Responsive Advertisement

2019. július 31.

Ransom Riggs - Napok térképe (Vándorsólyom kisasszony különleges gyermekei 4.)

 Először akkor találkoztam Ransom Riggs - Vándorsólyom asszony különleges gyermekei könyvével, mikor egy barátnőm megvette a könyvesboltban és elkezdte ajánlani nekem. Aztán évekre elfeledkeztem róla. 

Mivel nagy mozibajáró vagyok, egy alkalommal ott néztem végig a bemutatóját az első könyvből készült filmnek. Akkor elterveztem már, hogy végigolvasom a sorozatot.

Amikor a Kossuth kiadó kihozta a 4. kötetet, nem volt kérdés, hogy olvasni szeretném. Ezúton is köszönöm a lehetőséget a kiadónak!

Jacob Portman különleges képességgel bír. Látja az ún. üreslényeket. Barátaival korábbi kalandjaik során harcolt ellenük, és híressé váltak. Jacob olyan sztár a különlegesek körében, akit úton-útfélen megállítanak és autogrammot kérnek tőle. Emellett kiszabadította barátait a hurokból, ami azt jelenti, hogy járhatnak a jelenben, és úgy öregszenek, mint bárki más a normális világban. 

Amikor V. kisasszony (Vándorsólyom) megkéri Jacobot, hogy faragjon átlagos gyerekeket a különleges védenceiből, Jacob elviszi őket modern ruhákat venni. Az utazás azonban Abe nagypapája házáig jut, ahol a kis csapat rájön, hogy Abe háza többet rejt, mint gondolták. Jacob olyan titkokra bukkan, amelyről nagyapja sosem beszélt, sosem mutatott meg neki. Megtalálja a műveleti naplóját, melyben leírja, hogyan és mennyi gyermeket mentett meg küldetései során.

Jacob az idő előrehaladtával egyre inkább kezd rájönni, milyen keveset tudott a nagyapjáról, és hogy mindenre próbálta felkészíteni őt. Folyamatosan jeleket hagy és üzenetet küld a síron túlról. Ugyanakkor magát hibáztatja a nagyapja haláláért, és egyre jobban nyomasztja, mintha nagyapja árnyéka lenne...

Megismerkedik H. - val, aki nagyapja munkatársa volt a rémvadászatban. H. egy veszélyes küldetésre invitálja a fiút először, hogy bizonyítsa a rátermettségét, majd igazi küldetést ad neki, amivel veszélybe sodorja a fiút és a Jacob által verbúvált baráti csapatot...

Végül viszont olyan lezárást kapunk, hogy a következő kötetig biztos a körömrágós manikűr...

Ransom Riggs fantáziája fantasztikus. A hurkok, a lidércek, az üresrémek, a rémvadászok és a világa szabályai... Egy igen precízen kidolgozott világról van szó, ahol a szabály az szabály. Aki megszegi, súlyosan megfizet. De mi van akkor, ha az emberi erkölcs nem engedi, hogy a szabályoknak megfelelően járjon el az ember? Ha valakinek az élete múlik azon, hogy áthágjunk pár szabályt? Komoly erkölcsi dilemma elé állítja főhősét, aki még csak gyerek.

Mint ilyen, heves, lendületes, és lelkiismeretes, ami miatt kissé elhamarkodottá válik. Mindenáron be akarja bizonyítani, hogy eléggé felnőtt. Barátai, akik már 100 év körül járnak, szintén gyerekként vannak kezelve. Gondolkodásuk miatt sajnos nem is lehet őket máshogy kezelni. Néha ők is kellően meggondolatlanok, így nehezen lehetne őket felnőttként kezelni. Ugyanakkor nem lehet haragudni rájuk miatta, mivel sokáig voltak "kalitkába" (hurokba) zárva, és sosem kellett igazán fontos dolgokban dönteniük, mint mondjuk egy élet-halál helyzetről.

A stílusa gördülékeny, lendületes, és sajnáltam, hogy ilyen rövid a maga 480 oldalával... 

Ami még különösen tetszett, az igényes kivitel. Keménytáblás, képekkel dekorált példány, kívül-belül elegáns köntösben. Ha a gyerekek találtak/kaptak egy fotót, az megjelenik a könyvben. A lapok kellően vastagok, így könnyű lapozni. Igazodik a látványvilága a korábbi kötetekhez, úgyhogy a könyvespolcokon is igen mutatós, kissé ódivatúnak tűnő. 

Összességében nézve aki ifjúsági könyv, ami felnőtteknek is szóló üzenettel van körbeszőve. Közben kapunk szerelmi (-háromszöges/dilemmás) szálat, kalandokat, lendületet, újabb szabályokat a riggs-i világhoz, új területeket. Kilép Európa színteréből és megtudhatjuk, mennyire más a különlegesek helyzete és szabályrendszere például Amerikában. Mindenkinek ajánlom, aki szereti a nyomozásokat, a kalandokat, és a fantáziadús, egyedi történeteket...

GR-ezők szerint:

Nincsenek megjegyzések:

Ezeket olvastam legutóbb...

Baby Signs: How to Talk with Your Baby Before Your Baby Can Talk
A ​király esztelen
Red Herrings
Szupernagyi
One True King
Az ​én váram
Kerekerdő meséi II.
Kerekerdő ​meséi
Hideg ország varázslói
Brer Rabbit Again
Viking és tündér - Beteljesedik-e újra az átok?
How Babies Sleep: The Gentle, Science-Based Method to Help Your Baby Sleep Through the Night
Tabuk és dilemmák a gyermeknevelésben
A pénz nem a fákon nő
Segítség, ember!
A slag
Menjek ​vagy maradjak?  Hogyan éljük túl a párkapcsolatot egy narcisztikus mellett?
Vágyakozás
„Anyább” ​anyák
Időtlen

Archívum

Rendszeres olvasók

Postaláda

Név

E-mail *

Üzenet *