Responsive Advertisement

2020. február 26.

J.K.Rowling, Tudor Hushpush - A kviddics évszázadai

A Kviddics évszázadai egy olyasfajta kiegészítő kötete a Harry Potter sorozatnak, mint a Bogar bard meséi vagy a Legendás állatok és megfigyelésük. Tulajdonképpen azért kapta meg tőlem ez a kötet is a Tudomány címkét, mert végülis a Harry Potter világának egy szeletét mutatja be, mint egy tankönyv. Ezúttal nem a varázslények világában, hanem a varázsvilág sportvilágában kalauzol el Rowling... akarom mondani Tudor Hushpush. 

Bemutatja, hogy a varázsvilágban milyen sportok voltak, hogy alakult ki a kviddics, milyenek a csapatok, hogyan változtak a labdák, a seprűk... Röviden szólva tehát azt mutatja be, hogy alakult a mai formájára a varázslók játéka, amit kviddics néven ismerünk. 

Meglehetősen érdekes iromány, tényleg olyan, mint egy tankönyv és mégse. Akadnak benne naplójegyzetek, újságcikkek, és remek képek, melyek segítik egyes helyeken például a játék szabályainak megértését, vagy az idők során kialakult cselek magyarázatait. 

Jobban tetszett, mint a Legendás állatok és megfigyelésük, mert ott jóformán csak felsorolásra kerültek az állatok, a tulajdonságaik, mint egy tényleges tankönyvben és pont. Itt viszont érdekes tények kerülnek elő, és valóban úgy mutatja be, mintha ez egy tényleges sport lenne a valós világban is. Részletes leírást kapunk arról, mikor milyen mágiával hozták létre például a pályákat (mugliriasztókkal felvértezve), vagy a labdákat. Emellett némi múltba tekintést is kapunk, például kiderül, miért a seprű a boszorkányok repülőeszköze, és hogyan változott az évtizedek során. Például miért nem kapnak már aranyeret a varázslók a seprűkön repülve. 
Kapunk egy kis képet egy veszélyeztetett állatfajról, mely alapján kialakításra került a cikesz, hogy ne tűnjön el végleg a madárfaj. A kviddicset a Weasly ikrek durva sportként jellemzik Harrynek az első könyvben. A kviddics mai formájához valóban egy durva sportból indultak ki az alapok, olyan csalásokkal, melyek során meg is lehetett halni kviddicsezés közben. Ehhez képest a mai formájához hosszú, rögös út vezetett, melyben egy-egy szabály vagy eszköz módosítása is néha erős ellenállást váltott ki.

Összességében nézve nagyon tetszett a kötet. Nagyon szép formát kapott ezzel a kékes borítóval, és örülök, hogy a többi kiegészítő könyv is hasonló stílust kapott, hiszen így tökéletesen kirajzolják azt, hogy ezek bizony kiegészítő kötetei a sorozatnak.

GR-ezők szerint:

Nincsenek megjegyzések:

Ezeket olvastam legutóbb...

Baby Signs: How to Talk with Your Baby Before Your Baby Can Talk
A ​király esztelen
Red Herrings
Szupernagyi
One True King
Az ​én váram
Kerekerdő meséi II.
Kerekerdő ​meséi
Hideg ország varázslói
Brer Rabbit Again
Viking és tündér - Beteljesedik-e újra az átok?
How Babies Sleep: The Gentle, Science-Based Method to Help Your Baby Sleep Through the Night
Tabuk és dilemmák a gyermeknevelésben
A pénz nem a fákon nő
Segítség, ember!
A slag
Menjek ​vagy maradjak?  Hogyan éljük túl a párkapcsolatot egy narcisztikus mellett?
Vágyakozás
„Anyább” ​anyák
Időtlen

Archívum

Rendszeres olvasók

Postaláda

Név

E-mail *

Üzenet *