főgonoszhoz, a Királynőhöz, aki fellibbenti Shina és Corinna múltjáról a leplet. Corinna egyedül van bebörtönözve egy kastélyba, ahol azért igyekeznek nem börtöntöltelékként bánni vele. Kap egy szobát, ahova jár hozzá egy szobalány. Corinnát két hozzá közeli ember is elárulja, erre fogja, és kitálal egy szobalánynak, akiről megtudja, hogy már gyerek kora óta a királynőt szolgálja, és a királynő nem is bánt vele sose rosszul! Édes élet, MIÉRT? Ennyire nem lehet ostoba és naiv... pedig de... Azt sem veszi észre, hogy Fabyennek csak egy fuck-pótlék, míg nem döntheti meg Shinát... A szerelmi szögek egyébként nem itt érnek véget. A lányok egymás közt cserélgetik a pasikat, mint ahogy más az alsóneműjével teszi napi szinten... 

Maga az alaptörténet nem lenne egyébként rossz, de olyan stílusban íródik meg, hogy annyira darabos, mint nyári napon kint hagyott dobozos tej. Eleinte a sok tárgyilagossá tevő tőmondattól őrültem meg. Aztán a 90. oldal magasságában volt kb. 10 oldal, ami reménykedésre adott okot, de olyan gyorsan elillant, mint egy nyári zápor. Láttunk egy kb. 10 oldalas kampányidőszakot, hogy igen, ilyen stílusban is meg lehetett volna írni a könyvet, de hát se előtte, se utána nem teszi.

A párbeszédek annyira jellegtelenek, hogy nem akarok rájuk külön kitérni. Semmi érzelmi töltet nincs bennük, csak oda vannak rakva "oszt jól van" kategória. Nincs árnyalás, hogy ki mond, mit mond, hogyan mond. A szemszögek is eléggé vázaltosan vannak megoldva, hiszen ugrálunk ide-oda. Gyakran egy-egy sor kihagyásával van megoldva. Először beszél Fabyen, aki néha még olyankor is hall dolgokat, mikor pl. Shina és Corinna egymás közt beszélgetnek gondolati síkon. Vannak részek E/3-ban, ahol látunk egy semmiből előrángatott szálat. Néhol keveredik Fabyen monológja az E/3 nézőponttal. A harmadik szemszög a dőlt betűs rész, amikor valaki elveszti az eszméletét/ más okból nincs magánál. Míg eszméletéhez nem jut, addig dőlttel van szedve minden gondolata. Ez jó megoldás lenne, de nem úgy működik, ahogy előzetesen szerintem elképzelték, hiszen zagyvává teszi ez az ugrálás a történéseket.

Az időkezeléssel is volt gond... Pl. az egyik szereplő meghal azok közül, akik nem halhatnak meg, tehát 9 hónapig az ő testére vigyázni kell. Itt már hibádzik, hogy 9 hónapig ugye nem lett hozzányúlva a testhez, ergo koszosodott, büdösödött. Nem tudni, mitől marad életbe? Nem eszik, nincs életfunkció, miért nem bomlik le mégis? Majd visszatér a csajba az élet, el kell vinni megtanítani neki, hogy tud fürdeni, de a fickó úgy vetköztetné, hogy csukott szemmel, hogy ne legyen NEKI! kínos... (nem a csajnak kínos ez, hanem a pasinak... értjük, emberek?)
A másik nagy kérdés ezzel a 9 hónappal, hogy ugye két részre szakad a banda. Flanna a 9 hónap alatt (nem tudni, mikor - mindezt az időkezelés pontatlanságai, és hiányosságai miatt) elmegy, és bosszúból felgyújt egy házat. Itt összefut Fabyennel, majd Flanna visszavonul. Ezt követően eltelik megint valamennyi idő, és a rabok felkerülnek a börtön szintről a szobák szintjére. Kérdem én, akkor miért nem ezzel kezdték? Ráadásul a szoba előtt strázsálnak az őrök, a szobában nem. Ha van egy különleges képességekkel bíró lány, akiről nem tudjuk, milyen ereje van, simán kinézhetnénk belőle, hogy az erejével megszökik. Ha Shina lett volna a rab, úgy kitör a szobából, mint annak a rendje, halomra mészárolt volna mindenkit. Erre a rizikóra miért nem gondol a királynő, Ragona, mikor engedélyezi Corinnának, hogy börtön helyett lakosztályt kapjon???

