Responsive Advertisement

2021. május 28.

Michael Bond - A medve, akit Paddingtonnak hívnak (Paddington 1.)

Közeledik a gyereknap, úgyhogy mi mással is lehetne ünnepelni, mint gyerekkönyvvel. 

Emlékszem gyerekként mindig alig vártam, hogy láthassam a Paddington meséket. Aztán ahogy felnőttem, jött belőle két film is, amiket szintén láttam. Ugyan nem kötöttek le annyira, mint a rajzfilm sorozat, de azért elment.

A napokban a kezembe akadt a mackó történetének írott változata. Azt kell mondjam, Michael Bond bájosabb mesét hozott össze, mint amilyen filmet Hollywood tudott belőle csinálni.

No de kezdjük az elején. A Brown család (tagjai: Henry - apuka, Mary - anyuka, Johnathan - fiúgyerek, Judy - lánygyerek) Judyt várja a vasúton, mikor meglátnak egy piros kalapos medvebocsot. Rá van írva, hogy "Kérem, törődjenek ezzel a medvével. Köszönöm!" Így hát magukhoz veszik és elnevezik Paddingtonnak. 

Paddington elmeséli, hogy a sötét Peruból érkezett egy csónakban hánykolódva. Ritka medvefaj, aki beszélni is tud. Lucy nénikéjével és a nagybátyjával élt együtt. Lucy néni egyébként már medveotthonban van. Paddington kedvence a marmeládé, úgyhogy mindig van nála itt-ott egy szendvics. De ha éppen nem az, akkor visz magával szalonnát. A bőröndjébe mindent belerak, és folyamatosan viszi magával. Kalandjai során viszont egyre több tárgy kerül bele a bőröndbe, úgyhogy többször tanácsolják neki, inkább hagyja a szobájában, mint ahogy mindenki más is teszi.

A kis medve folyamatosan zűrökbe keveredik, legyen szó színház látogatásról, vásárlásról, metrózásról (és mozgólépcsőzésről), bűvészkedésről, vagy tengerparti kirándulásról, vagy csak egy egyszerű fürdésről... A végén mindegy, mekkora zűrbe keveredik, valahogy kikászálódik belőle, és egy adag mosoly azért az olvasó arcán is megjelenik...

Szerintem igazán hangulatos gyerekmese. A kis mackó próbál beilleszkedni, felfedezni a világot, és út közben rengeteg emberrel ismerkedik meg, akik többnyire meg is kedvelik. Igazán talpraesett, és néha eléggé abszurd megoldási ötletei vannak. És ha végül mégse jönne be a terv, akkor nem fél segítséget kérni...

Mrs Bird, a házvezető nő eleinte kétkedve fogadja, hogy egy medve beköltözik a Brown családhoz, de aztán egész megszereti az illemtudó, hebrencs mackót. Mr Gruber olyannyira jó barátja lesz, hogy a délelőttökben nála kakaózik és érmékről diskurálnak.

A medvebocs mindenkit meglep. Szerintem nagyon édes maga a figura, és ötletesek az elgondolások a pácból való kijutásra (még akkor is, ha nem minden úgy sül el, ahogy a medvebocs tervezte). És sokszor az olvasó már előre látja, hogy a megoldás egy nagyobb galibához fog vezetni, de valahogy pont ezt várjuk tőle.

 Egyébként a kötet olyan az első fejezet után, mint egy Paddington történetgyűjtemény. Mint egy novelláskötet, amiben csak Paddington meséket gyűjtöttek. A kis mackó mindig bajba keveredik és mindig történik vele valami...

Összességében nézve 8-10 éveseknek íródott, hiperbájos gyerekkönyv. Néhol emlékeztet a Micimackóra, de tényleg csak nyomokban (mindketten szeretik a hasukat, mindketten barátságosak). Paddington szobrot kapott az állomáson, melyről elnevezték.

Paddigton szobra Londonban - Paddington állomás
Forrás: www.thisispaddington.com


GR-ezők szerint:

 

Az első film trailere:

Nincsenek megjegyzések:

Ezeket olvastam legutóbb...

Baby Signs: How to Talk with Your Baby Before Your Baby Can Talk
A ​király esztelen
Red Herrings
Szupernagyi
One True King
Az ​én váram
Kerekerdő meséi II.
Kerekerdő ​meséi
Hideg ország varázslói
Brer Rabbit Again
Viking és tündér - Beteljesedik-e újra az átok?
How Babies Sleep: The Gentle, Science-Based Method to Help Your Baby Sleep Through the Night
Tabuk és dilemmák a gyermeknevelésben
A pénz nem a fákon nő
Segítség, ember!
A slag
Menjek ​vagy maradjak?  Hogyan éljük túl a párkapcsolatot egy narcisztikus mellett?
Vágyakozás
„Anyább” ​anyák
Időtlen

Archívum

Rendszeres olvasók

Postaláda

Név

E-mail *

Üzenet *