Az árnyékvilág peremén
Csillagfényszövők
Sea Monsters and Other Delicacies
The End of the World
Skulduggery Pleasant
The Last Ever After
Itt nincsenek hercegek
Az ördög köve
Wunderkind. Una lucida moneta d'argento
Stan és Pan

2018. február 5.

Témázunk, avagy műfajok darabokban


Mostani témánk egyfajta tematikus ajánló (Muskovits Eszter - Évszázadok vámpírjai). Sokat gondolkoztam, hogy mit ajánlhatnék. Alapvetően a blog témája régebben a fantasykkal foglalkozott (Neil Gaiman - Óceán az út végén). Mivel régen zömében fantasyt olvastam úgy gondoltam, hogy fantasykről írnék nektek (C. S. Lewis - A varázsló unokaöccse).

A fantasykben valahogy mindig az tetszett, hogy kiszakítják az embert a világból (Jasper Fforde - Egy regény rabjai). Olyan lények szerepelnek bennük, amik nem hétköznapi tulajdonságokkal bírnak (J.R.R. Tolkien - A gyűrűk ura). 

Aztán felfedeztem az urban fantasyt, és jó volt eljátszani a gondolattal, hogy tényleg troll lakhat a híd alatt (Rob Thurman - Éjvilág). Ezen a fronton néhány éve jött egy kisebb divat hullám vámpírokkal (Stephenie Meyer - Alkonyat), amely felkapta ezt a műfajt. Kicsit elfeledtették az igazi vámpírokat (Bem Stroker - Drakula). Valahogy az sosem érdekelt, hogy ki az írója egyik-másik könyvnek, nem is olvastam a történetek után (Anne Rice - Interjú a vámpírral). Kiderült, hogy klasszikusok az alapjai a legtöbb ilyesfajta fantasy könyvnek (Jasper Fforde - A Jane Eyre eset). Beleraknak aztán mindenféle divatos lényeket, mint a vámpírokat, vagy az új divathullámot: a zombikat (J. Austen, S. Grahame-Smith - Büszkeség és balítélet meg a zombik). Aminek külön örültem, hogy sem a vámpíros szakaszban (Gaura Ágnes - Vámpírok múzsája) sem a zombis részben (Lengyel D., Kuba R. - A jóslat) nem maradtak el a magyar írók.

Mindenki találkozik a fantasy valamelyik műfajával az élete során (A. A Milne - Amikor kicsik voltunk). Elvégre, a mesék is egyfajta fantasyk (Anne Rice - A testtolvaj meséje), ahol rendkívüli dolgok történnek meg, és minden gyerek kicsit Harry Potternek érezheti magát, és eljátszhat a gondolattal, hogy tud varázsolni, hisz a fantázia határtalan erőt ad (Bosnyák Viktória - Tündérboszorkány). Az egyetlen, ami az ilyen könyvekben gátat szabhat a fantáziának, hogyha az író végérvényesen elszakítja az írót a világtól, például ha megöli azt a karaktert, akinek az olvasó szurkolt (Benina - Megsebzett szabadság). 

Sokat gondolkoztam rajta, hogy milyen képességet szeretnék, ha választani lehetne (P.C. + Kristin Cast - A kiválasztott). Anno láttam a Read or Die animét, amiben tetszett, hogy tudják irányítani a lányok a papírt, úgyhogy én is ezt a képességet választanám. (Charlie N. Holmberg - A papírmágus).

Azt kell mondjam, hogy a fantasy azóta is a kedven műfajom maradt, és vannak manapság is igen jó darabok, amik a kezembe akadnak (Gaura Ágnes - Embertelen jó). Viszont az ilyen jó könyvekkel egyetlen baj van, hogy az ember képtelen letenni őket (Csátvák Soma - Lélekcsapda). Egyetlen percig sem bánom, hogy mindez csupán kitaláció (Benyák Zoltán - A nagy illúzió), mert nem szeretnék ilyen lényekkel összefutni, hogy esetleg elragadjanak (Richelle Mead - A szukkubusz dala).  De hát, végülis mindegy, ha léteznének, biztos lenne ellenpólus is, aki megküzdene velük (Virág Emília - Boszorkányszelidítő). 

Azt hiszem az a tematika, amit ajánlanék nektek az nem más, mint az összes eddig megszületett fantasy könyv - függetlenül attól, hogy remekműről vagy fércműről van szó -, úgyhogy bátorság és merjetek adni a műfajnak egy esélyt (Lemony Snicket - A baljós kezdet). Azt hiszem, ezúttal csak ennyit szerettem volna (Terry Prechett - Vége a mesének). 


Akik még témáznak: 7 megjegyzés:

Zenka írta...

Wow, Andi, ez aztán munka lehetett ilyen profin megírni ezt a posztot. Nagyon jó, ahogy a mondatokhoz illeszkednek a linkek, és több könyvet is felírtam a listámra!Tök jó volt , gratula.:-)

PuPilla írta...

De jó ez a közbeszúrkodós szerkezet, nagyon tetszik nekem is! :) És hűű, mennyi fantasyt olvastál, nem semmi! :)

reea írta...

Örülök a fantasy rajongóknak. :) Én spec a változatosságáért imádom a műfajt, hiszen anyni féle lehet, és persze van közte olyan, amit nem veszek a kezembe, de ettől szép, hogy lehet válogatni. :D

zakkant írta...

De jól összegyűjtött lista, és én is nagyon bírom a linkes odaszúrásokat!

Annyira irigylem azokat, akik sok fantasyt olvasnak, nekem néha annyira nincs hozzá hangulatom. Azt hiszem kicsit földhözragadt vagyok, vagy nem tudom mi a jó szó rá. Persze a Harry Potter elvarázsolt, és beszippantott, de például a Gyűrűk ura nem, és nem tudom megmondani, hogy miért nem. A vámpíros sztorik tetszenek, és a tündérek is (Moning óta legalábbis), de pl a Fekete tőr testvérisége vámpírjait nem bírtam. Persze próbálkozom azért a fantasyval, mert tök jó műfaj, és ha ennyi jó olvasmány van ebben a kategóriában, akkor rossz nem lehet.

PuPilla írta...

Anett, azért Moning tündérei kicsit mások. ;))

Zenka írta...

Olyan jó, hogy Anett Moning rajongó lett :). Most kicsit kedvet hozott nekem Moningra...

Bea írta...

Nahát, de érdekes ez a szerkesztés, és igazán ügyes! :) Mennyi mindent összeszedtél!

Nálam a fantasy most lecsengőben van (vámpírok, vérfarkasok kíméljenek!), de nem hiszem, hogy teljesen abbahagynám a fantasy olvasást még jó ideig. Jó elmerülni egy olyan világban, ahol bármi megtörténhet. :)

Vannak közös olvasmányaink, és néhányhoz most kedvet is kaptam tőled. :)

Az elmúlt hét legnépszerűbbjei

Rendszeres olvasók

Feliratkozás