Responsive Advertisement

2017. március 8.

A B10 első állomásáról - Győrből

A B10 hivatalos könyvjelzőjének eleje, hátulja (minden állomáson beszerezhető)
2017.03.03. (péntek) 17:00 óra...

A könyvtár Győrben szélesre tárja a kaput, és invitál a 2. emeleti terembe, ahol már kirakodva várja az érdeklődőket Bíró Szabolcs, és Benyák Zoltán valamennyi könyve.

Annyira ritkán esik meg, hogy Győrbe jönnek olyan írók, akiktől olvastam. Olyan meg pláne ritkán esik meg, hogy egy olyan író jár erre, akinek a könyveit igen szeretem. Mivel a könyvhétre 2016 nyarán nem jutottam ki, ezért kíváló alkalom kínálkozott, hogy bepótoljam Benyák Zoltánnal a találkozást.

Így hát csapatostul felkerekedtünk, hogy kultúrálódjunk és kiderítsük, mi a titka a két írónak.
Eléggé érdekesnek ígérkezett az este. A moderátor kicsit bemutatta az írókat, majd próbálta irányítani a beszélgetést néhány kérdéssel.
Hol Szabolcs, hol Zoltán válaszoltak, nem kevés érdekességet osztva meg a hallgatósággal írásról, karakterépítésről, ki és miért és hogyan ír.

Benyák Zoltánnál tetszett az a momentum, hogy bekapcsolja a zenét, vagy "lemegy egy kocsmába" és átvéve a hangulatot, elkezdi az alkotást. Azért is szeretem a könyveit annyira nagyon, mert mindegyikből áradnak a hangulatok, az embert magukkal ragadják. Amit még nagyon érdekesnek találtam, hogy honnan jön az ihlet. A Csavargók dala története, és A nagy illúzió háttere nagyon tetszett. Arról is szívesen hallgattam volna történetet, hogy a Veszett lelkek városa honnan jött, de ezt bevallom, hogy elfelejtettem megkérdezni...

Bíró Szabolcsnál a legérdekesebb a történelemhez való viszonya. Mennyi utánajárás, mennyi "tanulás" kellett neki ahhoz, hogy össze tudja rakni a történeteit. Mekkora történelmi könyvtára lehet az írónak (azok alapján, ami elhangzott). Egyszerűen lenyűgöző a történelemhez való hozzáállása, az iránta tanúsított szenvedélye.

A beszélgetés végén várták a közönség kérdéseit is, amiből nem sok akadt - maradjunk ennyiben...

Bíró Szabolcs (balra) és Benyák Zoltán (jobbra)
Bevallom őszintén, hogy Bíró Szabolcs esetében a magyar néven írt valamennyi könyve megvan, szívesen okoztam volna neki "ínhüvelygyulladást" (remélem nem veszi rossz néven), viszont ez kissé meghíúsult (köszönhetően a kétlaki-könyvtáras-életnek). Mivel a könyveim 140 kilométerrel arrébb voltak, ezért sajnos egyik írótól sem gyűjtöttem be dedikálást.

Benyák Zoltántól is van még könyvem, amin nem ékeskedik dedikálás, de ami késik, nem múlik. 

Lehetett könyveket vásárolni az íróktól (Olvasók, akik ott lesztek valamely jövőbeli állomáson - vegyetek, vigyetek az írók könyveiből, támogassátok a magyar irodalmat! Zseniálisan jó! Higgyétek el! Ha nektek már megvan, vegyétek meg a szomszédotoknak, anyukátoknak, apukátoknak, bárkinek, aki nektek szimpatikus!)


A végén lehetőség volt még beszélgetni az írókkal. Benyák Zoltánra csaptam le pár kérdés erejéig, aki annyit elárult, hogy már van új könyv, de egyelőre még nem tudja, mikor kerül kiadásra. 

Megkérdeztem tőle, mondták e neki, hogy a Veszett lelkek városa és A nagy illúzió nagyon hasonlítanak egymásra, mire a válasz: nem csak én jöttem ezzel a kérdéssel, és igen, valóban hasonlítanak.

Az új könyv is várhatóan az Athaneaum kiadónál fog napvilágot látni. Ezzel kapcsolatosan a kiadó annyit mondott, hogy vagy ősszel, de inkább télen fog majd debütálni az új kötet.

Szóval meglehetősen ingatag, hogy mikor kerül a boltok polcaira. Addig is vegyétek, és vigyétek A nagy illúzió -t, mindenkinek, aki csak él, virul, mozog, és már tud olvasni (és azoknak is, akik nem).

Menjetek, és nézzetek be feltétlenül a B10 turnéra, ha...
- Szeretitek Bíró Szabolcs könyveit
- Szeretitek Benyák Zoltán könyveit
- Kíváncsiak vagytok, mi ad nekik ihletet
- Kíváncsiak vagytok, hogy dolgoznak, mi a titkuk
- Szeretnétek kultúrálódni
- Szeretnétek dedikáltatni, vagy megszerezni az írók valamely könyvét
- Egyéb okból kifolyólag akartok részt venni az eseményen.

Végül pedig megosztanék egy videót, amit még az író tett fel a Facebook oldalára.

Így íródott A nagy illúzió:

Nincsenek megjegyzések:

Ezeket olvastam legutóbb...

Baby Signs: How to Talk with Your Baby Before Your Baby Can Talk
A ​király esztelen
Red Herrings
Szupernagyi
One True King
Az ​én váram
Kerekerdő meséi II.
Kerekerdő ​meséi
Hideg ország varázslói
Brer Rabbit Again
Viking és tündér - Beteljesedik-e újra az átok?
How Babies Sleep: The Gentle, Science-Based Method to Help Your Baby Sleep Through the Night
Tabuk és dilemmák a gyermeknevelésben
A pénz nem a fákon nő
Segítség, ember!
A slag
Menjek ​vagy maradjak?  Hogyan éljük túl a párkapcsolatot egy narcisztikus mellett?
Vágyakozás
„Anyább” ​anyák
Időtlen

Archívum

Rendszeres olvasók

Postaláda

Név

E-mail *

Üzenet *