Responsive Advertisement

2020. április 27.

Margaret Atwood - A szolgálólány meséje (A szolgálólány meséje 1.)

Miután kijött a sorozat, eléggé nagy hypeot kapott ez a történet. Hirtelen mindenki ezt a könyvet olvasta. Viszont amilyen gyorsan berobbant, olyan gyorsan ki is aludt a lángja és elcsitult.

Margaret Atwood könyvei ettől függetlenül újabb és újabb kötésekben jönnek a piacra a mai napig is. A központi témája valamennyinek ugyanaz: a nők szerepe a világban.
A szolgálólány meséje nem az első könyve, de valamiért ez kapta a legnagyobb hírverést.

Történetünk középpontjában June áll, akinek az életét fenekestül felborítja egy új rendszer bevezetése. Az addig megszokott átlagos élete (amilyen a valóságban jelenleg a miénk) helyett elvesznek tőle minden jogot és a szabadságát. Eleinte csak olyan dolgok történnek vele, hogy nem rendelkezhet a pénze fölött, nem tud magának cigit venni. Aztán elküldik a munkahelyéről minden kolléganőjével együtt.

A végén elszakítják Luke-tól és a gyermeküktől - szétszakítva ezzel a kis családjukat. June a Vörös Központba kerül, ahol bevezetik a szolgálólányok életébe: innentől fogva ő már csak egy tenyészkanca, akit kiutalnak egy párhoz. Egy párhoz, akik rituális keretek között időnként megerőszakolják (a férfi akarata ellenére közösül vele, a feleség meg asszisztál ehhez az erőszakhoz). A cél mindössze a szaporodás, ugyanis a jövőben a nők zöme meddő lesz és ami nagyobb tabu, hogy a férfiak is nemzőképtelenek. A szolgálólányok miután teherbe esnek, kihordják a babát, aztán áthelyezik őket. Amikor már nem veszik hasznukat, a Telepekre küldik őket, ahol olyan káros anyagok veszik körbe napi szinten, hogy a hús leolvad a csontjaikról.

Aki nem ért egyet az eszmékkel, változatos kivégzési módokkal illetik: akasztás, majd kifüggesztés a falra, Telepekre küldés, fejlövés stb. Ha egy nőt azon kapnak, hogy olvas, levágják a kezét. A nőket egy ostoba liba szintjére degradálják, aki ha arra nem jó, hogy gyereket szüljön, akkor vagy háztartásban cseléd, vagy ha magasabb rangú, akkor otthon ülő nő, aki maximum kertészkedhet, vagy kötögethet...

June egyébként a nevét sem tarthatja meg. Gazdája után kapja a nevét: Fredé. Bevásárló társa: Glené. Asszonya bármit csinálhat vele, de meg nem ölheti. Teljesen ki vannak szolgáltatva a szolgálólányok. June részére ugyanakkor van remény. Van egy titkos szerveződés, amiről tudomást szerez. A nevük: Mayday. Ki tudnák menekíteni, de June-nal történik valami, ami miatt lemond erről a lehetőségről...

A történet lezárása meglehetősen meglepő. A sorozatban is van olyan rész, ami így záródik, de ott utána látjuk a folytatást. Egyébként a sorozat változat hűen követi a könyv eseményeit, ugyanazokat mutatja be. Végül a sorozat és a könyv ott válik el, hogy az első kötet lezárul, viszont a sorozat megy tovább az eseményekkel... Lehetséges, hogy a második kötetben majd szintén így fog folytatódni, ezt majd később fogom tudni elmesélni nektek.

Azt kell mondjam, ez most egy olyan eset, ahol a tvsorozat jobban tetszik, mint a könyv változat. Sokkal szemléletesebben mutatja be a borzalmakat a sorozat. A könyvben fele ennyi borzadályt sem mutatnak be ebből a kifacsarodott világból. Például a sorozatban a szolgálólányok megköveznek egy lányt. A könyvben "csak" halálra vernek egy férfit (ez a sorozatban is megjelenik). A sorozatban sokkal többször veszik igénybe a szolgálólányokat, mint a büntetések végrehajtóit.
A sorozatban sokkal többször láthatjuk, hogy a feleségek élnek a jogukkal, hogy bármit tehetnek a szolgálólányukkal. Serena többször szerepel June életében és nagyobb részt vállal.

