Responsive Advertisement

2021. május 23.

Hugh Howey - Szerződés (Műszak 3.)

 Itt az ideje, hogy búcsút intsek egy időre Hugh Howey könyveinek.

Pályafutásomat a szerzővel a Siló sorozat (5 kötet) alapozta meg, melyet a Műszak című (3 kötet) előzménysorozattal folytattam. És íme az utolsó, 8. kötet, mely eddig hiányzott a blogbejegyzések sorából.

Donaldot felébresztik immáron 3. műszakjára, de ezúttal valami nem stimmel. Mindenki Thurmannak hívja, a Pásztornak. Donald nem tudja, hogy lehetséges ez, de hamar összeáll neki a kép: valamiért összekeverték az egykori szenátorral. Elkezdi hát vezetői tevékényeségét, nem hívva fel a figyelmet a tévesztésre. Miközben a vezetőt játsza, közben nyomozást folytat Thurman és csapata tevényekségeivel kapcsolatosan. Mikor rájön az igazságra, hogy került oda ahova, feléled benne valami bosszúszomj...

Ezzel párhuzamosan láthatjuk a 17-es siló viszontagságait több évtizeden keresztül. Jimmy még kisfiú, mikor kitör náluk a káosz. Apja megmenti a gyermeket azzal, hogy az IT részlegen elbarikádozza a szervereknél. A kisfiú napjai onnantól fogva végesek, ugyanis amint az emberek kitalálák azt a 4 számjegyet, mellyel bejuthatnak hozzá, a kisfiúnak nem sok marad vissza. 

Aztán telnek az évek, az emberek jönnek, próbálkoznak. Jimmy mindent megtesz a túlélése érdekében, míg a biztonságos menedékén túli világban egyre kevesebb az ember, és egyre hátborzongatóbb dolgok történnek... Mígnem megszületik Solo, akit a Siló sorozatban már megismerhettünk...

Záró akkordokat írni egy szériához mindig nehéz. Míg az ember kötetenként látja, akkor csak egy-egy kötetbeli eseménysort véleményez. Mikor látja az egészet, és összeáll a kép, hogy mi és miért nem tetszett az egyes kötetekben és hogy azoknak mind később lesz értelme, úgy már más a fekvése. Ha egyben nézzük a teljes sorozatot, kirajzolódik Donald jellemfejlődése, személyisége és értelmet nyernek Thurman tettei és mondatai, vagy Anna egyes reakciói. 

Donald eleinte az a karakter, aki próbálja feldolgozni, hogy mi történt, visszaszerezni az emlékeit. A folytatásban eljut odáig, hogy emlékekkel bír, nyomoz az igazság után, közben pedig megpróbál mindent megmenteni, ami menthető. A végén viszont olyanná válik, amilyenek azok a személyek, akik ellen küzdött. Ő lesz az a fajta ember, aki dönt mások sorsa felől és meghozza a kegyetlen döntéseket, cselekszik. És az olvasó valahogy mégsem ítéli el azért, amit a végén tesz. Valahogy ott is egyfajta szenvedő alanyként látjuk, aki megteszi a szükséges rosszat.

 Aztán adódik a kérdés, hogy kinek mennyire van joga beleszólni a mások, vagy egy komplett közösség életébe. Hogy lehet embertelen körülmények között embernek maradni. Ha elveszik az életünket, jogunk van e elvenni nekünk is mások életét, jövőjét? Joga van e az embernek egy másik ember életét élni?

A 8 kötet egybe egy eléggé érdekes problémát vet fel, egy eléggé érdekes helyzetet. Újraindítani a világot, és kiválogatni a "méltókat" az új világra. Vajon kinek van ehhez joga? Ki szabhatja meg, hogy nullázzák le a világot és ki szabhatja meg, hogy az új világban kinek ad helyet? 

Komplett emberkísérlettel ér fel az 50 siló létrehozása és azokba emberek "bebörtönzése". Olyanokká válnak az emberek, mint hangyák a hangyafarmban: folyamatos megfigyelés alatt végzik a mindennapi dolgaikat. Ha valaki eltér a dolgától, annak halál jár. Ha kérdezel: halál jár. Ha emlékezni mersz egy régi életre: halál vár. Az egyensúlyt meg kell őrizni, a tudatlanságot meg kell tartani, hisz minden régi tudás anarchiához, káoszhoz, lázadáshoz vezet, amely egy újabb siló bukását eredményezi. 

Donald saját kezébe veszi az irányítást, ha már véletlen oda került hozzá, és fel akarja oldani ezt a helyzetet. Módosítani akar a Szerződés -en, visszahozni az Örökséget és módosítani a Rendelkezést. Hisz a tudás nem veszett el teljesen. Könyvek formájában dugdossák bizonyos helyeken, és néhányan még emlékeznek a régi világra, akikből nem tudták valamiért kitörölni.

Jimmy (Solo) is érdekes karakter. A Siló utolsó köteteiben ismerhetjük meg, és ő is kap egy hangsúlyos előtörténetet. Nála adódik a kérdés, hogy az ember, aki félelemben nőtt fel, vajon tud e valaha bizalommal fordulni a többi ember felé? A Műszak ezt a kérdést nyitva hagyja, a Siló megadja később a választ. Mindenesetre itt Jimmy egy olyan arcát látjuk, hogy gyermekből hogy lesz bizalmatlan felnőtt, aki azt választja, hogy egyedül kíván boldogulni az életben.

 Összességében nézve a teljes sorozat nagyon erős, erőteljes és a mondanivalója is tanulságos. Donald jellemfejlődése és a titkok amikre rájön igen jól ki vannak dolgozva. A kötetek rövidsége miatt ez nem mindig érzékelhető megfelelően, de a nagy egészben minden kirakósdarab a helyére kerül és körbe ér. A Műszak 3. kötete és a Siló 5. kötete összeérnek végül, így mondhatni mindkét sorozat a végén ugyanoda ér ki, csak máshonnan indulnak a szálak.

Ezzel búcsúzom egyelőre a Siló és a Műszak világától. Kíváncsian várom, hogy elkészül e valaha a beígért film...

GR-ezők szerint:

Nincsenek megjegyzések:

Ezeket olvastam legutóbb...

Baby Signs: How to Talk with Your Baby Before Your Baby Can Talk
A ​király esztelen
Red Herrings
Szupernagyi
One True King
Az ​én váram
Kerekerdő meséi II.
Kerekerdő ​meséi
Hideg ország varázslói
Brer Rabbit Again
Viking és tündér - Beteljesedik-e újra az átok?
How Babies Sleep: The Gentle, Science-Based Method to Help Your Baby Sleep Through the Night
Tabuk és dilemmák a gyermeknevelésben
A pénz nem a fákon nő
Segítség, ember!
A slag
Menjek ​vagy maradjak?  Hogyan éljük túl a párkapcsolatot egy narcisztikus mellett?
Vágyakozás
„Anyább” ​anyák
Időtlen

Archívum

Rendszeres olvasók

Postaláda

Név

E-mail *

Üzenet *