Logikai bakikért egyébként nem kell túl messze menni a kötetben, 20-30 oldalanként legalább egy tucatnyi becsúszik. Például rögtön az elején, mikor Shina és Ger mennek szekéren, Ger poénkodik vele, hogy ő, az átlag ember éhes, Shinának megy milyen isteni gyomra van, hogy ő meg aztán nem.  Sokkal később egy 13 évig bebörtönzött nő, aki egy hegy gyomrában raboskodott szintén nem jutott élelemhez (olyan, mint a lányok), de nem halt bele. Corinna, aki hasonló adottságokkal bír, ő mégis a rabság alatt az első, amire panaszkodik, az az éhség.
Ugye a lányok, ha meghalnak, akkor 9 hónap után ugyanabban a testben folytatják az életet, csak gyerek aggyal. Már ennek is van egy csomó buktatója (pl. akkor most a test hogyan öregszik? Van erre egy gyenge magyarázat, hogy a testük is újjászületik egy idő után, de az már nincs részletezve, hogy hogyan??? honnan tudják, hogy testüket nem érheti napfény a haláluk után 9 hónapig? honnan tanulnak meg mindent újra és újra, ha nem lesz a közelükben véletlenül senki sem, aki ebben segíteni tudna nekik?)
Oh, és mivel ugyanabba a testbe térnek vissza, mi Fabyennek a legfontosabb kérdés ezzel kapcsolatban? 'Ha meghaltok, és utána visszatértek, utána szűzlányként tértek vissza, vagy a szüzességeteket csak egyszer tudjátok elveszteni?' - WTSz??? Ennyi erővel faggassa már ki róla őket, hogyan működik náluk a menstruálás, meg ha gyereket szülnek, és meghalnak, akkor utána a gyerekük szintjére süllyednek le és együtt fognak vele fejlődni? Emberek, hát tényleg ennek a Fabyennek a farka a legfontosabb testrésze? Ezek után igen, mert agya nem sok van.

Összességében nézve azt hiszem túl sokat vártam a könyvtől, és jóval kevesebbet kaptam, mint szerettem volna. A lezárás sem mentette meg sajnos a helyzetet, hanem egyszerűen nevetséges volt a vége harc. A párbeszédek pedig tökéletesen papírmasé figurákká varázsolták a szereplőket...

Végül hoznék nektek egy idézetet a könyvből, melynek a stílusa és a hangulata sokat elárul a könyv egésszében tapasztalhatóakról...
(megj.: (X) és (Y) egy-egy igen spoileres név lenne.)

"Flanna dühösen ellépett mellőle, és hátat fordított neki.
- Szóval, miért akarsz meghalni?
- Az nem mindegy neked? Nem beszélgetni hívtalak ide!
- Pedig azt fogunk.
Ger átszelte a köztük lévő távolságot, és maga felé fordította Flannát.
- Utálod magad azért, amit tettél? Ez az ok? Mert ha így van, az jogos. Én is utállak érte.
Flanna nem nézett rá. Lehajtott fejjel hallgatta Gert.
- Azt hiszed, ha meghalsz, azzal jóváteszed (Y) halálát, vagy (X) -ét?
- Erre a lány felkapta a fejét.
- (X) nem halt meg. Pár szobával arrébb alszik.
- Tényleg?
- Igen.
- Nahát, ez jó hír. Kellemes csalódás számomra, hogy legalább őt életben hagytad.
- Fejezd be! Én nem akartam, hogy (Y) meghaljon.
- Egyszer sem kívántad neki? Ne hazudj!
- Nem, NEM! Én sze... szerettem őt."


GR-ezők szerint: 

Nincsenek megjegyzések:

Ezeket olvastam legutóbb...

Baby Signs: How to Talk with Your Baby Before Your Baby Can Talk
A ​király esztelen
Red Herrings
Szupernagyi
One True King
Az ​én váram
Kerekerdő meséi II.
Kerekerdő ​meséi
Hideg ország varázslói
Brer Rabbit Again
Viking és tündér - Beteljesedik-e újra az átok?
How Babies Sleep: The Gentle, Science-Based Method to Help Your Baby Sleep Through the Night
Tabuk és dilemmák a gyermeknevelésben
A pénz nem a fákon nő
Segítség, ember!
A slag
Menjek ​vagy maradjak?  Hogyan éljük túl a párkapcsolatot egy narcisztikus mellett?
Vágyakozás
„Anyább” ​anyák
Időtlen

Archívum

Rendszeres olvasók

Postaláda

Név

E-mail *

Üzenet *