Responsive Advertisement

2020. február 25.

Kim Harrington - Clarity, a tisztánlátó (Clarity 1.)

Nem tudom, mi győzött meg arról, hogy nekem ezt a könyvet olvasnom kell. Kapunk egy csodaszép borítót, és egy sallangos fülszöveget, szóval egyik sem túl meggyőző érv az olvasásra...

Clarity és családja különleges. Clarity tisztánlátó (tárgyakat érintve látja a múltat), Perry, a bátyja szellemeket lát, az anyjuk pedig gondolatolvasó. Szeánszokat tartanak a túristaparadicsomban. Elkezd azonban rosszul menni az üzlet, mikor beköltözik egy jövőbelátó a városba. Ugyanakkor megölnek egy túristalányt. 
Az első számú gyanusított nem más, mint Perry, akivel utoljára látták a lányt. Clarityt bevonják a rendőrségi nyomozásba, ahol használhatja a képességeit végre arra, amire igazán érdemes: segíteni felgöngyölíteni az ügyet. Ráadásul egy új nyomozó fiával teheti, aki szexi meg helyes és nem tudni róla semmit.

Kiborultam... Egyszerűen nem térek napirendre. Nem is tudom, hogy a könyvnek a rövidsége mellett milyen más indok szerepel amellett, hogy ezt a könyvet olvasni kell.

Pontokban: (spoilert tartalmaz, mert erről máshogy nem lehet írni)

1, Van egy sorozatgyilkosság, mert hullanak a népek, mint a legyek. Nosza, a rendőrség rábízza egy látnok kislányra meg egy gyilkos rendőr fiára a nyomozást... Gyerünk gyerekek, a játszótér nyitva áll. Aktuális játékunk: nyomozósdi.
Mondanom se kell, semmit nem tudnak meg, és a végén úgy göngyölítik fel az ügyet, hogy az államat az alattunk lakótól szereztem vissza. Mert a csajnak volt egy megérzése, hogy valaki nagyon felbőszült valamin, és gyilkos gondolatai voltak... Néha én is érzek irgalmatlan dühöt emberek iránt, mégse rendeztem még mészárlást... De azért, mert a csaj érezte más féktelen dühét, hogy szinte ölni is képes lenne, ez elegendő, hogy valakit berángassanak a rendőrségre... MIAFRANC?

2, A főhőst én magam szerettem volna kinyírni a kötet végére, pechemre a rosszfiúnak sem jött össze ez. Kapunk egy idegesítő, nyávogó picsát, aki összejött egy sráccal. Az megcsalta. Clarity még szereti ettől függetlenül. Persze már nem járnak. A csaj epekedik még a srác iránt. Aztán jön az új nyomozó a fiával (Gabriellel) együtt, és hoppá... már Gabriel is tetszik. Természetesen mindkét fiú fut a lány után. Aztán felbukkan még egy fiú, és képzeljétek: neki is tetszik a főhősnő. Akit egyébként állítólag mindenki dilisnek tart, mert látnok, meg minden... De mindenki fut utána, minden fiú igen segítőkésszé válik, ha kér tőlük valamit - ÉSMÉGÍGYSEMTUDJAKIDERÍTENIKIAGYILKOS!!! Egyszerűen rossz nyomokat követ. Például kinek jutna eszébe olyan hülyeség, hogy lát egy felvételt az egyik gyilkosság estéjéről, majd kit kérdez meg, mit látott aznap este? Persze, hogy azt, aki a sárga földig leitta magát, és úgy kellett másnak hazarángatni, mert a saját lábán nem bírt megállni. Kedves Clarity, sürgősen próbáld ki, milyen eléggé sok alkohol felhörpintése után emlékezni... Kíváncsi lennék, neked sikerül e... Szóval, miután kikérdezett egy, a gyilkosság éjszakáján seggrészegen fetrengő gyereket és érthetetlen módon nem jutott vele semmire... ezután mi a következő lépcső? Hívassuk meg magunkat hozzá, hátha talál a házukban olyan tárgyat, amiről beugrik neki egy vízió arról az estéről... Nem logikusabb megkérdezni pl. a pincérlányokat, vagy valaki mást, akit felismert a felvételen... Ááá... Amúgy meg, kinek jutna eszébe befeküdni a halott ember pózába, ahogy megtalálták... Ezt mégis melyik nyomozósuliban tanítják, hogy olyan pózba kell vágnod magad, ahogy megtalálták a hullát?
Miután főhősnőnk mindenki száját megnézte kívülről és belülről... miután fel is építette a háremét, hogy járni egyik fiúval sem akar, de kamatyolni mindegyikkel... jöhet is a következő hülyesége...
Van egy jósnő, aki elárul neki dolgokat a jövőjéről (amik aztán beigazolódnak), a csaj mégis megkérdőjelezi a jövőbe látási képességeit. Ez még okés, lehet a véletlen műve. De a végén számonkéri a jósnőt, miért nem figyelmeztette a veszélyre, holott figyelmeztette nem is egyszer!!! Aztán meg mint egy idióta csitri persze elnevetgél rajta, hogy jaj, hát igen, próbálta megmenteni az életemet a jósnő, hehe, de vicces... akarom mondani: szánalmas.
Oh, és a kedvemcem, hogy a csaj meggyanúsít valakit, aztán számon kéri az illetőt, aztán amikor a másik kijelenti, hogy "de nem én voltam", akkor jön a "jaj bocs, hogy meggyanusítottalak, csak hát kétségbe vagyok esve" - és ezt eljátsza vagy 2-3 alkalommal... Meggyanusít valakit, aztán a következő pillanatban le is beszéli magát róla... ja bocs mégsem ő volt... - Akkor minek is gyanusítgatunk másokat???
Egyébként meg, a pasija is úgy bukott le, hogy megcsalta, hogy a csajnak víziója volt. Kérdem én: másoknál nem ugrott be véletlenül se semmi? Persze ezt magyarázgatják út közben, hogy a csaj képessége nem mindig működik, de bakker... Nem hiszem el, hogy hozzáér Gabriel ruhájához és arról pont nem ugrik be neki semmi... Egyszer se!