A könyvben June igazándiból csak bemutatja nagyvonalakban a világukat, aztán vége a történetnek. Leír néhány visszaemlékezést. Túlontúl felületes, az érzelmi háttereket nem szemlélteti annyira, inkább tárgyilagos. Például a sorozatban Serene érzelmileg kínozza Junet azzal, hogy megmutatja neki a kislányát (élőben). A kötetben csak egy fotót mutat a kislányról, hogy még él.

A könyv alapja, hogy a nők meddők, kevesebb gyerek születik sajnos nagyon is valós probléma. Napi szinten annyira mérgezzük a szervezetünket (tartósítószerek stb.), amikről nem is tudunk, hogy mennyit eszünk belőlük... És a környezetemben is egyre többször hallok olyat, hogy valaki meddő, vagy X hónapnyi terhesség után elvetélt, esetleg genetikai gondok jelentkeztek és a gyermek meghalt. És ha megnézzük a statisztikákat láthatjuk, hogy egyre kevesebb gyerek is születik, ami nem feltétlenül annak köszönhető, hogy nem mernek a szülőképes korú nők gyereket vállalni. Nagyon gyakran adott pároknak sajnos nem jön össze, akárhogy is szeretnék. Nem egy olyant hallottam, hogy még a lombik program is csődöt mondott.

A politikai háttér remekül bemutatásra kerül. Egy átlag ember valószínűleg ugyanennyit látna csak abból, mi zajlik a világban, mint amit June is tapasztalt. Eleinte apróbb lépések, aztán egyre nagyobb volumenű változtatások, hogy aztán megtörténjen a teljes hatalomátvétel. Biztosra veszem, hogy mindjának tapasztaltunk már ilyent, csak nem feltétlen realizálódott bennünk az apró jeleknél, hogy valami nagyobb kezd kibontakozni. Zseniális bemutatása a politikai változástatásoknak...

Összességében nézve jobb élmény lett volna, ha nem látom előtte a sorozatot. Vannak kisebb eltérések a könyv és a sorozat között (Serena csak bottal tud közlekedni, mert rossz a lába, a parancsnok egy ősz hajú öregember stb...), de ezek igen kis apróságok. Kíváncsi leszek ezek után, hogy a folytatás milyen lesz, mennyivel lesz másabb, mint a sorozat. Egyébként gyorsan olvasható kötet, ami borzalmas dolgokat vetít előre, és zseniálisan mutatja be, hogyan lehet átvenni a hatalmat, hogyan lehet új rendszert bevezetni kihasználva azt, hogy az emberek úgysem tesznek semmit, hiába nagyon rossz nekik. Az, hogy egy-egy ember lázad, azt pedig könnyen leverik az elnyomó hatalmak. Ha nincs összefogás, akkor nem lehet megdönteni a rezsimet. Az pedig, hogy engedik, hogy legálisan nőket erőszakoljanak meg... egyszerűen borzasztó, ahogy degradálják a nők szerepét. Hiába vagy magas rangú parancsnokfeleség, akkor is csak egy eszköz vagy, egy tárgy, ami csak fogja be a száját, és ne legyen útba...


Az első évad előzetese (angol):


GR-ezők szerint:

Nincsenek megjegyzések:

Ezeket olvastam legutóbb...

Baby Signs: How to Talk with Your Baby Before Your Baby Can Talk
A ​király esztelen
Red Herrings
Szupernagyi
One True King
Az ​én váram
Kerekerdő meséi II.
Kerekerdő ​meséi
Hideg ország varázslói
Brer Rabbit Again
Viking és tündér - Beteljesedik-e újra az átok?
How Babies Sleep: The Gentle, Science-Based Method to Help Your Baby Sleep Through the Night
Tabuk és dilemmák a gyermeknevelésben
A pénz nem a fákon nő
Segítség, ember!
A slag
Menjek ​vagy maradjak?  Hogyan éljük túl a párkapcsolatot egy narcisztikus mellett?
Vágyakozás
„Anyább” ​anyák
Időtlen

Archívum

Rendszeres olvasók

Postaláda

Név

E-mail *

Üzenet *