Responsive Advertisement

2018. május 29.

F. Scott Fitzgerald - A nagy Gatsby

 Mesélek neked egy történetet öreg bajtárs. Volt egyszer egy fickó, akiről senki sem tudta, hogy micsoda. Rebesgették róla, hogy volt háborús hős, oxfordi diák, mások azt mondták, hogy a szeszcsempészettel szerezte vagyonát.

Gatsbyről senki nem tudja, ki is valójában. Azt sem tudják, hogy néz ki. Egyszerűen annyit tudnak, hogy van egy villája "keleten", ahol mindig tele van a ház, fényűző partikat ad minden este. Senki sem ismeri valójában.

Aztán egy szép nap Nick valahogy odakeveredik szomszédja házába, és mindent felborít. Rokona, a bájos és elbűvölő Daisy ugyanis feje tetejére állítja Jay Gatsby különleges, nem éppen hétköznapi álomvilágát, és visszarántja a férfit a földre.

Nick akarata ellenére szem- és fültanúja lesz annak, ahogy egy szerelmi háromszög kibontakozik, majd kapcsolódik hozzá még néhány külsős elem, hogy aztán egy tragédia mindent lezárjon.

Azt kell mondjam a DiCaprio film egy az egyben visszaadja a könyv történetét, világát, hangulatát és varázsát. Nyilván egy eléggé régi kötetről van szó, mégis meglehetősen tanulságos. A szegény fiú, aki nem kaphatta meg a gazdag lányt, ezért elment szerencsét próbálni. Megtanulta eladni magát, megszedte magát pénzzel, és az a férfi lett, akire a szülők rá merték volna bízni leányukat. 

Azonban ez egy álomvilág, egy jelenség, mely tűnékeny, akár az élet. Mindig fel kell ébredni az ilyesfajta tündérmesékből, és a valóságban kell élni.

Tetszett a mondanivalója, még akkor is, ha meglehetősen sablonos mai szemmel a történet. Néha az embernek el kell rugaszkodni a valóságtól, hogy megtalálja azt. Néha merni kell nagyot álmodni. A különcségnek mindig megvan az oka. Mindig van egy miértje, hogy az emberek jelleme milyen irányba fejlődik. 

Gatsbyt lehet csodálni, szeretni, utálni, bolondnak nézni, és mégis mind illik rá. Olyan különc figura, aki nem foglalkozik azzal, ki mit mond, és az sem érdekli, kit lát vendégül. Neki csak egyetlen vendég számít, aki igazi vendége: Daisy. 

A könyvet egyébként Nick narrálja végig (a filmben: Tobey Maguire). Van, amit elsőkézből kapunk, van, amit ő is csak hall innen-onnan. Ezekből tudjuk összerakni, ki is valójában Gatsby, a könyv könyv legnagyobb kérdőjele, misztikus alakja.

 Összességében nézve ez Fitzgerald első, és ezért igen korai műve. Ugyanakkor igazán remek darab, ami akkoriban biztosan nem volt tucat-sztori. Viszont érdemes végigrágni Gatsby személye, az őt körülölelő kultusz miatt. Hiszen Gatsby igazán egyedülálló, igazán nagy....

GR-ezők szerint:

Nincsenek megjegyzések:

Ezeket olvastam legutóbb...

Baby Signs: How to Talk with Your Baby Before Your Baby Can Talk
A ​király esztelen
Red Herrings
Szupernagyi
One True King
Az ​én váram
Kerekerdő meséi II.
Kerekerdő ​meséi
Hideg ország varázslói
Brer Rabbit Again
Viking és tündér - Beteljesedik-e újra az átok?
How Babies Sleep: The Gentle, Science-Based Method to Help Your Baby Sleep Through the Night
Tabuk és dilemmák a gyermeknevelésben
A pénz nem a fákon nő
Segítség, ember!
A slag
Menjek ​vagy maradjak?  Hogyan éljük túl a párkapcsolatot egy narcisztikus mellett?
Vágyakozás
„Anyább” ​anyák
Időtlen

Archívum

Rendszeres olvasók

Postaláda

Név

E-mail *

Üzenet *