3, A mellékszereplők se jobbak... Anyuci simán ki tudta volna deríteni a dolgokat, hiszen gondolatolvasó. Ha bement volna a gyanúsítottak kihallgatására, és nem csak komédiásként viszik be egyszer a rendőrségre... Te jó ég... Gyanusított felismerésére vitték be a nőt a rendőrök, de nem értem, így mit vártak tőle. Persze, hogy a gyilkos gondolatai nem akörül forognak... Viszont egy kihallgatásnál biztos hasznosabb lett volna a gondolatolvasás, mert akkor a gyanusított nem tudott volna hazudni... Szóval a rendőrök analfabéták, a képességeket rosszabbul nem is használhatták volna az ügy megoldására, és a fiúk is olyan papucsok és jellemtelen idióták...

Semmi karakterfejlődés, amit fordulatnak szántak az állatira nem jött be, mert egy sablonos sallang az egész könyv. A főhős csak dobálózik vele, hogy ez tette, az tette... Az agyát nem használja (vagy nincs is neki). És ebből valaki sorozatot csinált...

Összességében nézve a nyomozós szál egy vicc, a felnőttek röhejes idióták (te jó ég, ki bízna gyilkossági nyomozást két gyerekre??? mit csinálnak ez alatt a rendőrök? fánkot zabálnak?), a főhősnőnk egy marysue karakter (jóságos, őt bezzeg mindenki csak bántja, de ő perfect egyébként meg futnak utána a fiúk...). A gyerekes kijelentéseit, az agyatlan húzásait már nem is raknám ide, pedig volt neki bőven... Limonádét akartam olvasni, csak ebben egy kicsit megtöttyedt a citrom...


GR-ezők szerint:

Nincsenek megjegyzések:

Ezeket olvastam legutóbb...

Baby Signs: How to Talk with Your Baby Before Your Baby Can Talk
A ​király esztelen
Red Herrings
Szupernagyi
One True King
Az ​én váram
Kerekerdő meséi II.
Kerekerdő ​meséi
Hideg ország varázslói
Brer Rabbit Again
Viking és tündér - Beteljesedik-e újra az átok?
How Babies Sleep: The Gentle, Science-Based Method to Help Your Baby Sleep Through the Night
Tabuk és dilemmák a gyermeknevelésben
A pénz nem a fákon nő
Segítség, ember!
A slag
Menjek ​vagy maradjak?  Hogyan éljük túl a párkapcsolatot egy narcisztikus mellett?
Vágyakozás
„Anyább” ​anyák
Időtlen

Archívum

Rendszeres olvasók

Postaláda

Név

E-mail *

Üzenet *