Responsive Advertisement

2018. június 3.

Dodie Smith - Száz meg egy kiskutya (1. kötet)

Gyerekkorom nagy rajzfilmje volt a 101 kiskutya. Aztán megnéztem az élőszereplős filmeket, illetve a 102 kiskutya című rajzfilmfolytatást is.

Amiről talán kevesebben tudnak, hogy Dodie Smith története alapján készítették az adaptációkat. Két kötetben írta meg a kutyusok történetét, melyből az első a Száz meg egy kiskutya.

A cím becsapós, ugyanis kölyökkutyákból mindössze 97 van a történetben, de ne rohanjunk ennyire előre.

A rajzfilm és film változatokban jóval kevesebb szereplő volt, Szörny Ella (de Frász) jóval ijesztőbb volt, és a kutyákra nem vadásztak ilyen sokan.

Történetünk középpontjában a Dearly házaspár kutyái, Pongó és Kisasszony állnak, akik a házaspáron kívül Mrs. Cook-kal és Mrs. Butlerrel osztják meg otthonukat. Egy váratlan találkozó következtében Mrs. Dearly találkozik egykori iskolatársával, Szörny Ellával, aki meghívja magukhoz. Elmondja, hogy mindene a szőrme, ezért is lett egy szűcs felesége, akivel egy hatalmas házban laknak, személyzetet tartanak, és Szörny Ellának van egy hófehér cicusa is.

Mrs. Dearly tudja, hogy muszáj lesz meghívnia vendégségbe Szörny Ellát és férjét, de már előre fél ettől a látogatástól. Ella ugyanis mind a gazdáknak, mind a kutyáknak meglehetősen ellenszenvessé válik, kiváltképpen miután megjegyzi, micsoda bunda lehetne a kutyákból.

Kisasszonynak és Pongónak hamarosan kölykei születnek, 13 kis apróság. Ezzel azonban az a baj, hogy Kisasszony egészsége veszélybe kerül, hiszen nem tud ennyi kicsit etetni. Ezért keresnek egy új nőstényt, aki be tudna neki segíteni. Ekkor jön a képbe Perdita, akitől elvették kölykeit. 

A két nőstény és Pongó remekül kijönnek egymással, és minden rendben van, amíg egy szép napon el nem rabolják a kölyköket.

Pongó és Kisasszony mindent megtesz annak érdekében, hogy megtalálja őket, és miután ez megvan, ki is szabadítsa. Rengeteg barátot szereznek az út során, akikkel az Alkonyi Vonyításon sikerül megbeszélniük, hogy merre menjenek, mit csináljanak, röviden: kapják a híreket.

A rajzfilmhez képest a nevekben van némi különbözés, rengeteg szereplő van a történetben. Kicsit beleerőltetésnek éreztem a 101. kutya történetét, és ez a "hárman-párban" dolog is meglehetősen furcsán hat ahhoz képest, hogy egy meséről van szó.

Egyébként aranyos, bájos mese, melyben több dolgot részleteznek, ami a rajzfilmben, tehát ha valakinek még kérdőjeles pont a történetben, itt megtalálja a választ (engem kiskorom óta mozgatott a kérdés, hogy mik a szabályai a "Mi a bűnöm?" vetélkedőnek).

Összességében nézve megkapjuk a beszélő kutyákat, 97 kölyköt, akiket elraboltak, egy félelmetes testvérpárt, akik meg akarják ölni őket, Szörny Ellát, aki bundát csináltatna belőlük magának.
De van itt macska bosszú, ugatólánc; románok, akik a táborukban el akarják kapni a 97 kölyköt, akik dalmatából fekete kutyává válnak, de végül csak haza kerülnek.
Jobb, mint a filmadaptációi.


GR-ezők szerint:

Nincsenek megjegyzések:

Ezeket olvastam legutóbb...

Baby Signs: How to Talk with Your Baby Before Your Baby Can Talk
A ​király esztelen
Red Herrings
Szupernagyi
One True King
Az ​én váram
Kerekerdő meséi II.
Kerekerdő ​meséi
Hideg ország varázslói
Brer Rabbit Again
Viking és tündér - Beteljesedik-e újra az átok?
How Babies Sleep: The Gentle, Science-Based Method to Help Your Baby Sleep Through the Night
Tabuk és dilemmák a gyermeknevelésben
A pénz nem a fákon nő
Segítség, ember!
A slag
Menjek ​vagy maradjak?  Hogyan éljük túl a párkapcsolatot egy narcisztikus mellett?
Vágyakozás
„Anyább” ​anyák
Időtlen

Archívum

Rendszeres olvasók

Postaláda

Név

E-mail *

Üzenet *