Responsive Advertisement

2018. január 19.

Brock Yates - Enzo Ferrari

Mostanában egyre népszerűbbek az olyan filmek, amik egy-egy cég megalakulásáról szólnak, vagy éppen nagy emberek életéről. Gondoljunk csak arra, hogy kijött az Apple cég alapításáról egy film, majd Steve Jobs halála után jött az életrajzi könyv, dokumentum filmek, meg életrajzi filmek híres színészekkel előadva. Vagy ott van a Meki, a McDonald's sztorival, vagy a Gold egy nagy bányászvállalat életének bemutatásával.

Az Atheneaum kiadó igényes kivitelben elhozta nekünk Enzo Ferrari, a "lovas istálló" alapítójának életét, az istállóhoz fűződő viszonyát.

Sajnos, vagy nem sajnos, az elmúlt években több Formula 1 versenyt láttam, mint szerettem volna. Édesapám nagy Ferrari rajongó, és párom is mindig elismeréssel beszélt a Ferrari csapatáról.

Ezek késztettek arra, hogy belevágjak az elolvasásába. Őszintén szólva szeretem az életrajzi könyveket. Olvastam már Gárdonyi Gézáét, és több híres zeneszerző (pl. Gerschwin) életrajzát.

Ahogy leraktam ezt a kötetet rá kellett jönnöm, hogy életrajz is, meg nem is. Szól magáról az emberről, Enzo Ferráriról, de neve annyira összeolvadt az autóssporttal, hogy ezt megérezve a szerző sem tudott emellett elmenni. A történet során megismerhetjük, honnan indult Enzo, hova került, és hogyan került a végén oda, ahova: egyenesen a csúcsra. Autóversenyzői karrierje hamar leáldozott, és inkább az üzleti részét fogta meg az autóssportnak. A legjobb mérnökökkel és pilótákkal találkozhatott és dolgozhatott együtt.

Enzo Ferrari életével párhuzamosan kapunk képet arról is, hogy az autógyártás milyen irányokat vett fel adott korokban, hogyan befolyásolta például egy-egy "divathullám", hogy milyen autókat érdemes gyártani.

Kapunk némi beleszagolást abba, mi zajlott egy-egy versenyen - ezt bemutatva pilóta szemszögből, és az üzleti oldalról.

Történetünk a háború előtt kezdődik, ahol már Mussolini és a politika itt-ott beavatkozott az autósport életébe. A háború természetesen mindent visszavetett. Ferrari is rákényszerült arra, hogy háttérbe szorítva imádott autósportját valami másba kezdjen, ha a felszínen akar maradni. Majd később újra az autóké, a versenyeké a főszerep.

Ez a könyv nem csak Ferrarit és az istállójának létrejöttét mutatja be aprólékos részletességgel, hanem az autógyártásban bekövetkezett változásokat, az egyes versenyeket és pályáikat, a pilótákat és mindenki mást, akinek volt köze az autósportban bármilyen változáshoz. Az autósport fejlődésének lineális vonala tökéletesen kirajzolódik a sorok közül.

Egy-két epizód erejéig részesei lehetünk egy olasz család mindennapjainak is, bár ez a könyvben nem sok szerepet kap, így nemigazán maradt túl sok pozitív véleményem Ferrariról, mint emberről. Egy fickó, akit a munka éltetett, a családját elhanyagolta, inkább nyűg lehetett neki, mint valami, ami nyugalmat jelent egy dolgos nap után. Rengeteget utazott, és valahogy egy ravasz rókát láttam benne a kötet végére, aki mindent megtett azokért a dolgokért, amit nagyon akart. Ha egy pilóta kellett neki, akkor szerzett, nem lehetett neki ellentmondani.

Ami igen tetszett, hogy a kötet végén azért fel van sorolva pár név, akikre hatott a Ferrari, és kapunk egy olyasfajta összegzést, mint a filmek végén: " És akkor Ferrari halálát követően XY-nal az történt, hogy..." Remek lezárása a történetnek, és annak a hosszú útnak, amit Enzo Ferrari bejárt. Továbbá találunk néhány képet is róla.

Ami miatt néha szívem szerint átlapoztam volna egy-két oldalt, az a szerző túlontúl nagy rajongása. Egy Ferrari rajongó együtt fog lelkesedni az íróval, ebben biztos vagyok, de nekem, mint a kocsikhoz analfabéta nőnek kissé unalmas, másodlagos részletek voltak, hogy melyik autóba mekkora motor került, vagy milyen új kütyüt szereltek be, hogy elérjék a minél nagyobb sebességet. A szerző annyira belemegy ezekbe a részletekbe, hogy már-már úgy éreztem, hogy autószerelőnek kellene lennem, vagy valami műszaki beállítottságú valakinek, hogyha fel akarom fogni, hogy mi történik.

Összességében nézve ez a könyv azoknak jelent igazi csemegét, akik rajonganak bármilyen autósportért (az Indi500-tól kezdve a Formula versenyeken át bármilyenért, mindenről található érdekesség, mert az autók fejlődése a versenyek ilyen mértékű szétválásához vezetett, hisz régen minden versenyre ugyanazt a fajta autót küldték, ma már nem). Tetszeni fog azoknak, akik szeretik az autókat, a műszaki dolgokat, vagy csak szimplán érdekli őket egy üzletember, aki a semmiből a Formula versenyek ikonjává vált.

GR-ezők szerint:

Nincsenek megjegyzések:

Ezeket olvastam legutóbb...

Baby Signs: How to Talk with Your Baby Before Your Baby Can Talk
A ​király esztelen
Red Herrings
Szupernagyi
One True King
Az ​én váram
Kerekerdő meséi II.
Kerekerdő ​meséi
Hideg ország varázslói
Brer Rabbit Again
Viking és tündér - Beteljesedik-e újra az átok?
How Babies Sleep: The Gentle, Science-Based Method to Help Your Baby Sleep Through the Night
Tabuk és dilemmák a gyermeknevelésben
A pénz nem a fákon nő
Segítség, ember!
A slag
Menjek ​vagy maradjak?  Hogyan éljük túl a párkapcsolatot egy narcisztikus mellett?
Vágyakozás
„Anyább” ​anyák
Időtlen

Archívum

Rendszeres olvasók

Postaláda

Név

E-mail *

Üzenet *